Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KENIA czy warto polecieć

Polecane posty

Gość gość

Był ktoś z Was w Kenii? Zastanawiam się nad wycieczką w to miejsce. Proszę o opinie osób które tam były. Jakie wyciecxki fakultatywne polecacie, co warto zobaczyć?

Gość gość
Tutaj siedzi sama biedota, niestety :(

Gość gość
jak wygląda sama higiena w hotelach? Czy konieczne są szczepienia przed wyjazdem?

Gość gość
@up haha dobre, ale i prawdziwe.

Gość gość
nie warto. Nigdzie nie ruszysz się bez "ochrony", bo porywają zagranicznych turystów. Ceny w sklepie dla białych są kilkakrotnie wyższe niż dla "tamtejszych". I szczepienia są obowiązkowe

Moim zdaniem jak się człowiek przez kilka dni w miarę zaaklimatyzuje i przyzwyczai do odmiennego stylu życia i funkcjonowania Kenijczyków to nawet jest fajnie Polecam szczególnie safari - widok zwierząt w naturze bije na głowę to co oferuje dowolne polskie zoo

Gość gość
Poczytaj ksiazkę albo obejrzyj film pt Biała Masajka a dowiesz się jak może się zmienic twoje zycie po podróży do Kenii ;)

Gość gość
czytałam:)

Gość reta5
Ja byłam w Kenii 2 lata temu w grudniu. Mąż zrobił mi niespodziankę i wykupił wakacje last minute, nic mi nie powiedział dokąd lecimy a wylot był za 2 dni, więc nie było mowy o żadnych szczepieniach. Były to najlepsze wakacje na jakich byłam. Naprawdę polecam. Co do spraw technicznych, polecam wybrać hotel z "górnej półki". My byliśmy w Mombasie w hotelu Continental. Czyściutko, obsługa przemiła, jedzenie super, mało turystów, brak dzieci więc żadnych problemów z leżakami, parasolami jak to bywa często w popularnych kurortach. Oczywiście w hotelu wszędzie jest ochrona, plaże są państwowe, więc uciążliwe jest przejście przez plażę do wody bo zaraz zaczepiają turystów aby coś tam kupić. Woda, plaża ,palmy kokosowe cudowne. Najbardziej polecam jednak wyjazd na safari - do dzisiaj wspominamy. Biura podróży polecają swoje wycieczki, my jednak skorzystaliśmy z ofert tubylców, którzy oferują te wyjazdy dużo taniej, można a nawet trzeba negocjować z nimi ceny. Najlepiej skorzystać z porad osób, którzy wcześniej z nimi byli. Bez żadnych problemów, hotelik na safari czysty, jedzenie dobre no i oni dbają o to by jak najwięcej zobaczyć. Po drodze warto zobaczyć wioskę masajów. Na safari warto zabrać dobry środek na komary - kupiony w aptece, natomiast w hotelu zupełnie nie był potrzebny, żadnych komarów czy innych owadów. W grudniu jest pora sucha, a największe upały podobno zaczynają się w lutym.

Gość gość
ja chciałabym lecieć w styczniu, więc zapewne będzie gorąco:) Dzięki za info, też myślę o Mombasie. Na 2 tygodnie polecieliście? Ja myślę o tygodniu tylko nie wiem czy to nie za mało czasu by wszyystko zobaczyć:)

Gość reta5
My byliśmy tydzień. Myślę, że wystarczy. Jeszcze jedna uwaga jeżeli chodzi o wyżywienie. W Kenii nie warto wybierać opcji all inclusive, bo przynajmniej w naszym hotelu jest bardzo ubogie. Jeżeli chcesz zwiedzać to najlepiej wybrać śniadania i obiadokolacje. My mieliśmy jeszcze za darmo kawę i ciasto ok. 16 oraz bez ograniczeń wodę w lodówce. Jedzenia było tyle i tak dobre jak jeszcze nam się nie zdarzyło w żadnym hotelu. Poza tym 3 dni spędziliśmy na wycieczkach, więc to się mija z celem. Jeden dzień spędziliśmy na plaży, na którą płynęliśmy łódką z miejscowym i tam serwowali nam owoce morza oraz mogliśmy ponurkować i pooglądać rafy. Też warto.

