Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewika99

Wielodzietnosc jakie jest Wasze zdanie na ten temat

Polecane posty

Gość ewika99

Jak wyzej. Co sadzicie o wielodzietnosci? Niby kazdy moze miec tyle dzieci, ile zechce, ale czy w naszym kraju wielodzietnosc to przypadkiem nie zbyt duze ryzyko? Sama mam jednego brata. Mam rowniez dziecko, ale na razie o drugim nie chce slyszec. Mieszkamy z mezem u tesciowej i chociaz kobitka twierdzi, ze dom jest meza i ze mozemy robic, co tylko nam sie podoba to jednak wolimy wybudowac wlasny dom, gdyz nie wyobrazamy sobie mieszkania z dzieckiem w jednym pokoju. A juz o nastepnych dzieciach nie moze byc na razie mowy, chociaz w przyszlosc**planujemy jeszcze jedno. Znam za to rodzine- po sasiedzku- gdzie malzenstwo ma 6 dzieci i tylko pokoj z kuchnia. Dla najstarszych przerobiono pomieszczenie gospodarcze i tam spia (nie wiem, czy tylko latem, czy przez caly rok). Najmlodsze dzieci spia z rodzicami w jednym pokoju... A co Wy myslicie o takich sytuacjach? Glupota doroslych, brak wyobrazni, a moze w mysl zasady- dzieci to bogactwo?

Gość gość
ja bym chciała mieć dzieci, ale nie mam z kim :(😭, a trafić dziś na porządnego człowieka, bez nałogów ciężko :O

Gość gość
wielodzietność to patologia

Gość gość
jasne,dzieci to......kupa szczescia,tylko wiecej tej kupy w zyciu,niz szczescia i pozytku.

Gość gość
otóz to !

Gość ewika99
Hmmm, nie zgodze sie, ze wielodzietnosc to patologia. Moja ciotka rowniez ma 6 dzieci i zadnym marginesem nie sa. Kazde ma juz zalozona swoja rodzine- jedyny klopot to taki, ze jak zaczeli sie zenic, wychodzic za maz to wszyscy na raz:). Potem byly zaraz wnuczki, chrzciny, itd. Kupe kasy musiala wydac na ta swoja duuuza rodzinke i nadal to robi, bo kolejna wnuczka sie urodzila, a jej najmlodsza corka jeszcze nie ma dzieci... No i problem jest na swieta- jak tu pomiescic cala rodzine, a wszyscy mieszkaja w jednym miescie! Patologia to znecanie sie nad rodzina, naduzywanie alkoholu, narkotykow, morderstwa, kradzieze... A wielodzietnosc? Nie przesadzajmy, nie jest patologia, aczkolwiek wiele rodzin, gdzie jest duzo dzieci jest patologicznych... Ale na pewno nie wielodzietnosc sama w sobie jest patologia. Jest to raczej skutek biedy... Mimo wszystko uwazam, ze w naszym kraju i w dzisiejszych czasach duzo dzieci to nie jest najlepszy pomysl, chyba ze kogos stac. Jedno dziecko trudno utrzymac, a co dopiero gromadke... A jeszcze gdy w planach jest budowa domu (tak jak w naszym przypadku) to o nastepnych dzieciach nie moze byc mowy...

Gość Nowallijjkaaaa
ja pochodze z takiej rodziny. Mam 6 rodzeństwa. I wkurza mnie jak ktoś się ze mnie śmieje, a widać to że ludzie traktują cię jak kogoś gorszego... Moi rodzice dobrze sobie radzili, teraz ja i moje rodzeństwo mają swoje rodziny i radzą sobie w życiu, każdy wyrósł na porządnego człowieka, bo moi rodzice dobrze dzieci wychowali. ale i tak każdy kto o tym wie traktuje nas jak patologie. To bardzo boli bo rodzice dali nam mnóstwo miłości i ciepła

Gość ewika99
No wlasnie- ta rodzina, ktora mieszka po sasiedzku, rowniez nie jest zadna patologia. A to ze dzieci mieszkaja w pomieszczeniu gospodarczym, wyremontowanym oczywiscie do ich potrzeb, to swiadczy tylko i wylacznie o tym, ze ciezko jest w naszym kraju zapewnic dzieciom dobre warunki. Jezeli kogos stac to nie ma problemu- niech sobie ma i 10 dzieci, ale jezeli w rodzinie sie nie przelewa to troche nie rozumiem po co plodzic nastepne...Pozniej takim dzieciom rodzice nie moga nic dac, ulatwic startu, same musza do wszystkiego dochodzic, a wiadomo- jak nie ma plecow... A najgorsze jest to, ze Ci ludzie nie widza bezsensu swojej reprodukcji- gdy kiedys powiedzialam przy matce gromadki dzieci, ze ja to sie na nastepne na razie nie zdecyduje to uslyszalam: oj tam, u mnie nie ma warunkow i co? Siodemka sie wychowuje. No dobrze, moze i sie wychowuje, ale jak? W jakich warunkach? Co pozniej da tym dzieciom, jaka przyszlosc zapewni?