Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gdy dziecko chodzi na palcach

Polecane posty

Gość gość

Czy martwic sie gdy 2-latek chodzi na palcach??

Gość ciocioa juzia
zapisz go do baletu :classic_cool:

Gość gość
jakos mi sie to nie widzi :/ Poproszę o normalne odpowiedzi

Gość gość
czasami dzieci tak chodzą i z tego wyrastają, ale moja neonatolog twierdzi, że tak chodzą dzieci z zaburzeniami neurologicznymi (czesto sa to drobne sprawy, jednakze lepiej sprawdzić)

Gość gość
czytalam gdzies kiedys ze niektore dzieci chodza tak do 2,5 roku i zeby do tego czasu nic z tym nie robic tylko zwracac duzo uwage dziecku i bawic sie w maszerowanie jak żołnierze...nie wiem ile w tym prawdy. Czy zeczywiscie dzieci z tego wyrastaja czy potrzebna jest rehabilitacja?

Gość gość
to nie jest normalne, lepiej sprawdz u neurologa:)

Gość gość
dziekuje za sensowne odpowiedzi :)

Gość gość
czy jest ktos jeszcze kto poruszy ten temat? moze miał ktos podobne doswiadczenie z dzieckiem??

Gość gość
to dziewczynka?

Gość gość
chłopak.

akurat na chwile weszlam i temat jest mi znany z autopsji .Moja wnuczka tak chodzila na paluszkach , jak baletnica.Tez sie martwilismy .Bylismy u neurologa ,ale jest zupelnie zdrowa.Przeczytalam duzo Forum dla mam i czesto tak jest.Dzieci wyrastaja okolo 4 roku.Dobrze uczyc dziecko chodzic na calych stopach, nawet sa takie buty piszczace . Nie martw sie , nie zaszkodzi pojsc do lekarza. .

Gość gość
wypad na inne forum

Gość gość
Eleene dziekuje za odpowiedz. Wszystkie informacje beda mi bardzo przydatne

prosze :-) .Nie martw sie .Jesli dziecko ma wlasciwe napiecie miesniowe, nie ma przykurczow , rozwija sie prawidlowo , to chodzeniem na paluszkach nie przejmuj sie.Z opiniami lekarza tez trzeba byc ostroznym, bo szafuja nimi strasznie .Dobrze zasiegnac przynajmniej opinii u 2-3 .Wiem z doswiadczenia .Odetchnij .

Gość gość
Eleene bede musiala zasiegnac opinii kilku lekarzy,nie bylam z dzieckiem jeszcze u zadnego. Śledząc rozne wypowiedzi na internecie czlowiek może oszalec, jedni piszą ze to normalne inne znow ze nie eh nie wiem co o tym myslec

przede wszystkim nie panikowac.Czy oprocz tego cokolwiek Cie zaniepokoilo u malego? Czy tylko to chodzenie na paluszkach?

Gość gość
ogolnie jest niespokojnym dzieckiem,bardzo r****iwym i przekornym. czesto placze bez powodu i czasami zle spi w nocy.znajoma kiedys powiedziala mi ze moze to byc spowodowane przez nocny przykurcz miesni. ogolnie jest duzy i zdrowy. Tylko to chodzenie na paluszkach mnie niepokoi.

bedzie dobrze.Nie martw sie i spij spokojnie .Rozwija sie dobrze, jest zdrowy , minie chodzenia na palcach .Dobrej nocy .

Gość gość
Eleene dziekuje za cieple slowa. Maz ostatnio zauwazyl ze mniej chodzi na palcach gdy chodzi bez butow,na bosaka wiec chyba nie ma az tak zle. Pozatym idac z nim na spacer upominamy go aby szedl normalnie i idzie,lecz po chwili zas idzie na paluszkach.

Gość gość
Witaj autorko.myślę że powinnaś skonsultowac to z ortopedą i neurologiem.to nie jest niestety normalne.wiem z własnego doświadczenia,mi tez wmawiano że to normalne a jednak okazało sie że nie.zyczę zdrówka dla synka

Gość gość
Dodam jeszcze że w mojej rodzinie jest dwójka dzieci które chodzą na paluszkach.mają postawione dwie różne diagnozy,niestety potwierdzone różnymi badaniami.to choroby neurologiczne

Gość gość
Autorko zauwazylas cos jeszcze niepokojacego? napisalas ze rowniez nie spi za dobrze a jak z mowa? z jedzeniem? je wszystko? zaczyna powoli mowic?

Gość gość
dziecko chce być wyższe i chodzi na palcach. jak zacznie siegać oczami stołu to przestanie na palcach chodzić :)

Gość Gość02
Pisałam wczesniej że mam w rodzinie 2dzieci które chodzą na paluszkach.moze mogłabym ci w czymś pomóc,doradzić?co cie jeszcze niepokoi w zachowaniu synka?jak sie rozwija,czy poród był bez komplikacji?

Gość gość
ojojoj ktoś się pyta - czy zaczyna powoli mówić??? dziecko dwuletnie powinno zaczynać mówić zdaniami, a nie dopiero zaczynać mówić! Jeżeli bez bucików chodzi poprawnie to niczym się nie martw.Po domu niech chodzi boso, zbyt długie chodzenie na palcach może doprowadzić do skrócenia ścięgien, a wtedy dopiero jest kłopot. Ja bym poszła do lekarza, chociaż prawdopodobnie nic nie stwierdzi jeśli mały na boso chodzi poprawnie.

Gość gość
Z mową ok,mówi dużo jak na swój wiek.Zaczyna skladac zdania z trzech wyrazów. Z jedzieniem także w porzadku. Wazy 15kg i ma 95cm wiec jest okazem zdrowia. Je wszystko. Rozwija sie bardzo dobrze. Na bilansie 2-latka zrwóciłam na to uwage. Pani pielegniarka kazała rozebrac go z bucików i skarpet i obserwowała go jak chodzi,jak na złośc szedł normalnie. Poród naturalny w terminie i bez komplikacji.

Gość gość
dodam ze jestem w kraju gdzie specjalisci sa tylko w szpitalach a ze wszystkimi problemami idzie sie do lekarza rodzinnego....

Gość baletnicabaletnica
Buahahahahah to nie jest normalne??? Puknijcie się w głowę, to jest jak najbardziej normalne, jak byłam dzieckiem to też chodziłam na placach non stop, czemu, trudno powiedzieć, po prostu lubiłam, miałam wtedy więcej niż dwa lata, nikt tego nie zwalczał ani nic z tym nie robił, bo też nikt nie uważał tego za jakąś chorobę. Mama tylko się śmiała, że zostanę baletnicą, do dziś bardzo piękne, zgrabne stopy. Tak samo uwielbiałam chodzić boso. Wyrosłam na zdrowego człowieka, jetem okazem zdrowia, prawie nigdy nie choruję, dzięki mojej mamie, ale to już inna historia.

Gość Gość02
dla świętego spokoju autorka powinna zasięgnąć porady specjalisty.nie kazde dziecko ma takie szczęscie jak ty i nie każde z tego wyrasta.u mojego dziecka był to jedyny symptom choroby,rozwój psychofizyczny był lepszy od rówieśników i mimo to dziecko mam chore.a tez słyszałam że baletnicą zostanie.

Gość gość
Gość02 napiszesz mi od kiedy twoje dziecko chodzi na paluszkach,w jakim wieku teraz jest i czy chodzilo kiedys na rehabilitacje? Bedę podpisywac sie jako Mama O. bo duzo tych gości tutaj :)