Gość prawictwo pospolite128
wolałbym jechać do Maroko niz do Kenii ..

Gość prawictwo pospolite128
MAroko , Egipt , Madagaskar to sa najciekawsze Afrykanskie kraje

Gość gość
Nie sorry ale teraz nie wybralabym sie do Kenii, po ostatnim zamachu w centrum handlowym nie ryzykowalabym. Sasiedztwo Somalii tez nie pomaga, muslimy coraz bardziej czekaja na przejecie Kenii I uboj katolikow. Kraj przepiekny, w ogole Afryka ale ta przemoc, barbarzynstwo, niedlugo nawet safari zniknie. Dzikusy wybija ostatniego komara, przykre.

Gość gość
reta5 a ile płaciliście za ten hotel? wiem ze np w Egipcie warto wziaz all ze wzgledu na napoje i wode co tam jest dosc drogie. Czy tak samo jest w Keni z cenami?

Gość gość
prawictwo pospolite128 MAroko , Egipt , Madagaskar to sa najciekawsze Afrykanskie kraje ______ Maroko- fajne ale w grudniu styczniu chyba dość chłodno..? Madagaskar - cena powala:) A w Egipcie byłam już 2 razy:)

Gość reta5
My lecieliśmy 2 lata temu z lasta więc nas to nie kosztowało tak dużo. W naszym hotelu wodę mieliśmy codziennie uzupełnianą w pokoju, więc nie musieliśmy kupować. Obiady kupowaliśmy w hotelowej restauracji - najczęściej pizzę bo była przepyszna, tak samo soki wyciskane czy piwo - ceny niższe niż u nas. Jeżeli chodzi o Maroko to byłam z całą rodziną - z dziećmi też polecam,ale Kenia mnie naprawdę urzekła. Koniecznie trzeba pojechać na safari, zobaczyć te zwierzęta na żywo to naprawdę niezapomniane wrażenia. I jeszcze przed samym hotelem były sklepy, 1 supermarket, w którym można było kupić napoje czy alkohol.

Gość Dumna ze śląska
Do Kenii warto jechać zdecydowanie. Dla mnie to najbardziej afrykański z afrykańskich krajów. Co do higieny, jakości hoteli itd. to według niektórych pozostawiają nieco do życzenia, bo jednak to nie to samo jak na wypoczynku w Egipcie. W mojej opinii jest jednak czysto i zadbanie. Ja też wykupiłam last minut z Rainbow Tours i nawet coś próbowałam pomyśleć o szczepieniach tydzień przed wyjazdem, ale ostatecznie nie wystarczyło na to czasu, więc położyłam na to lachę. Nic mi się nie stało, ale gdybym miała jechać jeszcze raz to pewnie bym się zaszczepiła bo to jednak ryzyko. Słynna podróżniczka autostopowa Kinga Choszcz umarła na malarię, więc to się przytrafia! A nie był to wypoczynek tylko objazdówka, więc kontakt z ludźmi i zwierzętami był. W Kenii absolutnym must see jest Kilimandżaro z poziomu parku Amboseli. No i safari rzecz jasna, którego akurat na mojej wycieczce Kenia Classic było sporo (i super).

Gość gość
Dla osób zainteresowanych wakacjami w Afryce ofertę stworzyła nasza firma www.Wildwindsafaris.com. Zapewniamy odebranie klienta z lotniska, transport, nocleg, wyżywienie oraz zwiedzanie najciekawszych miejsc. Nasi klienci chwalą sobie zwłaszcza wyprawy do Wodospadów Wiktorii, parku Etosza, czy też zwiedzanie Kapsztadu, a to tylko wycinek naszej oferty.

