Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest mieć rybki

Polecane posty

Gość gość

ile was kosztuja miesięcznie? jak często się zmienia wodę, sa jakieś specjalne wymogi w tym względzie? co wtedy z rybkami? gdzie mają być na czas zmieniania? a glonojad ile kosztuje?

Gość Eluana
Kup sobie książke lub poczytaj w necie. Rybki się odławia specjalnym sitkiem do czystego duzego słoika z wodą- woda powinna sie ustać. Po zmianie też chwile powinna postać i wtedy znowu odlawiasz rybki i wpuszczasz do akwarium. Trzeba uwazać, żeby rybek nie przekarmić. Sa pompki akwariowe.

Gość gość
że co? Rybki się wyławia do słoja??? Chyba żartujesz! To stress dla każdej ryby! Im większe akwarium tym lepiej dla ryb. A nie lepiej zapytać w sklepie? Zależy o jakie ryby Ci chodzi? Słodkowodne, morskie? Zgadzam się w jedynym z gościem powyżej, poczytaj na ten temat. Duuużo!

Gość Eluana
Z gosciówą jesli już!

Gość gość
Karp na swięta ci niwystarczy?:-)

Gość gość
glonojad okolo 5-8 zl wode sie podmienia co tydzien 20 procent rybek sie nie wyjmuje zostawia sie je w akwa ja podciagam wode odmulaczem takim z pompka

Gość gość
ojej....a jakie sa ładniejsze- słodkowodne czy słonowodne? a jak słonowodne, to jak wtedy, sól mam wsypywac? nie wiem nic;-( jakie sa ładniejsze? a jakie mniej kłopotliwe

Gość 16 17
ja mam akwarium 120l i w sumie najdroższe było założenie go. Jak podliczyliśmy to wyszło ok 600zł. Żwirek, roślinki, filtr, grzałka....

Gość gość
a to są skomplikowane procesy, te odmulacze i coś tam? to trudno się nauczyć tego wszystkiego?

Gość 16 17
mam glonojada lamparciego - piękny. Jak był mały kosztował 17zł

Gość 16 17
ja mam np filtr zewnętrzny i to jest chyba najleprze rozwiązanie. Nie trzeba tego tak często czyścić jak wewnętrzny i przepompowuje dużo więcej wody.

Gość gość
ojej, ale ja chcę maluśkie- myslę o trzech ładnych rybkach i np. 5 takich maciupkich p i p i d ó w e k, takich szarych lub transparentnych, co by tło robiły nie chcę aż tylu pieniędzy wydawać, bo tykle nie mam i będe się kiedyś wyprowadzać kiedyś, jak być może będę na swoim, to zamontuję piekne akwarium

Gość 16 17
teraz akwarium nic praktycznie nie kosztuje, tylko jak chcę dokupić jakieś nowe ryby, to wtedy jest jakiś tam wydatek. Wcale też nie trzeba zakładać tak dużego akwarium. Można kupić małe, np ok 25-40l, wtedy koszt jest dużo mniejszy.

Gość monika tralalala
w Sumie to nie wiem. mam rybki już jakiś czas, co prawda są to ryby mojego taty. Jeśli chodzi o czyszczenie, to zależy. Moim zdaniem to sprawa indywidualna. Jeśli widać że akwarium jest zanieczyszczone to wtedy :) Jak czyścimy akwarium to Rybki mogą być w wiadru lub w jakimś pojemniku, zalezy od wielkości ryb, ale nawet jak są małe to mogą być w jakimś wiaderku. Nie orientuje się ile kosztuje glonojad. Jeśli chodzi o ceny miesięcznie to moim zdaniem to cena indywidualna i zależy od tego co im kupujemy . KJeśli chce się je rozpieścić to wiadomo, że wyda sietroche więcej :) Wystarczy pójść do sklepu zoologicznego i dowiedzieć się ile mniej więcej kosztuje pokarm, jakieś roślinki, ozdoby, kamyczki itp. :) Moim zdaniem fajna sprawa, tylko trzeba p[ilnować by nie zagłodzić i nie przekarmić rybek. Jak już mówiłam - to indywidualna sprawa, iche będzie się przeznaczać pieniędzy miesiecznie na rybki :)

Gość gość
a w jakim trzeba kupować sklepie to wszystko, żeby bylo takie ładne? chciałabym jakos to zaaranżować kolorystycznie, jakoś oryginalnie chciałabym np. 5 małych szaraków (szarych małych rybek, jedną krewetkę, glonojada lamparciego, bo ładnie brzmi, masz rację, welona- to będzie królowa i 2 jakieś kolorowe, ale mniejsze- jej pachoły bez roślinek, raczej skałki i kolorowe kamyki w ciekawym szkle z doczepionymi tymi utleniaczami, rurkami, co potrzebne ile to pożyje? ile to może kosztować? ile to zjada jedzenia miesięcznie? za ile?

