Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktoś tu ma RZS lub inne reumatyczne choroby pytajnik

Polecane posty

Gość gość

Mnie już trafia szlag. Bolą mnie nogi, ręce, palce rąk, nadgarstki (odnich sie zaczęło), mam też inne dolegliwości (bóle koło serca i mogłabym wymieniać i wymieniać). Zaczęło sie ok. dwóch lat temu. Póki mam jedynie zdiagnozowane PCOS. Ból nadgarstków i palców oraz nóg (mam też rwę kulszową) stają się coraz silniejsze. Chodzę po lekarzach, ale reumatolog stwierdziła, że nic mi nie jest. Rodzinna zlecała mi jakis czynnik reumatoidalny i CRP, było to w normie - ale badania robiła pół roku temu. Podejrzewam już te RZS albo boreliozę albo fibromialgię. Co prawda moge miec też nerwicę lękową, ale nie wiem, czy ona moze aż tak rzucać sie somatycznie. Prosze o jakieś wypowiedzi. Gdybym dysponowała odpowiednią gotówką, już dawno sama bym zrobiłą sobie odpowiednie badania. Aha, mam też wykluczoną zakrzepicę - ddimery mam nawet bardzo w normie.

Gość gość
A pcos leczysz?

Gość gość
Biorę tabletki antykoncepcyjne podobno dobre na PCOS. Nic innego ginekolog-endokrynolog mi nie przepisała.

Gość gość
Czyli leczysz. Powiedz mi jeszcze, czy te bóle zaczęły się wraz z antykoncepcją czy wcześniej.

Gość gość
Wcześniej chyba, ale pewna nie jestem. Bóle nadgastków na pewno wcześniej.

Gość gość
Czyli to nie od antykoncepcji, bo jak jest źle dobrana, to różnie to bywa. Co byś mogła zrobić. Zrób badania na pasożyty i poziom wapnia i magnezu. W kościach jest połowa naszego magnezu. Jeśli nie ma wapnia, to magnez się wypłukuje z kości, a to z kolei powoduje, że wapń się nie przyswaja. Pasożyty ściągają krzem, a krzem ma chyba też swoją rolę w kościach i stawach. Jeśli to wyjdzie ok, to trzeba będzie szukać dalej. Na pewno jakaś lekka kuracja na pasożyty nie zaszkodzi, nawet jak badania będą ok. Wystarcza zioła bittnera np. Nerwica może być od wcześniejszego nadmiaru testosteronu i braku magnezu i innych pierwiastków zasadowych. Dobrze by było się odkwasić. To wszystko co mi razie przyszło do głowy.

Gość gość
Myślisz, że to moze byc czymś takim spowodowane a nie chorobą reumatyczną? Oczywiście, wolałabym nie miec zadnej powaznej [rzewlekłej choroby, ale nawet jesli to to to wolałabym miec diagnozę i sie leczyć. Magnez biorę w tabletkach, wapń równiez. Te badania nie sa drogie więc zrobie je niedługo. Już nie mam siły łazić po lekarzach.

Gość aglinka
Polecam leczenie wg dr n.med. Ewy Dąbrowskiej. Wpisz ją na youtub i zobacz jej wykłady i efekty wyleczeń. Pozdrawiam

Gość Bashmi
Jesli CRP i ASO masz w normie, to musisz szukać dalej. Objawy parareumatoidalne mogą się pojawić w zaburzeniach pracy jelit albo w nietolerancji glutenu lub pszenicy, ale częściej pszenicy. Można to łatwo stwierdzić odstawiając na miesiąc produkty zawierające pszenicę, durum i orkisz. Nie tylko pieczywo. Dzisiaj wiele produktów zagęszcza się skrobią pszenną (jogurty, pasztety, nawet niektóre kiełbasy), a wiec musisz czytać etykiety.

Gość gość
Może a nie musi. Warto wyeliminować najprostrze przyczyny, a które lekarzom do glowy nie przychodzą. Magnezu możesz mieć zbyt mało nawet z suplementacją. Bashmi już c***odpowiada inne przyczyny dość prawdopodobne i też związane z jelitami.

