Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam znających temat cukrzycy ciążowej jak zinterpretowac wyniki i inne pytani

Polecane posty

Gość gość

Witam! Serdecznie proszę o pomoc zorientowane kobiety: po 1 h po 75 g glukozy 133,4 norma 70-99 po 2 h 75 glukozy 115,8 norma 70-99 pobranie pierwsze na czczo(pilam z 6 lykow wody od godziny 7, pobieraną miała po 9) 81,7 norma 70-99 I teraz pytanie jak urozmaicacie dietę?? Czy można jesc w kolko chleb razowy na przemian z chrupkim zytnim, pomidory, twarog,na obiad kaszę ,piers z wody??Co jeszcze dołączyć, czy kefir jest ok?Wiem ze jajka sa wskazane,ale co jeszcze?

Gość gość
Ale w czym problem masz wyniki w normie. Masz podane normy ale to dla wyniku na czczo a nie po obciążeniu.

Gość gość
Bardzo dziekuje choc za 1odpowiedz.no wlasnie gin ktory jest ordynatorem szpitala powiedzial ze to cukrzyca i od poniedzialku mam sie na 3dni polozyc do szpitala.w bafaniach przy wyniku na czczo nie ma strzalek w pozostalych 2sa strzalkivczyli jak rozumiem przekroczylam normy ktore ma to laboratorium.nic z tego nie rozumiem bo w necie czytam ze norma 2h po od podania 75ml glukozy jrst do 140...

Gość gość
Wg mnie te wyniki są zupełnie w normie i nie wiem, na jakiej podstawie lekarz stwierdził tu cukrzycę. Weź się udaj do innego lekarza, bo bez sensu leżeć w szpitalu jeśli nie ma takiej potrzeby. Co do diety - mięso, sery, warzywa surowe można jeść praktycznie do woli. Prawie nie zawierają węglowodanów. Przy owocach i jogurtach już należy uważać. Najgorsze są słodycze, pieczywo, ziemniaki, wszelkie potrawy mączne - przy nich należy bardzo uważać.

Gość gość
Wyczytalam gdzies ze wynik powyzej 130 jest niepokojacy

Gość ytfrdexfvgvfdes
jesli masz normy podanedo 99 a wynik jest wyzszy to masz cukrzyce. idz do poradnidiabetologicznej, koniecznie do diabetologa ktory zajmuje sie ciezarnymi! powinien rozpisac ci odpowiednia diete. jesli nie masz to poszukaj dietetyka od ciezarnych z cukrzyca. sama z internetu sobie nie pomozesz bo chodzi o wartosci odzywcze dla ciebie i dziecka przy niskim indeksie glikemicznymproduktow. poczytaj o wymiennikach weglowodwnowych koniecznie i o kndeksie glikemicznym. ja dostalam rozpiske z produktami wyliczonymi wedlug diety. powinnas zaopatrzyc sie tez w glukometr ikoniecznie kontrolowac poziom cukru na czczo i po posilkach. jado diety mialam wlaczona insuline. chodzi i to zebys nie zapadla w spiaczke cukrzycowa,nie zemdlala od niedoboru cukru i zeby dziecko bylo zdrowe!

Gość gość
Jesli lekarz mowi ze to cukrzyca to poprostu albo dostaniesz rozpuske z dieta i bedziesz mierzyc poziom cu,kru glukonetrem ktory dostaniesz ze szpitala (przynajmniej a tak mialam) jesli cukry beda za wysokie to poprostu dostaniesz insuline, nie obawiaj sie szpitala zbadaja Cie, zrobia usg, ja tez mialam ktg, jakuepieczywo bedziesz mogla jesc to zweryfikujesz na swoim przykladzie, ja ,np. moglam tylko pieczywo chrupkie, po razowym mialam skoki cukru, udalo sie pozostac na diecie bez ptrzeby insuliny, wez do szpitala jakies pieczywo chrupkie, jablko, musisz tez uwazac na obiady bo tak jak mi powiedziala pielegniarka to nie wszystko jest dla mnie, ale to wszystko w czasie zobaczysz