Gość 16 17
no dokładnie, ja mam jeszcze takie małe 25l i tam mam małe gupiki i miałam krewetki ale zdechły. Takie małe akwarium kosztuje ok 40zł. filtr warto kupić ciut droższy, tak za ok 70zł. No i rybki :) ale to już niewielka kwota. I wcale nie jest dużo roboty. Polecam.

Gość gość
acha... no a to wszystko co wymieniłam mogłoby żyć wspólnie? nie zjedzą się? a mini meduza lub płaszczka ile kosztuje?

Gość gość
a czemu krewetki zdechły? mają krótką żywotność? ile to pożyje wszystko? zakupię to wszystko na sztuki w dobrym zoologicznym? np. w realu?

Gość 16 17
za te rybki, które wymieniłaś to ok 50-60zł, jedzenie to naprawdę śmieszna kwota, nie wiem czy nawet 10zł na miesiąc. Filtr będzie najdroższy FILTR wewnetrzny AQUAEL FAN 1 PLUS - wpisz na allegro ja mam taki w małym akwarium i jakoś tam daje radę, co tydzień, co dwa trzeba go czyścić, ma w sobie napowietrzanie.

Gość 16 17
w realu może być drogo, ja akwarium i rybki kupiłam w zoologicznym zwykłym na osiedlu jakimś. Filtr kupiłam na allegro. Tam też możesz kupić akwarium w sumie. Krewetki nie wiem czemu zdechły... Ryby po jakimś czasie zdychają, jedne szybciej inne mam od początku. Np glonojady żyją długo.

Gość gość
ojej....a długo się za takim trzeba naszukać? w jakich sklepach kupujecie rybki i alkcesoria? a na allegro kupujecie?

Gość 16 17
ja C**proponuję wpisać na allegro tego glonojada i zaznaczyć miejscowość. Wtedy będziesz wiedziała gdzie go kupić a sprzedający prawdopodobnie ma sklep i ma też inne ryby.

Gość gość
a jaki preferujecie wystrój akwarium? ja lubię taki bardziej surowy...skały, może jakiś konar...i żwir albo np. jasny piasek, kilka skałek takich bordowych i kawał badyla kilka kolorowych kamieni co o tym myślicie? nie chcę tandety akwaria to dzieła sztuki

Gość 16 17
no tak, tylko, że te ryby muszą tam żyć i potrzebne im są odpowiednie warunki. Myślę, że jakaś roślinka tam musi być. Poza tym w poradnikach zalecają, wpuszczenie ryb do zbiornika po tygodniu, żeby zrobiło się tam odpowiednie środowisko. Ja wpuściłam ryby po 3 dniach, nic im się nie stało.

Gość gość
a no tak...jestem egoistka, mysle tylko o sobie, a one lubią roślinki na pewno! to mi chyba doradzą w sklepie, nie?

Gość 16 17
na pewno Ci wszystko powiedzą, dobiorą żwirek i resztę i powiedzą również, które ryby mogą ze sobą żyć a które nie :)

Gość gość
no tak, bo ja tu sobie wymyślam akwarium marzeń, a one mają swoje wymagania, ok, muszę pamiętać i te roślinki moga być, bo to jest takie minimalistyczne- nieszczególnie inetersują mnie takie mocno egzotyczne akwaria, tropikalne, bo sa zbyt tandetne czasem ale np. jakbym miała szare skałki, i pomarańczową krewetkę i w takich kolorach też rybki, to już byłoby oryginalne, do tego glonojada i jakąś dyskretna roślinkę...no tak, ale to mi musza powiedzieć żadne stateczki ani kolumny greckie mnie nie interesują, ani kufry ale perełki mogłyby być;-D (imitacja oczywiście) i w sumie jakas syrenka, ale to na bank byłoby tandetne, haha

Gość Marek nastroszony 22
Akwarium minimum 150l.

Gość gość
ale mi to nic nie mówi- jak to jest duże? nie rozumiesz mnie- ja chcę ich kilka 2 troszkę większą, np. welona, dwie mniejsze od welona ale też kolorowe, takie samie, potem np. 5 takich malutkich, szarych, transparentnych, jakichkolwiek, takich, co je ciężko złapac jedną krewetkę i glonojada to aż 150l musze kupić?????? brzmi ogromnie a nie wystarczy taki sześcian szklany, albo w kształcie księżyca lub innym nieregularnym kształcie