Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem w 21 tygodniu ciąży a lekarz nawet wstępnie nie chce mi powiedzieć płci

Polecane posty

Gość gość

Kurde, dziewczyny, które znam już wcześniej wiedziały..a mój lekarz nic mi nie cche powiedzieć :/

Gość gość
Jak to nie chce? Nie wie? Nie widzi? Mówi dlaczego nie podaje płci??

Gość gość
Nie mówi dlaczego...jak zapytałam o płeć to w wielkimi prtensjami kazała mi iść zrobić USG 3D..

Gość awlkdjowqidjPO
mi moja lekarka tez nie powiedziala,ale tylko dlatego ze faktycznie nie byla w stanie zlokalizowac. na 3d od razu wyszlo ze mam w brzuchu malego mezczyzne :) ja uwazam,ze i tak powinno sie isc choc raz na usg3d tak mniej wiecej w 22-25 tc . autorko- masz zamiar isc?

Gość gość
Znam dr ktory nigdy nie mowi pci-powod >?? raz powiedzial jednej Pani ze bedzie syn -co sie okazalo to pepowinka byla urodzila sie dziewczynka- kobieta podala go do sadu-od tego czasu własnie mamy ktore chca znac odsyla prywatnie na usg 3 d.

Gość gość
Domyslam sie,ze chodzisz na kase chorych. Nie pierwszy taki przypadek,kiedy lekarzowi nie chce sie zrobic USG bo pacjent nie placi. Ja chodze prwatnie Na kazdej wizycie ma USG. Plec znam od dawna a jestem w 21tc. Poza tym robilam kazde wazne badania tj prenatalne a ostatnio polowkowe (to sa dosc drogie badania) na ktorych lekarz po raz ktorys potwierdzil obecnosc chlopca. Znajoma tak samo jak Ty nie znala plci dziecka a jest w ciazy bardziej zaawansowanej. Poszla prywatnie do innego lekarza i juz wie. A badania polowkowe wykonuje sie od 18do 22tc. Dziwne,ze tak sobie kobiety lekcewaza tak wazn stan jakim jest ciaza.

Gość gość
Ja bym chętnie poszła na USG 3D, ale czy to jest na kase chorych ? eśli nie to ile kosztuje ??

Gość gość
Mnie nie stać na prywatne wizyty..jedna kosztuje ok 150zł, a trzeba chodzić conajmniej raz w miesiącu..ciąża się rozwiją prawidłowo, nie ma komplikacji to nie będę chodzić prywatnie, bo kupę kast na to wydam :/

Gość awlkdjowqidjPO
nie sadze zeby gdzies robili usg 3d. ja placilam za to badanie 180zl,ale wiem ze np w innym miescie jest za 280 zl ale sa duzo wyrazniejsze zdjecia,obraz kolorowy itd... nie uwazam aby to bylo istotne, najwazniejsze jest aby takiego usg wykonac i wykluczyc wszystkie anomalia

Gość awlkdjowqidjPO
mnie tez nie stac na prywatne wizyty, po cos tez place ZUS, nalezy mi sie opieka na kase chorych. choc uwazam,ze raz mozna wydac na to usg 3d

Gość gość
USG 3D na pewno zrobię tylko w tej chwili jestem na wtapie zmiany lekarki ,bo ta do której chodziłam do tej pory jest do niczego :/

Gość gość
ja chodze na NFZ a usg mam na kazdej wizycie, więc to regułą nie jest, że lekarzowi sie nie chce. na bad genetyczne w 13 tc. faktycznie pojechałam prywatnie, lekarz na 80% stwierdził faceta :), jeszcze pojadę do niego w 20 tc. żeby zbadał serce, bo z tym bywały problemy w rodzinie. takie badanie kosztowało nie 260 zł.

