Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko owinięte pępowiną wokół szyi

Polecane posty

Gość gość

Jestem a 30 tyg ciąży, czy jest możliwe, że dzidziuś odkręci się z pępowiny do porodu? Czy jest to wskazanie do cesarki?

Gość gość
rany po co ty o tym myślisz

Gość jeszcze 10 razy
się zawinie i odwinie. Ważne zeby nie bylo węzła prawdziwego na pępowinie bo to powoduje przyduszenie podczas porodu. Samo okręcenie pępowiną nie jest aż tak niebezpieczne, a w 30 tygodniu to zdecydowanie nie jest bo dziecka ma dużo miejsca i jeszcze robi fikołki w brzuchu.

Gość 9 i pol tygodnia
przez 10 tygodni moze sie zarowno odkrecic jak i zaplatac

Gość gość
ja urodziłam w 35 tc 2 dni wcześniej na usg owinięty nie był, a jak się urodził to okazało się, że jest owinięty raz. NIE JEST TO WSKAZANIE DO CESARKI

Gość gość
moja byla 2 razy owinieta wokol szyi i nie bylo to wskazaniem do cesarki....

Gość gość
Duuuzo dzieci jest owinietych, a i moja lekarka mowila tez ze jak pepowina jest odpowiedniej dlugosci i wod jest wystarczajaci to nie musi sie nic stac. A swoja droga masz takiego wspanialego lekarza ze ci o tym powiedzial?moja mowi ze na co drugim usg widzi petle wokul szyi i jak nie ma przeslanek to nic nie mowi, bo dziewczyny potem nie soia po nocy i sie zamartwiaja.

Gość gość
Tydzień przed porodem na usg było widać podwójną pętlę na szyi dziecka, przy porodzie sn okazało się, że dziecko nie było owinięte pępowiną. Z tego wniosek, że nie ma co się przejmować, przez 10 tygodni dziecko może się zarówno owinąć, jak i odwinąć pępowinę.

Gość gość
Mój miał węzeł prawdziwy i był owinięty pępowiną 2 razy wokół szyi i raz wokół jednej ręki i nogi. W trakcie porodu dziecku spadało tętno, a położna mi mówiła, że w takich przypadkach zazwyczaj robi się cesarkę i co...? I nic, było 2 lekarzy i żaden nie chciał zrobić cesarki!! Porażka na maksa, na szczęście wszystko się dobrze skończyło i synek dostał 10 pkt (miał jedynie niedowagę).

Gość gość
moja corka byla owinieta pepowina wlasnie wokol szyi i dlatego w 36 tygodniu mialam cesarke.Wiec pewnie kazdy przypadek jest inny.Dodam, ze bylo to 17 lat temu i nie bylo usg takie widoczne jak dzisiaj, teraz mozna wszystko bardziej szczegolowo obserwowac.

Gość gość
moj byl owiniety dwa razy wokol szyi ale dowiedzialam sie o tym dopiero z ksiazeczki zdrowia.nikt mi o tym nie powiedzial