Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juzzona89

wymiana prawa jazdy pytanie

Polecane posty

Gość juzzona89

W tamtym tygodniu odebrałam nowy już nowy dowód bo wiadomo, że jego wymiana jest obowiązkowa. Chciałam się was zapytać czy może wiecie czy prawo jazdy też muszę obowiązkowo wymienić??? Z tego co wiem na dowód jest 30 dni a na prawko jest jakiś czas??? Czy mogę jeździć z niewymienionym?? nie chce go na razie wymieniać bo prawdopodobnie w ciągu roku przeprowadzimy się z mężem już na swoje i i tak będę musiała znowu wymieniać dowód bo zmieni mi się adres. Dlatego pomyślałam, że może teraz wymienie tylko dowód a prawko dopiero za rok jak już się przeprowadzimy żeby nie wymieniać teraz obu dokumentów bo z a rok znowu musiałabym wymieniać oba.

Gość gość
Powinnaś wymienić w ciągu 30 dni od zaistnienia zmiany danych osobowych. Wiem że to trochę lipa bo dowód jest za darmo, ale prawko to już 100 zł z groszami. Ale takie prawo.

Gość gość
wymieniać od razu nie musisz. Możesz poczekać na zmianę adresu zameldowania. Ale nie możesz w tym czasie jeździ autem, bo w razie kontroli masz nieważny dokument.

ja po slubie dwa razy wymieniałam dowód :o raz bo nazwisko było szybko nowe do kredytu potrzebne, a drugi raz bo kupiliśmy mieszkanie i adres mi się zmienił prawa jazdy nie zamierzam wymieniać, auta oba też mamy nie przerejestrowane (a mieszkaliśmy wcześniej w innym województwie więc to się rzuca w oczy) ale nie ma ch... nie będę płaciła 100zł za prawo jazdy, a przerejestrowanie auta to już wogóle jakis kosmos

Gość leia401
no tak, 20k zł na wesele to nie szkoda, a 100 zł na wymianę prawka już poskąpią :O

Uważam,że płacenie za wymiane prawka to jakaś paranoja,skoro wymiana dowodu jest darmowa w okolicznościach zmiany nazwiska to i reszta dokumentów czyli prawko i paszport też powinna być darmowa.Ja w zeszłym roku za wymiane prawka płaciłam 84zł a teraz już licza ponad 100....Dodam,że wymiana paszportu będzie darmowa jeśli zrobi się to w ciągu 30 dni po zmianie nazwiska...

Gość gość
wystarczy nie zmieniać nazwiska i po problemie

Gość gość
Od czasu otzrymania nowego dokumentu tożsamości masz 30 dni, później mogą Ci zatrzymać prawo jazdy w razie kontroli