Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

l4 a przejęcie przez zus

Polecane posty

Gość gość

Witam Chciałam się zapytać, czy ktoś z Was się orientuje jak to jest z przejęciem przez Zus gdy pracownik jest na l4? Czy tu się liczą wszystkie l4 w całym roku, czy l4 ciągłe przez 33 dni? Z góry dzięki za odpowiedź

Gość gość
Kiedy za zwolnienie płaci ZUS, a kiedy pracodawca? Przez pierwsze 33 dni choroby wynagrodzenie wypłaca pracodawca. Od 34. dnia wypłacany jest zasiłek chorobowy z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (pracownikom, którzy ukończyli 50 lat, pracodawca płaci wynagrodzenie za 14 dni choroby). Sumowane są wszystkie dni nieobecności w danym roku. Jeśli chorowałaś najpierw 14 dni, a potem 19, to wynagrodzenie chorobowe za oba okresy niezdolności do pracy wypłac**pracodawca. W przypadku kolejnej choroby dostaniesz zasiłek chorobowy z ZUS. Dla ciebie różnica jest niewielka. Za okres choroby otrzymujesz 80 proc. wynagrodzenia, a zasiłek chorobowy wynosi 80 proc. podstawy wymiaru, czyli przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wypłaconego przez 12 miesięcy poprzedzających chorobę. W razie pobytu w szpitalu wynagrodzenie i zasiłek wynoszą 70 proc. wynagrodzenia lub podstawy, a 100 proc., jeżeli przyczyną niezdolności do pracy jest choroba zawodowa, wypadek przy pracy, w drodze do niej albo podczas powrotu do domu i gdy choroba przypada w czasie ciąży.

Gość gość
nie liczy się wszystkich zwolnień w roku tylko te na konkretna chorobę, których przerwa nie przekroczyła 60 dni, np. 1)wykorzystałaś zwolnienie z kodem B przez 28 dni, później wróciłaś do pracy i po miesiącu poszłaś na zwolnienie z kodem B, to za 5 dni zwolnienia zapłac**pracodawca a za kolejne już zus 2) byłaś w ciągu roku 5 razy na zwolnieniach po 2, 3, 4 tygodnie, ale każde zwolnienie było spowodowane inną chorobą to dopiero od 33 dnia zwolnienia na konkretną chorobę przechodzi płatne z zus. Mam nadzieję, że zrozumiałaś o co chodzi.

Gość gość
w ciągu się liczy, a nie z całego roku

Gość gość
hmmm czyli powiem tak byłam 2 razy na l4 80% z powodu choroby jakiejs tam. W październiku byłam na 100% przez 6 dni, a od 4 listopada już jestem na 100%. Czyli sumują się wszystkie l4, czy tylko te 100%? bo to w takim razie by wychodzilo ze tylko te 100%-ciążą, a w kwietniu i wrzesniu to byly choroby"normalne".