Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to prawda że w Niemczech każdej parze która przyjeżdża i zaczyna tam pracę

Polecane posty

Gość gość

j.w przysługuje dwupokojowe mieszkanie od państwa? Pytam bo usłyszałam taką nowinkę? Mamy które się znają proszę o jakieś info. Znajomy z żoną wyjeżdżają tam do pracy (mają zamiar i plany) i sądzą że szybko dostaną mieszkanie od państwa.

Gość gość
Że co? Tak łatwo miałoby to wyglądać? Też jestem ciekawa. Mam znajomą w Austrii ale tam nie ma łatwo, na mieszkania od państwa czeka się po kilka lat i trzeba być najpierw zameldowanym na aktualnym mieszkaniu dwa lata, poza tym jak się chce lepsze mieszkanie państwowe to trzeba dobrze dopłacić , chyba z kilka tys euro.

Gość gość
Prawda, mieszkanie i samochód, ale samochód tylko z niemieckich możesz wybierać :D

Gość gość
A może dom odrazu dają? A co z wszelkimi darmowymi usługami medycznymi? Bo ja planuję abdominoplastykę? Jak myślicie? Daliby za dramo?

Gość gość
I pełna lodówka i barek ale trzeba mieć issraelski passport.

Gość gość
To nie, za darmo to ci mogą najwyżej fiuta przyszyć :D ...gdzie zechcesz, nawet czoła ;-)

Gość gość
Może wypowie się ktoś kto faktycznie wie bo tam mieszka lub ma tam znajomych?

Gość gość
oczywiscie ze daja, tak samo jak w Anglii, kazdy kto ma dzieci to dostaje kupe szmalu na wstepie, dom z ogordem , zyc nie umierac, tylko dzieci rodzic;) ah te bogactwo zachodu, po cholere kredyt na mieszkanie tam ludzie biora, rodowici Niemcy, skoro z friko im przysluguje, no debile jakies;)

Gość gość
Jak dla mnie to bzdura. Trzeba pewnie najpierw określić że się tam pracuje i że Centrum życia wiąże się tylko z Niemcami i to trochę trwa a nie tak że ktoś przyjeżdża i odrazu na dniach dostaje mieszkanie.

Gość gość
W niektórych gminach jest to możliwe, bo mają pustostany ale to we wschodnich landach, gdzie nie ma roboty lub niskopłatna. W prawdziwym Reichu tylko Żydom dają i arabom.

Gość gość
Rodowici Niemcy dobrze zarabiający często mieszkają w wynajętych mieszkaniach a ty chcesz dostać na ładne oczy. Stać cię na wynajęcie to na sranie ci jakiś przydział, idziesz do Niemca i wynajmujesz :D

Gość gość
w porównaniu z POlską TAK państwo dba o rodziny i daje mieszkania, preferencyjne kredyty, dodatki i zasiłki, ale po 1sze trzeba mieć zatrudnienie, pracować legalnie i zarabiać! po 2gie trzeba nieco poczekać, nikt z miejsca nie dostaje ale do roku można się spodziewać mieszkania, nie tak jak w PL że nie dość że kryteria są kosmiczne to trzeba czekać po 10 lat żeby dostać z miasta kawalerkę na 4 osoby, i nie ma się z czego śmiać bo patrząc na to co państwo daje i jak pomaga rodzinom to warto się przeprowadzić do Niemiec, mam rodzinę w Niemczech już ponad 10 lat i widzę jak żyją, a jak żyję ja w PL

Gość gość
taaak tylko weź pod uwagę, że nawet rodowitemu Niemcowi państwo nie będąc w stanie zagwarantować mieszkania z gminy dopłaca do wynajmu, sam wynajem jest porównywalny z kosztem w PL a zarobki już nie więc mieszkanie wynajęte kosztuje "grosze" bo co to jest na Niemca te 400-500 euro, oczywiście że mieszkania gminne są na zadupiu i nie najlepsze ale w Polsce nawet takich nie ma

Gość gość
Jak macie prace to stać was na mieszkanie.Dopiero jak pójdziecie na socjal to państwo b edzie płacic za Wasze mieszkanie i rachunki oraz dostyaniecie jaskies pieniadze na zycie cos ok 300eur na osobe o ile sie nic nie zmieniło.

