Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego przewozicie dzieci w fotelikach samochodowych przodem do kierunku jazdy

Polecane posty

Gość mama HaniiAli
Gdzie kupić taki fotelik? szukam na allegro i nie mogę znaleść, a moja 9 miesięczna córka ledwo wchodzi w 0-13

Gość gość autorka
bo musisz wiedzieć jakie to są foteliki BeSafe Izi Kid BeSafe Izi Combi x3 Britax Max Way Recaro Polaric Maxi Cosi Mobi, Opal, Milofix Britax Dualfix Cybex Sirona Polecam szczególnie Besafe bo jest to firma Norweska. Izi Combi X3 można montować tyłem i przodem do kierunku jazdy w wersji albo z isofixem albo zapinania na pasy. Dualfix i Sirona mają obrotowe siedziska, ale podobno są dość małe.

Gość gość
Bo to sa idiotki,mysla,ze sa cool bo przewoza przodem i dziecko jest takie dorosle. Ja mialam beSafe. Solidny, dziecko z kazdej strony ochronione. Tylko mial jadna wade,trafilo mi sie duze dziecko i w wieku ok 6 miesiecy darlo sie w foteliku jakby ktos je obdzieral ze skory i musielismy przejsc na taki 0-18kg, montowany tylem. Ale on teraz majac 8 miesiecy ma wymiary dziecka ok 1,5rocznego.

Gość gość
ja też mam besafe. Pożądny fotelik i co najważniejsze tyłem. A ludzie się dziwią tylko, że jak to tak tyłem można dziecko wozić.

Gość gość
no ale ja mam fotelik maxi cosi tobie 9-18 przystosowany do wożenia dziecka przodem, nie rozumiem tematu

Gość gość
Większym problemem jest stan ogólny fotelików Polsce. Nie raz i nie dwa widziałam foteliki tak stare i zniszczone że dziecko siedziało na styropianie bo już nawet pokrycia nie było! I policja powinna tego pilnować.Bo stan fotelika też ma znaczenie. Ja wożę córę od 10 miesiąca w porządnym atestowanym fotelików. I przodem bo wariowała siedząc tyłem. I uważam , że nie ma krzywdy.

Gość gość
Dziecko z przodu koło kierowcy MUSI siedzieć przodem do kierunku jazdy. Mam 2 letnie, ciekawe świata dziecko. Mały urodził się duży. z tyłu siedział odwrotnie do kierunku jazdy do 5 miesiąca życia. Jak, miał pół roku siedział już w foteliku 9-18. Nogi mu wystawaly. Obie pozycje ssą bezpieczne.

Gość gość
Ale głupoty napisałam osoba powyżej! Weź się w głowę puknij. Na przednim siedzeniu również mozna zamontować fotelik tyłem do kierunku jazdy. I jeździć tak najlepiej do 2 roku życia. Mam nadzieję że wejdzie w życie jak najszybciej przepis który będzie nakazywał jazdę tyłem do kierunku jazdy do 15 miesiąca.

Gość gość
Odpowiadajac autorce na to pytanie napisze tak: przewoze przodem swoje dziecko poniewaz moja 4 latka stanowczo odmawia jezdzenia tylem. Chyba dlatego, ze nie ma miejsca na nogi. Poza tym poczytaj sobie o fotelikach, o bezpieczenstwie ogolnie, sprawdz co jak I kiedy jest najbardziej bezpieczne dla dziecka zanim zalozysz temat I pelna pychy bedziesz nas umoralniac na temat pozycji fotelika.

Gość gość autorka
Napisalam ze dziec***owinny jeździć tyłem do 2 lat. 4 latka spokojnie moze juz jeździć przodem także nie podniecaj sie tak. Dużo czytalam o bezpieczeństwie w foteliku i opinii o fotelach, także wiedzę mam i nie chce umoralniać, chce uświadomić ze wożenie niemowlęcia i małego dziecka tyłem do kierunku jazdy jest 10 razy bardziej bezpieczne niż przodem. Moze znajdą sie rodzice którym zależy na zdrowiu i bezpieczeństwie swojego dziecka w foteliku którzy to przeczytają i zdecydują sie na fotelik rwf.

Gość gość
losie nie wierze, ze sa takie matki-idiotki, co przewoza dziec**przodem do kierunku jazdy... jakie to argument, ze 15 lat juz jezdze I nie mialam wypadku... to wystarczy chwila I koniec... co za idiotki bezrozumne...

