Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego przewozicie dzieci w fotelikach samochodowych przodem do kierunku jazdy

Polecane posty

Gość gość
zastanawiam sie o co chodzi autorowi tematu,niemowlaki tak gdzies do ok.10 m-ca-roku siedza w nosidelku tylem do kierunku jadzy a te wieksze przodem, najwazniejsze to nie kupowac uzywanych fotelikow i lepiej zainwestowac w fotelik dobrej atestowanej firmy

Gość efghijk
Bardzo dziękuję osobie, która wymieniła nazwy fotelików montowanych tyłem do kierunku jazdy. :) Synek za 3 tygodnie kończy roczek, jeździ w foteliku Maxi Cosi Cabriofix (na bazie w osobówce, od miesiąca posiadamy też dostawczego busa, tam niestety fotel montowany pasami). Oczywiście bez problemu mieści się w foteliku, ale jednak gruba kurta robi swoje i czasem zaczyna się denerwować, że mu trochę niewygodnie w ramionach. Pewnie od marca znów mu będzie wygodniej. Jednak od jakiegoś czasu szukam fotelika 9-18, żeby mieć rozeznanie, żeby móc obejrzeć, zobaczyć jak to wygląda itp. Bo przecież niedługo trzeba szykować się na kupno nowego, a to nie jest decyzja ot taka hop-siup. Besafe niestety jest montowany tylko tyłem do kierunku jazdy, a ja nie mam pewności czy 3 letnie dziecko nie będzie robiło jakiś mega problemów... a wydać prawie 1,5 tysiąca to nie jest mało. Z tych fotelików wybrałam Maxi Cosi Opal lub Milofix... muszę zobaczyć w sklepie.. to są foteliki mocowane tyłem i przodem, a właśnie takich szukam. Martwi mnie jednak, że nie ma ich w testach :( I teraz trochę myślę.. czy brać np. MC Tobi lub Pearl, albo jakiś Recaro (czyli mocowane przodem), bo one są w testach i mają dobre oceny, czy brać np. ten Milofix, który w testach nie był sprawdzany, ale jest montowany równiez tyłem. Mąż twierdzi, że MC ma spore doświadczenie, że robi dobre produkty i raczej by sobie nie pozwolili na stworzenie nowego, ale gorszego fotelika i uważa (bo już mu zdażyłam wspomnieć), że kupno tego Milofixa (ewentualne Opala) będzie najlepszym rozwiązaniem. Dobrze, że mamy jeszcze czas na zastanowienie. Zastanawiam się czy w sklepach z art. dla dzieci w ogóle one będą.

Gość efghijk
Oo.. teraz znalazłam info na stronie MC, że Milofix w testach ma 4 gwiazdki. Nie wiem, czemu nie znalazłam tego na foteliki info. W kazdym razie to nasz nr jeden.. Jeśli tylko po zobaczeniu go na żywo (mam nadzieję, że się uda), jeśli dziecku będzie wygodnie.. to chyba ten kupimy. Zbieram kasę ;) (tzn. wiadomo... mam tyle, żeby od razu zapłacić.. ale jednak wolę dodatkowo dozbierać, żeby tak nie odczuć hihi)

Gość efghijk
Ehh jednak zawsze cos jest nie tak w tych fotelikach.. niestety milofix nie może być montowany tylko pasami.. a opal ma mniej punktów z testach ;( Teraz to już nie wiem, co robić.

Gość gość
A jak wyglada ten kolnierz? A czy tobie nie chodzi o to,ze po prpstu glowa jest bardzo ochroniona jezeli chodzi o zderzenia boczne? Np.w besafe? Jest prawie calkowicie schowana w foteliku i otoczona ale to nie chroni przy jezdzie do przodu i zderzeniu. Bo sila wyrywa doslownie glowe dziecku do przodu. A jezeli wlasne miesnie nie stanowia ochrony to nic jej nie zatrzyma.

Gość gość autorka
efghijk spójrz na Besafe izi combi x3. Jego tez montuje sie przodem i tyłem do kierunku jazdy. Jest droższy od milofixa, ale bardzo dobry. Po za tym niech adac nie będzie wyznacznikiem. Szwedzi robią dużo lepszy test - Test Plus. Tylko 10 fotelików 0-18 i 9-18 przeszło ten test, między innymi milofix. A czemu Milofix nie pasuje? Ze względu na top tether?

