Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

etat i własna działalność a L4

Polecane posty

Gość gość

czy będąc na etacie na czas nieokreślony ale przy najniższej krajowej moge założyć sobie własną działalność będąc juz w ciąży (2mies), opłacic sobie składke za np.1000zl i iść na podwójne L4 (w firmie na etat oraz na własnej działalności)

Gość gość
na 100% masz na głowie kontrolę i wstrzymanie zasiłku a nawet próbę oszustwa

Gość gość
Rób co chcesz, ale licz się z kontrolą i oskarżeniem o próbę wyłudzenia :) 🖐️

Gość gość
teraz super kontrolują takie "dziwne zbiegi okoliczności"

Gość gość
eeee tam zaraz ją straszycie jakimiś oskarżeniami. G***o prawda. Mam znajomą która założyła fikcyjną firmę podpisała kilka umów z rodzinką opłaciła najwyższe składki ZUS i ma miesięcznie ok 5 tysięcy. Ciągnie trzecią ciążę pod rząd, najpierw L4 póxniej macierzyński i wychowawczy. Była kontrola ale oni tylko chcą papiery że jakieś umowy podpisała itd.

Gość gość
teraz juz tak łatwo nie jest. Kontrola raczej będzie. Koleżanka się sądziła z zusem, oskarżyli ją o fikcyjne założenie firmy.

Gość gość
heh jeszcze masz etat... daruj sobie. Przecież i tak będziesz mieć płatny macierzyński.

Gość gość
Założyć działalność jak nabardziej możesz, tylko nie fikcyjną. Jak masz pomysł to działaj, a jeśli ma to polegać tylko na wyłudzeniu kasy to sobie daruj, bo ryzyko wpadki zbyt duże. No i przede wszystkim to zwykłe oszustwo. Kontrole z zusu zazywczaj polegają na okazaniu dokumentów, dowodow że faktycznie się to działalność prowadzi. Umowy, faktury, rachunki, korespondencja, itd.

Gość Karolcia6969788
słuchajcie, mam pytanie. Od razu mówię, że jestem zielona w tej sprawie. Niedługo będę starać się o dziecko. Prowadzę swoją działalność. Rozumiem, że mogę dostać jakąś kasę z ZUS, kiedy będę na L4??????!!!!! nie sądziłam, że tak jest..... ja płacę niższy ZUS z racji tego, że mam 1 raz działalność gosp. Napiszcie coś o tym proszę. Z góry dzięki.

Gość gość
tam chyba jest teraz jakiś czasokres do spełnienia. muszisz mieć chyba pól roku płacony najwyższy zus zeby dostać najwyższy zasiłek macierzyński, ale na 100% teg nie pwoiem

Gość gość
W twoim przypadku się to nie opłaca, ponieważ masz etat. Zus wypłaca zasiłek macierzyński , który wynosi 100% twojej średniej z ostatnich 12 m-cy. Czyli z etatu nic nie stracisz, ale dochód z działalności podzielą ci na 12 miesięcy, to wyjdą grosze nie warte zachodu. I do tego kontrola gwarantowana. Całkiem inaczej zus liczy jeżeli wcześniej nie masz dochodu, zakładasz działalność , wtedy jest to średnia z tylu miesięcy ile "przepracowałaś"