Lekarz nie powiedzial, bo może maleństwo tak się układa, że nie widać. Ja wiem od 18 tygodnia, a koleżanka dowiedziałą się dopiero w 25 tyg. 3d/4d jest zawsze platne, u mnie 300 zł. badania połowkowe robi się w 2d czyli normalne usg. jak jest dobry lekarz i ma dobry sprzęt to nie musi wysyłać na 3d.

Gość gość
Mnie na 2 USG pytali czy chcę poznać płeć, ale ja zostawilam sobie tę niespodziankę na poród. Do końca nie wiedziałam, a znajomi myśłeli, że nie chce im powiedzieć, nikt nie wierzył, że nei chcę wiedzieć wcześniej. No bo tak logicznie - i tak ta wiedza nic nie zmienia :P

Gość gość
Ja chce wiedzieć, bo nie wiem czy mam kupowac rzeczy na chłopczyka czy na dziewczynkę, chciała bym powoli zacząć, bo w 8 czy 9 miesiący nie będę miała siły biegać po sklepach..

Gość gość
wystarczy doswiadczony dobry lekarz. moja lekarka ma usg 4d- bo chyba o tym mówicie:) i moje drogie na każdej wizycie mam pełen obraz ślicznego dziecka a nie płacę żadnych mega kwot jak tu wymieniałyście standardowo wizyta kosztuje 80 zł i tak co miesiać plus w tym wszystkie badania...

Gość gość
oj już nie mów że w 8 miesiącu nie dasz rady zrobić wyprawki ja właśnie dopiero miesiąc przed porodem w 8 miesiącu poszłam sobie na spacer i od razu pokupowałam sobie wyprawkę dla małego .

Gość gość
Moja siostra chodziła do gin na nfz , też nie chciał powiedzieć płci, bo tłumaczył , że nie ma takiego obowiązku i NFZ za to nie płaci. Więc zaraz dzwoniłam do NFZ- niestety to prawda nie płaci i lekarze nie muszą mówić.

Gość gość
różnie może być, jedna biega do ostatnich godzin przed porodem a inna musi ostatnie 2 miesiące spędzić w łóżku podziwiając sufit. lepiej jednak mieć troszkę ciuchów przygotowanych. na razie zaopatruj sie w unisexy, jest taki wybór, że bez problemów skompletujesz wypawkę. na sukienki przyjdzie czas później :)

Gość gość
witam ja rowniez jestem w 21 tyg ciazy i tez nie znam plci.usg bede miec za 2 tyg ale ze chodze na nfz i mam lekarza starego dziadka to sie nie dowiem;)jak bede bardzo ciekawa to pojde gdzies prywatnie moze mi powiedza;)

Gość gość
Genitalia takiego płodu mają ok 1.5 cm i jak lekaż tego nie widzi to jak w 12 tc robił usg genetyczne!? Gdzie milimetry decydują o tym, że wtępnie wyklucza/stwierdza się wiele wad płodu? !

Gość gość
nie o genitalia chodzi. mi lekarz powiedział w 13 tc przy bad genetycznych, ale określił płec chyba na podstawie róznic w budowie kosci. w sumie nie słuchałam tego zbyt uważnie, ale chodziło o to, że już widać jakieś elementy kośćca (miednica?) inaczej wyglądające u chłopca, inaczej u dziewczynki. w sumie logiczne- po miednicy płeć można rozpoznać

Gość gość
No nie wiem, mi lekarz określił płeć na 95 procent w 12t3d później się potwierdziło i co miesiąc dostawałam zdjęcie peniska synka ( od razu było widać co to); gin nic o kościach nie mówił.

Gość gość
Mi w 18 tygodniu powiedziała "zgadywać nie bede" teraz jestem w 20 i nadal nie wiem

Gość gość
Ja już w 12tyg dowiedzialam się że będzie syn i tak jest.

Gość gość
mi na nfz powiedziała w 12 tyg ze chłopka najpewniej, ale uprzedziła ze moze to być pępowina, przy drugiej ciazy w 20tyg nie było widać siusiaka, wiec powiedziała ze siusiaka nie widać, ale moze sie gdzies zaplatał.