Gość gość
Zadalas pytanie ja na nie odpowiedzialam. Glupie pytanie glupia odpowiedz. Podniecona raczej ty sie wydajesz wiedza ktora masz I serwujesz na forum. Dziecko nie musi byc wozone do 2 roku zycia tylem. Tym bardziej, ze czasem nie ma fizycznej mozliwosci zeby to zrobic. Sa specjalne foteliki do przewozenia przodem ze specjalnymi zabezpieczeniami. Znasz je?

Gość gość nr 104
"Ale głupoty napisałam osoba powyżej! Weź się w głowę puknij. Na przednim siedzeniu również mozna zamontować fotelik tyłem do kierunku jazdy. " Nie można jak auto posiada przednie poduszki powietrzne :O Mój 2,5 letni syn ma 110 cm wzrostu siedzi z tyłu za kierowcą przodem do kierunku jazdy. Fotelik ma dobry, atestowany. Nie wyobrażam posadzić go tyłem nogi to chyba by musiał sobie na głowe zarzucić.

Gość gość autorka
Owszem są foteliki do przewożenia przodem ale co z tego? Nie zapewniają one takiego bezpieczeństwa jak fotelik tyłem. Czy to tak trudno zrozumieć? W Szwecji robią specjalne crash testy fotelików. Badają oni nacisk na szyję przy wypadku. Warunkiem jego zaliczenia jest nieprzekroczenie nacisku na szyję grożącego jej złamaniem, dla 3 latka ta siła wynosi 122kg. Żaden fotel montowany przodem nie zabezpiecza w pełni przed urazami kręgosłupa. Gdy zrobili crash test fotelika montowanego przodem do kierunku jazdy z manekinem 3 latka i wypadkiem przy 56 km/h nacisk na szyje wyniósł 194 kg! Po za tym dziecko ma zupełnie inne proporcje głowa-ciało. Jeśli 75-kilowa osoba chce poczuć się ja roczne dziecko, zakłada na głowę dodatkowe 14 kilo. ................................................................................................... Podczas wypadku wszystko i wszyscy znajdujący się w aucie poruszają się dokładnie z tą samą prędkością co auto w momencie uderzenia. Zapięcie dziecka w foteliku przodem do kierunku jazdy powoduje, że korpus jest trzymany pasami natomiast głowa bezwładnie leci do przodu i jedyne co ją trzyma to właśnie szyja dziecka. Co prawda jest ona dosyć elastyczna ale g***towne rozciągnięcie szyi więcej niż centymetr grozi zerwaniem kręgów i uszkodzeniem nerwów obsługujących całe ciało. Jeżeli siła będzie zbyt duża w najlepszym wypadku dziecko całe życie przejeździ na wózku. Kiepska perspektywa. Żeby było bardziej dramatycznie to jeszcze w ostatniej części wypadku mózg uderza o ściany czaszki. Przy fotelu zamontowanym tyłem do kierunku jazdy, w momencie uderzenia głowa opiera się o skorupę fotela i w zasadzie nic się nie dzieje. ........................................................................... chcesz się jeszcze ze mną sprzeczać ze swoją totalnie bzdurną wiedzą?

Gość gość
Przewozilam tak, bo nie ma w Polsce świadomości,ze to niewskazane. I do jakiego wieku dziecko ma być przewozone tyłem do kierunku jazdy???

Gość gość
" gość no ale ja mam fotelik maxi cosi tobie 9-18 przystosowany do wożenia dziecka przodem, nie rozumiem tematu" Ja pierdziu,ale argument. Tyle ze to fotelik byl dostosowany do jazdy przodem a nie dziecko. zacznijmy od tego,ze dziecko polroczne moze.wazyc 9 kg. I dziecko dwuletnie. Tylko, polroczniak ma niedorozwinete miesnie karku a dwulatek juz zupelnie inna budowe i poradzi sobie lepiej ze zderzeniem. Tylko matka bez wyobrazni posadzi tak malenkie dziecko przodem.

Gość gość autorka
Najlepiej do wieku 2 - 2,5 lat. W tym wieku mniej wiecej mięśnie szyjne dziecka są wystarczająco rozwinięte, aby utrzymać głowę na miejscu w razie wypadku.