Gość gość
Dr Biernat sama od 19 roku życia choruje na tzw reaktywne zapalenie stawów i 15 lat na stwardnienie rozsiane i ma duże doświadczenie bycie także pacjentem , nie tylko lekarzem. Przed 3 laty miała bardzo ciężki rzut zapalenia stawów w przebiegu jej choroby reumatologicznej. Musiała zastosować sterydy i chemioterapię, nie mogła wziąć leczenia biologicznego ponieważ głównym przeciwwskazaniem było stwardnienie rozsiane. Poruszała się z trudem o kulach. Mąż ją woził po domu na foteliku na kółkach. Miała poczucie że leczenie farmakologiczne plus codzienne kroplówki, zastrzyki przez wiele miesięcy nie dawały poprawy. Wreszcie zdecydowała się pojechać na dietę warzywno-owocową dr Dąbrowskiej do ośrodka. Odstawiła tam leki, schudła wiele kilogramów, układ immunologiczny się wytłumił i od tamtej pory jak to nazywa, od uzdrowienia , prowadzi leczenie pacjentów z bardzo dobrymi efektami. Jej współpracownikiem jest Małgorzata Desmond, która ukończyła studia Medycyna Żywienia w Anglii. Obecnie dr Biernat jest bez leków i porusza się swobodnie. http://ulecz-sie-sam.blogspot.ie/2013/04/leczenie-rzs-i-innych-chorob-dieta.html

Gość Bashmi
Nie będę krytykować czegoś, czego nie znam, ale późna jesień nie jest dobrą porą na stosowanie tego typu diet, bo działają wychładzająco na organizm i mogą zaostrzyć objawy choroby. Najlepsze efekty takich terapii osiąga się wiosną i latem.

Gość gość
Późna jesień jest bardzo dobra z uwagi na ilość świeżych warzyw sezonowych.

Gość Bashmi
Pod warunkiem, że będą poddawane obróbce termicznej. Nie jestem przeciwnikiem diety warzywnej, ale uważam, że we wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. O tej porze roku nie każdemu służą surowe warzywa. Lepiej uzupełnić je lub zastąpić kiszonkami.

Gość gość autorka
Czytając o zakwaszeniu organizmu, można stwierdzic, ze kazda choroba możeby być spowodowana złą dietą. Możliwe, ze mam zakwaszony organizm, ale nie aż tak. Codziennie piję zieloną herbate, codziennie jem warzywa i owoce (może w małych ilościach, ale codziennie), czasami pije wodę z cytryną. Nie jem tłusto, mieso i wedliny rzadko, najczesciej ser zółty i dużo nabiału, przesadzam z cukrem-uwielbiam słodycze. Unikam fastfoodów i kolorowych napoi oraz chipsów czy innych takich. Dużo sie stresuje i mało ruszam. Moje lęki społeczne wynikają z dzieciństwa, przez to tez nabawiłam sie zespołu jelita drażliwego. Wazę 55 kg przy 170 cm wzrostu. Uważam, że moja dieta nie jest najgorsza. Zioła Bittnera pomagają na co konkretnie? Nie obniżają skuteczności anty? Na pewno mogłabym wiecej pic wody, ale mnie sie zwyczajnie nie chce pić:/

Gość gość autorka
jem też kiełki, nasiona słonecznika czy suszone owoce, naprawdę staram sie dbać o to, co jem

Gość gość
od ponad 20 lat naukowcy badali malza perna caniculus -gasi stan zapalny stawów- reumatyzm ,zwyrodnienia ,wskazany dla sportowców ,osób z nadwagą od 2009 w POlsce dostępny lyprinol-ole z małza perna caniculus -cena zbyt wysoka 120żł w badaniach była przebadana inna postać małza -mączka perna caniculus -podawana z tranem -wyciszała stan zapalny ,tylko małż zielony ma kwasy p/zapalne powstrzymujące reumatyzm i w 100% bezpieczny bo naturalny w Polsce dostępne wersje green lipped mussel lub grunlipmuschel -cena 150 kapsułek po500mg -czyli cena dostępna dla nas -do kupienia na '' eperna.pl'' poczytać-jest tam też dieta ..........