Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZY DA SIE WYLECZYC Z DYSLEKSJI PYTAM DOSWIADCZONYCH W TYM TEMACIE MAM

Polecane posty

Gość gość

ktore maja juz starsze dzieci i cos mi napisza na ten temat:) bo nie interesują mnie teorie mam, ktore nie znaja tematu,ze tak napiszę "z autopsji" tylko kolezanka mowila,ze....itp

Gość gość
A jak mocną dysleksję ma dziecko i ile ma lat? Bo dysleksja dysleksji nierówna. Z głębokiej dysleksji trudno wyleczyć, ale przy dużej pracy naprawdę są ogromne efekty. No a czasami jest tak, że opinia o dysleksji nie znaczy, ze dziecko ją w ogóle ma.

Gość gość
dziecko ma 8 lat, mial robione badania w poradni psych-pedagogicznej i wyszło,ze ma takie objawy(bo w tym wieku nie stwierdza sie jednoznacznie

Gość gość
Musisz dużo z dzieckiem pracować. Niech pozna zasady ortograficzne, a potem ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Przepisywanie tekstu, pisanie ze słuchu. W szkole pewnie chodzi do logopedy lub na terapię pedagogiczną, ale tu, niestety, trzeba najwięcej pracować w domu. Wtedy na pewno będą efekty :-)

Gość gość
całkowicie na pewno nie da się wyeliminować dysleksji ale na pewno można wyćwiczyć się tak by normalnie funkcjonować, kiedy chodziłam do szkoły miałam duże problemy z pisaniem, wtedy jeszcze nikt nie mówił o dysleksji, zdiagnozowałam się na studiach mimo że obecnie piszę w miarę dobrze :) ale zawdzięczam to tylko ćwiczeniom, nadal jak piszę szybko przestawiam litery zr ei i robię błędy, ale komputer bardzo mi pomaga, u dziecka warto wbić do głowy młodemu człowiekowi, że komputer może być pomocny ale nie zastąpi mu umiejętności, bo wiele dzieciaków myśli po co mam się uczyć zasad jak komp mi podkreśli :/ albo co gorsza ja mam dysleksje to mogę pisać byle jak (zaobserwowano na kafeterii :))

Gość Klapoucha
Nie jestem mama ale moj brat ma dysgrafie i dysleksję naraz i nie dało go wyleczyć do dziś sekretarka mu wypełnia wszystkie papiery a ma juz 28 lat

Gość gość
tak, ma zajecia 1x w tyg w szkole, 2x w tyg chodzi prywatnie, w weekend ja z nim cwicze, poki co u niego problem polega na tym,ze gubi sylaby w wyrazach wielosylabowych wynika to z zaburzen słuchu fonematycznego

Gość gość
A buduje poprawne zdania?

Gość gość
własnie ma tendencje do przestawiania wyrazow, wiadomo o co chodzi, ale nie ta kolejnosc słow, nawet w mowie codziennej

Sprawdź dla Małego słuch i wzrok, problem może leżeć tez po tej stronie. Musisz dużo ćwiczyć z dzieckiem niech dużo przypisuje,są specjalne ćwiczenia dla takich dzieci, musisz poświęcić mu czas bo może mieć duże problemy nawet z uczeniem się.

Gość gość
juz pisalam:), ma zaburzenia słuchu fonematycznego oraz jest pod opieką poradni audiologicznej, bo ma oslabiony słuch

Gość gość
nie jest tak źle,żeby aparat był potrzeby(na szczęście)