Gość gość autorka
I jeżeli macie bazę family fix z mc, to poczekajcie chwilę i kupcie "2way Pearl". Będzie można go montować na bazie przodem i tyłem. ................................................................................................................ do gościa z 20:38 niemowlę to dziecko do roku. Skoro nie rozumiesz o co mi chodzi to przeczytaj moją wypowiedź na stronie 3. Dziecko w foteliku przodem do kierunku jazdy w razie wypadku jest narażone na tak duży nacisk na szyję, że może ją nawet złamać. W najlepszym wypadku dziecko będzie kaleką i jeździć do końca życia na wózku. Jeżeli tego nie rozumiecie to naprawdę jestescie tępi.

Gość gość
Maxi Cosi Opal i Milofix odpowiednio 830 i 970zł, Besafe 1500. To spora różnica w cenie. Zdecydowanie za duża. Besafe jest świetny, ale cenowo przesadzili.

Gość gość autorka
Dlatego wlaśnie piszę też tutaj. Aby uświadomić rodziców wcześniej. Jak rok wcześniej zaczną odkładać na fotelik to już nie będzie to takie obciążenie dla budżetu, bo wiadomo, że nie każdego stać od razu wyłożyć 1500 zl.

Gość gość
Co to jest ten to tether?? To ten zaczep na dodatkowy pas? _ Nie pasuje, ponieważ osobówka ma mocowania isofix (będziemy zmieniać na inne, jak to sprzedamy, ale na takie z isofixem również), natomiast bus dostawczy (master) nie ma isofixa.. :( jeśli fotelik Milofix nie może być montowany pasami, to chyba nie będziemy mogli go kupić. (cholercia no..) Czasem jeździmy gdzieś większym autem.. Więc co wtedy z dzieckiem zrobię?

Gość gość
Ja mam świadomość ceny fotelików.. ale z założenia uważam, że ponad 1000zł za fotelik to bardzo dużo. Z jednej strony chcę dziecku zapewnić bezpieczeństwo, ale też za rozsądną cenę. Nie bardzo mam nawet o tym z kim pogadać, ponieważ: -znajoma (po 40tce) kupiła używany wózek 3w1 ze śmieciowym fotelikiem, o następnym foteliku nie miałam okazji porozmawiać, nie wiem - inna (32) kupiła tako lareta ze śmieciowym fotelikiem, a teraz kupiła jakiś przodem do kierunku jazdy za ok 100coś złotych (twierdzi, że nieważne jaki fotelik, ważne żeby pasy były pięciopunktowe,a tak to się płaci za markę, nazwę itp.) -jedna osoba z rodziny (21 lat) przewoziła swoją 3-4 letnią córkę na podstawce (widziałam na fotkach w necie) -inna ma co prawda 5,5 letnią córkę, ale bardzo niziutką, drobniutką (ok 14kg), która od daaaaaawwnnaa jeździ przodem Nawet jak próbuję coś zagadać, to i tak nikt nie rozumie.. a jak bym powiedziała, ze fotelik taki drogi, to każdy by się za głowę łapał. No nic.. zobaczymy.. Póki co nasz prawie roczniak mieści się w MC Cabriofix.. szkoda, że trafiliśmy na zimę i trochę mu ciasno w kurtce, no ale mam ten komfort, że codziennie nie musi jeździć, a jak dziś jechaliśmy ok godziny, to po prostu był bez kurtki.

Gość gość
W głowie się nie mieści aby na dziecku oszczędzać. Jest to wydatek na przynajmniej 2,5 roku.

