Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Grypa zwolnienie lekarskie a co z wyplata

Polecane posty

Gość gość

Jeżeli chorowałam na grypę 2 tygodnie i przez ten czas nie byłam w pracy a miałam zwolnienie lekarskie to czy przy wypłacie te dni nie będą brane pod uwagę (z powodu nieobecności) czy może mam prawo do iluś procent?? Jestem młodą osobą. Pracuje w sklepie i nie wiem jak to jest, dlatego bardzo prosze o odpowiedz.

jeśli pracujesz na umowe o pracę, dostałaś od lekarza zwolnienie lekarskie L4 i zaniosłaś je pracodawcy w ciągu 7 dni od daty wystawienia, to nalezy ci się wynagrodzenie za czas zwolnienia w wysokości 80% wynagrodzenia podstawowego /

Gość gość
dokładnie tak jak pisze poprzedniczka

Gość gość
A jak ktoś jest chory przez 2 tygodnie to jak ma donieść zwolnienie w ciągu 7 dni ?

tak samo, jak zaszedł do lekarza w czasie choroby ewentualnie poczta istnieje, priorytet będzie u adresata na drugi dzień - wracając od lekarza trzeba zajść na pocztę i wysłac zwolnienie proste i oczywiste dla mnie /

Gość gość
można przez kogoś, można wysłać pocztą można zawiadomic telefonicznie zakład pracy, kadry, że masz zwolnienie i doniesiesz jak wrócisz

Gość gość
Właśnie jak to jest?? Bo jeżeli jestem chora to jak mam donieść to zwolnienie w ciągu 7 dni? Może je podac ktoś z rodziny? Czy po prostu Prosto od lekarza udac się do pracodawcy wręczając mu zwolnienie? Ps. Jak to się ma do tego że mam umowę o prace ale na pół etatu? Czy to zmienia postać rzeczy?

Gość gość
A jeśli mam umowę o dzieło i jestem chora (mam zwolnienie). Umowę o dzieło mam podpisaną na rok.

Gość gość
Ok z tym że mogę bez problemu donieśc już doczytałam a co z moim pół etatem? Tzn. Sprawa wygląda tak że mam te pół atatu ale pracuje normalnie po 8 godzin i za to mam płacone 7,5zł za godzinę.

Gość gość
Obojętnie kto może dostarczyć L4 do pracodawcy. Co do umowy o dzieło to pytanie czy masz opłacane składki chorobowe czy nie?

Gość Autorka tematuuuuuuu
Ja pisałam o tym że jestem na pół etatu zarejestrowana i prosiłabym o odpowiedz na moje pytanie.

Gość gość
No dostaniesz o 20% mniej za czas chorobowego -zgodnie z umową. Nikt nie patrzy na to że pracujesz na cały etat. Chyba że ci pracodawca zapłaci sam więcej ale wątpię. Co do umowy o dzieło: "Umowa o dzieło Osoby przyjmujące zamówienie w umowach o dzieło nie podlegają ubezpieczeniom społecznym, w związku z powyższym nie mogą również przystąpić do ubezpieczenia chorobowego. Powoduje to, że w przypadku choroby nie otrzymają one nie tylko zasiłku chorobowego ale również będą zmuszone ponieść koszty leczenia z własnych środków. Wyjątkiem jest jednak umowa o dzieło zawarta lub wykonywana na rzecz własnego pracodawcy, to znaczy kiedy zamawiający dzieło jest jednocześnie pracodawcą na podstawie umowy o pracę. W tym przypadku podobnie jak to ma miejsce przy umowie zlecenia przyjmujący zamówienie będzie podlegał ubezpieczeniom społecznym, a także ma możliwość dobrowolnego opłacania składki tytułem ubezpieczenia chorobowego. "

Gość Autorka tematuuuuuuu
Bardzo dziękuję za doinformowanie :)

Gość gość
Nie mam opłacanych żadnych składek. Jestem na ubezpieczeniu męża

Gość gość
No czyli nie przysługuje ci zasiłek chorobowy, bo masz tylko ubezpieczenie zdrowotne.

Gość gość
Umowę mam podpisaną aż na rok dlaczego pracodawcy sami nie proponują składek chorobowych ? Mogę sama wyjść z tą propozycją ?

Gość gość
No bo na tym oszczędzają i tyle. Zdrowotne masz opłacane przy mężu a do uzbezpieczenia chorobowego nie masz możliwości przystąpić nawet dobrowolnie. http://www.gofin.pl/17,1,109,160238,ubezpieczenia-za-prace-wykonana-na-podstawie-umowy-o-dzielo.html

Gość gość
A jeśli zaszłabym w ciąże to jest możliwość rozwiązania umowy ?

Gość gość
Tak, nie obejmuje cię ochrona przed zwolnieniem.

Gość gość
W twoim przypadku nie ma zastosowania kodeks pracy. http://praca.wp.pl/title,Nie-kazdej-ciezarnej-trzeba-przedluzyc-umowe,wid,15682702,wiadomosc.html

Gość gość
Chodzi mi o to, że gdybym zaszła w ciąże to nie chciałabym tam już pracować tylko się zwolnić i rozwiązać umowę.