Gość gość autorka
Tak myślałam że zabraknie argumentów:D

Gość gość
To proponuje zapoznac sie z fotelikami stosowanymi miedzy innymi w finlandi. Wtedy porozmawiamy. Jak na razie widze, ze rozmowe prowadze z osoba ktora zna standardowe foteliki I dalej na ich podstawie trzyma sie swojej teorie. Nie znasz jednak fotelikow z zabezpieczeniem glowy w czasie jazdy przodem. Taki specjalny " kolnierz" podtrzymujacy glowe. Sprawdz.

Gość gość autorka
podaj mi adres strony polskiej gdzie można taki fotelik kupić, lub chociażby o nim przeczytać. Bo nie natknęłam się nigdzie na taki fotelik i w polsce w żadnym ze sklepów w jakim byłam z fotelikami samochodowymi nie było możliwości kupienia fotelika z takim "kołnierzem". Być może takie foteliki są równie bezpiecznie jak te tyłem do kierunku jazdy. Ale foteliki dostępne w polsce nie są.

autorko niestety w PL rodzice nie daja sie przekonac do pewnych kwestii, lata badan, testow maja za nic. Pewne schematy sa powielane w imie jakiejs chorej mody, mam nadzieje ze niedlugo ta moda na wozenie np 8 miesiecznych dziec**przodem ('bo krzyczy i osiagnal juz wage 9 kg') niedlugo sie skonczy. Do tego 'geniusza' co sobie wymyslil ze przy wpadku dziecko siedzace tylem dozna urazu konczym polecam aby odrobil zadanie domowe jesli chodzi o te kwestie. W razie wypadku procent Urazu nog (a takze ilosc innych powaznych obrazen) jest kilkukrotnie mniejsza u dzieci siedzacych TYLEM w porownaniu z tymi ktore siedza w fotelikach montowanych przodem. FAKT. do poczytania blog o tytule osiem gwiazdek tutajnawet nie musicie znac angielskiego ale jest dosc dobry obrazem porownujacy foteliki tylem i przodem http://ptpa.com/2013/09/21/child-passenger-safety-month-rear-facing-is-important-too/

Gość gość
To ja pisałam o tym.że dziecko z przodu nie może być przewożone tylem do kierunku jazdy. Jest wypadek wybucha poduszka, dziecko siedzi tyłem do kierunku jazdy i jest gniecione !

Gość gość
Dziecko nie moze byc z przodu samochodu przewozone ani przodem ani tylem jesli jest poduszka powietrzna wlaczona!!!! Matko boska, siedzacemu dziecku jak poduszka wybuchnie Na twarzy to nic z niej nie zostanie. Co do tych fotelikow z kolnierzem postaram sie w wolnej chwili sprawdzic jak to dziala na polskim rynku.

Gość gość autorka
Nie mogłam znaleźć w necie informacji o tych fotelach z kołnierzem. Nawet na finlandzkiej stronie.... a co do jazdy na przednim siedzeniu to dziecko mozna przewozić gdy poduszka powietrzna jest wyłączona. Wyżej pisalam ze mozna ale nie napisalam o wyłączeniu poduszki powietrznej bo uznałam ze ludzie takie rzeczy wiedzą, no ale chyba jednak nie.

Gość gość
Znaczy, ze jak wozi sie dziecko tylem to poduszka w razie wypadku wybucha I gniecie dziecko a jak je wozi sie przodem to oczywiste jest, ze poduszke sie wylacza? :) nie bardzo rozumiem twoj tok myslenia chyba, ze ty to dwie rozne osoby.

Gość gość
autorko mnie przekonałaś. Mam 3 latka wożonego w foteliku w miejscu za kierowcą przodem do kierunku jazdy i 3 mies niemowlę, które wożę w nosidle z przodu (tyłem do kierunku jazdy - auto nie ma poduszki powietrznej). Przekonałaś mnie, ale nie stać mnie na kupno fotelika za min 1000 zł. Nosidło dosć spore, co myślicie o przewożeniu małego w nosidle do ok 1,5 roku > chyba bezpieczniej??

Gość gość autorka
Można przewozić dziecko na przednim siedzeniu samochodu (tyłem i przodem do kierunku jazdy) gdy poduszka powietrzna jest wyłączona. Jeżeli masz fotelik 0-13 to dziecko może jeździć w takim foteliku do czasu aż przekroczy 13 kg lub gdy głowa zacznie wystawać. Proponuję odkładać już teraz np. po 100 zł miesięcznie i za kilka miesięcy bedziecie mogli kupić fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy.

Gość ex_debill_znowu_po
marne szanse, zeby się dało tak długo wozić dziecko w pierwszym foteliku