Gość gość
1500zł za fotelik to duże przegięcie, tyle to warty jest mój samochód :/ nie wątpię, ze fotelik jest super, ale tyle kasy to jakiś kosmiczny wydatek, zwłaszcza ze dziecko nie wozi się codziennie setek km

Gość gość
Jak pisałam nie chcę oszczędzać na dziecku, ale chcę znaleźć coś bezpiecznego za rozsądną cenę. Muszę znaleźć złoty środek. Moja kasa z zasiłku macierzyńskiego zaraz się skończy.. do pracy nie mam dokąd wrócić. Mąż dopiero co ruszył z własną firmą. Więc trzeba kasą dysponować z głową. Na maluszka czekaliśmy aż 8 lat, chcemy dla niego dobrze, ale na prawdę 1500zł za fotelik to przegięcie, tak jak ktoś wyżej napisał. Dlatego szukam fotelika atestowanego, dobrego, mocowanego tyłem i przodem, ale powyżej 1000zł. A osobie wyżej, ktora napisała, że cena fotelika jest równa prawie wartości jej auta, to współczuję, bo tutaj zaraz się odezwą głosy, ze jeździ gruchotem, ze nie wolno w tym przewozić dziecka itp. Każdy jeździ takim autem, na jakie go stać. Wiadomo, że jeśli ktoś ma pieniądze, żeby mieć auto przynajmniej 7 letnie, to takie kupi, a jak ktoś nie ma, to musi się zadowolić starszym.

Gość gość
Concord ultimax britax max way maxi cosi opal maxi cosi milofix foteliki do 1000 zl montowane tylem

Gość gość
Concord ultimax britax max way maxi cosi opal maxi cosi milofix foteliki do 1000 zl montowane tylem

Gość gość
Czy wszystkie są z ISOFIXEM? Mój mondeo mk3 niestety nie ma zaczepów.

Gość gość
Britax max way, maxi cosi opal montuje sie,bez isofixu, na pasy tylko. Concord chyba mozna kupić bez isofixu

Gość gość
Gość, który w środku nocy spac nie może ;) Napisałam wyżej, że Milofix to u mnie był nr jeden (po zapoznaniu się w ogóle z tym fotelikiem, dzięki osobie, która wcześniej nazwy montowanych tyłem podała), ale do momentu, w którym okazałos ię, że jest on montowany tylko na izofixie.. Teraz mam MC Cabriofix i w osobówce wozimy z użyciem bazy, a w busie dostawczym fotelik mocowany jest na pasach. I takie rozwiązanie by było dla nas najlepsze.. a tutaj Milofix tylko na izofixie, a opal tylko na pasach :-/ Opal ma 3 w testach, co mnie nie zadowala.. _ Czy zna ktoś fotelik 9-18 (0-18), mocowany tyłem lub przodem do kierunku jazdy, który może być wykorzystany w aucie posiadającym izofix i w takim, ktory go nie posiada??

Gość gość
Mam mc mobi, i każdy mi mówił, że przesadzam, że dziecko powinno jeździć przodem.

Gość gość
Nie prawda... aż sprawdziłam.. Max Way ma 4 w Adacu.. mnie nie interesuje ocena "ogólna", ale ta za bezpieczeństwo.. a on miał 2 w obsłudze i w czymś tam.. Zresztą Max Wax dostał zielone światło w Plus Teście.. czyli tzw. 8 gwiazdek.. jest uznany za bardzo bezpieczny fotel.

Gość gość
Do niektórych nie dotrzesz. Większość tutaj wypowiadających się ma gdzieś bezpieczenstwo, wazniejsze jest to aby dziecko widzieć.

Gość gość
up

Dla zainteresowanych link do filmiku na YT. Filmik który pokazuje jak zachowuje się ciało dziecka w trakcie wypadku w foteliku przodem do kierunku jazdy i potem tyłem. Cała seria crash testów! .http://www.youtube.com/watch?v=isy01F0ufns . Obejrzyjcie usmiech.gif a potem same zdecydujcie jaki fotelik jest bezpieczniejszy dla Waszych dzieci

Gość prawie podwojna mama
Ja woziłam w nosidle tak długo jak się dało. Mi akurat udało sie do 15 miesiaca i pewnie daloby rade dluzej, ale jak organizowalismy synkowi 1 urodziny to wszyscy goscie zostali poproszeni o pieniadze zamiast zabawek dla synka, nawet najmniejsze kwoty z zaznaczeniem, że to na fotelik. Dostal od nas 2 zabawki a wszyscy podarowali mu to co dużo bardziej cenne: BEZPIECZEŃSTWO! Roczne dziecko nie potrzebuje nie wiadomo jakich zabawek, cieszy się ze zwykłych klocków a fotelik montowany tylem starczy mu teraz spokojnie do 3go roku zycia :)