Gość gość
Zdecydowanie warto polecieć, ale na pewno nie na 7 dni. To już jest odległy lot, tak więc jeśli już się tam wybieracie, to lepiej zrobić sobie taką wycieczkę, jaką ma Logos tour - https://logostour.pl/ken-tan-zan17 Macie za jednym zapachem do ogarnięcia trzy naprawdę wyjątkowe miejsce - Kenię, Zanzibar i Tanzanię. Każde ma swój urok - zrobiłam tę wycieczkę w 2017 roku. Obawiałam się, że będzie męcząca, ale nie była. Wrażenia niezapomniane. Widoki, safari, inne otoczenie, inny klimat. Kolejnym naszym celem jest Gruzja, też w połączeniu z innym kierunkiem. Może nawet w tym roku.

Gość gość
A my lecimy do Kenii, właśnie z Logos, ten sam układ wycieczek, we wrześniu tego roku. Jak oceniasz intensywność? To nasz pierwszy taki wyjazd, dotychczas zawsze robiliśmy wczasy. Będę wdzięczny również za wszelkie podpowiedzi związane z wycieczką. O czym pamiętać, na co uważać i nie tylko ;-)

Gość gość
Zdecydowanie warto, ale tym bardziej warto zrobić za jednym razem Kenią z Tanzanią - coś pięknego. Taką wycieczkę ma u siebie Logostour - https://logostour.pl/kraje/kenia Tam macie w programie od razu Zanzibar, który zresztą należy właśnie do Tanzanii. A oba kraje to przede wszystkim niesamowite sarafi, które każdy powinien choć raz w swoim życiu zobaczyć. To coś niesamowitego.

Gość gość
Z całym szacunkiem Logos ma baaardzo drogie wycieczki. Nie wiem kogo stać na nie.

Gość gość
w doopach wam patałachom się poprzewracało, Afryka, safari, haha.... durnowaty naród, troche grosza podłapał i palma odbija

Gość gość
Mamy w planach na styczeń - https://logostour.pl/kraje/kenia Spodziewamy się wielu atrakcji, ale zresztą - program mamy już dokładnie przeanalizowany i po prostu wiemy, czego się możemy spodziewać. Powinno być w porządku. Marzyliśmy o zrobieniu Kenii, ale również o Zanzibarze. Tutaj uda się załatwić dwa kierunki na raz.

Gość gość
hej, lecimy do Kenii z mężem w przyszłym miesiącu, wiemy co chcemy zobaczyć i gdzie odpocząć, w przyszłym tygodniu idziemy do lekarzy na profilaktyczne szczepienia, możecie napisać jak to z tymi szczepieniami jest ? niektórzy wariują na tym punkcie, sama sie sporo oczytałam, że obawiam się już wszystkiego :) macie jakies doswiadczenia, na co szczepienia ? jakie srodki odstraszajace komary, jakieś lekarstwa ? pozdrawiam :)

Gość gość
A w tej formie - https://logostour.pl/kraje/kenia ? Chcieliśmy jechać na typowe wczasy do Kenii, ale teraz doszliśmy do wniosku, że taki kierunek będzie zdecydowanie lepszy. W sensie Tanzania, Zanzibar, Kenia - objazd, zobaczenie wszystkiego, co tam najważniejsze. Widzieliśmy safarii w Tanzanii - imponujące. Czy naprawdę waszym zdaniem warto?

Gość gość
Kenię warto zrobić moim zdaniem nawet dla samego safari, patrzcie - https://logostour.pl/kraje/kenia Ogólnie - wszystko wymaga odpowiedniego planu. Musicie też przemyśleć, czy motywem dla was jest np. połączenie Kenii z Tanzanią. Dla mnie ta wycieczka była cudowną przygodą i chętnie jeszcze tam wrócę. Kenia jest niesamowita.