Gość gość
no to jest racja, że jak ma się pracę w Niemczech to rzadko komu zależy na dostaniu czegokolwiek od państwa, bo ma się już tyle że żebrać nie trzeba, pracując we dwójkę można myśleć o kupnie mieszkania na kredyt, a nie tylko o wynajmowaniu, taka drobna różnica od tego co jest w POlsce gdzie harując we dwoje ledwo starcza na opłaty z wynajmu klitki

Gość gość
Dzięki za info. Znajomi jadą za kilka miesięcy, dzieci nie mają ale możliwośc pracy już tak jednak według tego co mówicie muszą normalnie wynająć. Pytałam bo sprzeczali się ze mną a też nie wydawało mi się że jest tak dobrze. Dzięki :)

Gość gość
może jadą na kontrakt i firma zapewnia im mieszkanie :D:D teraz jest to popularne jeśli firma szuka fachowców w danej dziedzinie lub w przypadku prac najgorszych gdy poszukiwana jest tania siła robocza :) inna ewentualność jest taka, ze znajomi są już zameldowani w Niemczech u kogoś i zgłoszeni do otrzymania mieszkania,a le jeśli dzieci nie mają to raczej państwo im tak szybko lokalu nie przyzna

Gość gość
Nie, nie jadą na kontrakt, pracę mają zapewnioną w firmie znajomego )prywatna osoba) i póki co oboje chodzą na kurs języka niemieckiego ale ledwo co opanowują podstawy. Ja im doradzałam inny kraj przez moją znajomą ale oni uważają że w Niemczech będzie najłatwiej znaleźć pracę.

Gość gość
mam znajomych, pracują juz w niemczech 5 lat, dorobili sie tam dwójki dzieci a mieszkanie wciąż wynajmują. więc to nieprawda a pracują legalnie.

Gość ogryzekogryzek
moja teściowa jest w Niemczech od 7 lat i miała już kilka propozycji mieszkania, ale żadne jej nie odpowiadało więc wynajmuje takie, jak się jej podoba, moja szwagierka dostała mieszkanie po 2 latach pobytu, teraz czeka na większe, bo ma już dziecko, dostała ze 3 propozycje w ciągu 2 lat od narodzin dziecka ale jej nie odpowiadają, więc łatwiej o mieszkanie jest na pewno niż w PL, ale mając pracę tak jak moja rodzina nie maja parcia na mieszkanie z gminy, wola mieszkać tak jak im jest wygodniej, te mieszkania z gminy nie są jakieś atrakcyjne, zwłaszcza pod względem sąsiedztwa i lokalizacji, nie każdy chce mieszkać wśród Arabów, czarnoskórych emigrantów i ludzi żyjących tylko z socjalu w dość specyficzny sposób

Gość gość
dają tylko tym parom, które płodzą dzieci z niebieskimi oczami i włosami blond. Mają dosyć brudasów.

Gość same pedofilki
żeby cos dostać od państaw niemiexckiego, trzeba sie wykazac pewna niezadardnoscia , nieskimi zarobkami itd.A zeby sie tym wykazac, trzeba byc zareajetrsowanym w urzedach, np w urzedzie pracy. A jak sie przyjezdza do Niemiec, to nikt nie zaczyna od urzedu pracy . Nawet jesli, to trzeba znac jezyk i miec juz jakies doswiadczenie. Jakies bajki Wam opowiadaja, obywatel nie niemiecki moze sobie pomarzyc

Gość gość
To moze ja napisze.ludzie co wy za brednie wypisujecie mieszkam w De 10 lat, przyjechalam tu z niemieckim obywatelstwem.mieszkanie owszem dostalam ale nie od panstwa tylko od spoldzielni mieszkaniowej.tylko jest jedna mala sprawa musze za nie placic 900 euro na mc i jeszcze jedno kaucje tez musialam za placici 2000euro.a dostalam je tylko dlatego w tak krotkim czasie bo jestem przesedlencem i to bylo moje pierwsze mieszkanie w De

Gość gość
Ja w ogole sie dziwie skad polacy biora te brednie o tym jak panstwo niemieckir chetnie rozdaje kase i meszkania. W ogole zeby wynajc mieszkanie w de trzeba miec prace Zaden polak nie dostanie mieszkania w de bo on tu przyjechal, tak nie ma.