Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie ekspresy do kawy sa najlepsze do domu

Polecane posty

Gość gość

Hej, zastanawiam się nad wyborem ekspresu do domu i chciałbym się dowiedzieć na czym polega różnica między kawą, którą robi się w ekspresie przelewowym i ciśnieniowym? Czy różnica w smaku kawy jest bardzo zauważalna??

Gość gość
kupiłam nespresso, świetne kawy robi

Gość VBxxxxxxxxxxx
Różnica jest bardzo duża. W ekspresie ciśnieniowym kawa parzy się tylko około 25 sekund i zaraz jest gotowa. Ma piękny aromat i smak. W ekspresie przelewowym musisz zaparzyć dużo kawy, która się marnuje. Parzysz ją długo i musisz czekać. Ponieważ jest parzona długo, ma dużo kwasów powodujących ból brzucha u wielu osób i do tego nie ma takiego smaku i aromatu. Kawa powinna być parzona pod ciśnieniem 9 bar przez 25 sekund w temperaturze 92-94 stopnie celciusza. Ekspres przelewowy nawet się nie umywa do ciśnieniowego.

Gość gość
Dokładnie, jeżeli możesz sobie pozwolić na ekspres ciśnieniowy to nawet się nie zastanawiaj. Diametralna różnica w smaku kawy. Po za tym kawa z ekspresu przelewowego nie będzie miała pianki :/ ja na przykład uwielbiam smak cappuccino z firmowego saeco i jak dla mnie żadna inna kawa mogłaby nie istnieć.

Gość gość
Oczywiście,że tylko ciśnieniowy.Ale to nie znaczy że musi być wypasiony za dużą kasę.80% społeczeństw pijących mocną kawę używa takich w miarę tanich czajniczków ciśnieniowych do parzenia.Proste i tanie.Ale też bardzo istotny jest rodzaj kawy mielonej.Do ciśnieniowego parzenia,kawa winna być drobniej mielona.Niestety na naszym rynku królują kawy niemieckie które są grubo mielone-dla systemów przelewowych.Po prostu Niemcy piją takie dziadostwo.Radzę kupić włoską Lavazzę i zaparzyć ciśnieniowo-pychotka.

Gość Kaja2525
Ekspres ciśnieniowy to faktycznie fajna sprawa i myślę, że jak już inwestować to tylko w taki. Z przelewowego nie wydobędziesz takiego smaku i aromatu kawy. My używamy takiego: http://www.kawywloskie.pl/product-pol-832-Ekspres-do-kawy-Nivona-646.html i szczególnie przydatna jest dla nas funkcja spieniania „Spumatore”, a cappucino wychodzi przepyszne. :)