Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Avamys do nosa jedna dawka do każdej dziurki

Polecane posty

Gość gość

Witam, laryngolog przepisał mojemu synkowi (3,5 roku) Avamys. Na kartce napisał 1 raz dziennie jedna dawka do nosa. Teraz siedzę i się głowię, czy to ma być jedna dawka tylko do jednej dziurki nosa, czy jedna dawka do obu otworów nosowych? Czy któraś mama podawała ten lek swojemu dziecku? Jak lekarze zalecają podawać ten lek? Kolejna wizyta dopiero za tydzień, nie mam jak zapytać lekarza.

Gość gość
Po jednej dawce do kazdej dziurki

Gość gość
po jednym psiku do każdej dziurki.

Gość gość
Jedna dawka do kazdej dziurki, po jednym 'psiknięciu' do kazdego otworu.

Gość pklosiewicz
Bardzo ważne - przy dłuższym stosowaniu Avamysu koniecznie trzeba kontrolować dziecku u okulisty ciśnienie wewnątrzgałkowe i dno oka! W ulotce leku jest ostrzeżenie "może spowodować choroby oczu, takie jak jaskra (zwiększenie ciśnienia w oku)". Przekonałem się o tym na własnej skórze - wskutek dłuższego, codziennego stosowania Avamysu ciśnienie w moich oczach utrzymywało się na stałe ponad górną normą 21 mm Hg. W wieku ok. 20 lat pojawiły się u mnie pierwsze zmiany jaskrowe, o których dowiedziałem się przypadkiem w czasie kontroli u okulisty, a potem dokładnie zobaczyłem na GDx. Po zaprzestaniu stosowania ciśnienie spadło po paru tygodniach z powrotem do normy (ok. 12-13 mm Hg). Problem dotyczy ogólnie środków sterydowych, zwłaszcza kropli do oczu, ale także (jak np. Avamys) aerozoli do nosa.