Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

2 etaty a zwolnienie i macierzyński

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie, pracuje na 2 etaty w 2-ch firmach, chce iść już na L4, jak to wygląda, czy z 2-ch firm mam płacone 100% wynagrodzenia i macierzyński czy tylko z jednej? Jak to rozegrać, czy lek ma mi wystawiac 2 zwolnienia?

Gość gość
Jeśli jedt dwóch różnych płatników a piszesz że tak to idziesz do ginai wypisuje zlzła na dwóch.osobnych drukach czyli potrzeba 2 zwolnienia. Nie możesz isc tylko z jednej pracy na zwolnienie musisz z dwóch. Ja akurat mam etat w jednej i pół w innej

Gość gość
zwolnienia musisz mieć dwa, a zasiłek macierzyński z ZUS-u to 100% ale nie dokładnie dwóch twoich pensji, lecz wyliczonej średniej z ostatnich 12 mcy. Czyli jeżeli te 2 etaty ciągniesz rok to dostajesz równowartośc tych dwóch wypłat. A jezeli krócej to podzielą ci to na 12 m-cy.

Gość gość
Ja na przykład pracowałam od stycznia do czerwca na cały etat , przez kolejne 6 m-cy, 3/4 etatu ( nie ze swojej woli). Więc na wyliczonej średniej skorzystałam, bo większa niż pensja za 3/4 etatu. Ale gdybym pracowała najpierw 3/4 a potem cały etat, to bym dostawała mniej , bo średnia jest niż sza niż cały etat. I z dwoma etatami jest podobnie liczone.