Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badania prenatalne

Polecane posty

Gość gość

Witam drogie Panie :) Chciałabym poradzić się w kwestii badań prenatalnych, mianowicie bardzo chciałabym je wykonać ze względu na to iż późno dowiedziałam się o ciąży, w związku z czym późno zaczęłam brać niezbędny kwas foliowy, oraz przez pierwszy miesiąc pozwalałam sobie na wszystko, co z medycznego punktu widzenia mogło dziecku zaszkodzić.. Jestem aktualnie w 20 tygodniu ciąży i chociaż na usg wszystko wygląda prawidłowo, to nie przestaje się martwić, natomiast nie stać nas z mężem na takie badania, a lekarz nie chce wystawić skierowania, które jest niezbędne, by takowe bezpłatnie wykonać. Proszę mi powiedzieć, czy jest możliwość obejścia jakoś tych opłat w sposób inny jak przez skierowanie ? Lub czy są gdzieś jakieś akcje przeprowadzane, które pozwolą mi zrobić te badania za darmo, lub przynajmniej o połowe taniej ?

Gość gość
raczej sa platne tylko ze skierowaniem sa bezplatne i jeszcze kiedy matka skonczyla 35 lat lub wczesniej urodzilas dziecko z wada genetyczna idz do innego lekarza moze da ci skierowanie ja dostalam skierowanie chociazby z tego wzgledu ze pierwsza ciaze poronilam nie jest to jako tako powod do bezplatnego badania ale uznali to skierowanie i badanie prenatalne mialam za darmo a naprawde polecam bo wiecej sie dowiesz niz na standardowym badaniu

Gość gość
jak ty chcesz dziecko wychowac, skoro juz teraz brakuje ci kasy na podstawowe kwestie??

Gość gość
te badania nie sa az tak drogie okolo 200 zl

Gość gość
Tak jak napisano wyżej - tylko po 35 rż albo urodzenie dziecka z wadą jest powodem do przeprowadzenia badań bezpłanie. Ja robiłam na własny koszt i powiem Ci tak. Nie wiem czego się spodziewasz po takim badaniu ale za wiele się nie dowiesz. Dostaniesz tylko wydruk liczbowy z prawdopodobieństwem urodzenia dziecka z wadami chromosomalnymi. Więcej dowiedz się na badaniu USG tzw. połówkowym, które jest w standardzie. Test z krwi jest określa tylko ryzyko. Może być duże lub małe ale nie wyklucza wad genetycznych...

Gość gość
Wiedziałam, że znajdzie sie ktoś kto odbiegnie od tematu z pytaniem jak chce wychować dziecko.. Otóż odkładamy teraz każdy grosz na to, aby móc je wychować.. za miesiąc bierzemy ślub, także to też dużo kosztuje.. w każdym razie na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie wydać 220zł ( bo tyle kosztuje u mnie w poradni ) na takie badanie.

Gość gość
To bardzo ciekawe co czytam.. Do tej pory byłam przekonana, że badania prenatalne rozwiewają wszelkie wątpliwości, ale może przemyśle jeszcze raz, czy warto je robić

Gość gość
Tak jak już pisałam, ja robiłam test z krwi (za 200 zł) i dostałam wydruk, który lekarz mi zinterpretował: niskie ryzyko wad chromosomalnych. I tyle. O wiele więcej powiedział mi nt dziecka po badaniu USG, którego cena była normalną ceną wizyty prywatnej. Troszkę jestem spokojniejsza o dziecko ale to nie znaczy, że jest zdrowe - tego dowiesz się dopiero w trakcie jego rozwoju :) Uszy do góry i nie przejmuj się durnymi komentarzami :)

Gość gość
kolejna biedna patologia, ktora nie ma paru zlotych...po co wy te dzieci robicie,zeby jadly suchy chleb z margaryna, jak wy?

Gość gość
Haha typowe polaczki kasy nie ma dziecko w drodze ale weselichoo musi być zastaw się a postaw się.... Zamiast tego idź zrób badania Nie prxesadzaj ze dwie stowy to dużo. Kobieto mając niemowlę w domu dwie stowy to minimum jak zachowuje to co za co leki Kulisz??? Nie odpowiedzialni ludzie z was Woli wesele zrobić niż się przebadać ech szkoda slow

Gość gość
Ale ona nawet na USG prywatnie nie pójdzie bo to Stowe minimum trzeba dac a ona nie ma.... Po co robić dzieci jak się nie ma na ich utrzymanie???? Szkodamaluszka

Gość gość
Boże co za jad... A co Was to obchodzi czy ona ma pieniądze czy nie. Zapytała czy warto robić badania prenatalne. Mi też było szkoda ale zrobiłam dla świętego spokoju, żeby w razie czego wcześniej przygotować się na chore dziecko. 200 zł to niedużo? Zależy dla kogo...Przecież anonimowo tutaj wszystkie jesteście bogate... Śmieszne po prostu!!! A wyżywając się na kimś obnażacie tylko własne kompleksy! Tyle w temacie...

Gość gość
na weselicho ma, ale paru zlotych na badania juz zal wydac co za ludzie

Gość gość
Niektórych sytuacji życiowych nie da się zaplanować.. ślub mieliśmy akurat zaplanowany zanim zaszłam w ciąże. Do tego na miesiąc przed zajściem w ciąże straciłam prace, a w obecnym stanie nikt mnie nie przyjmie. Pracowałam zbyt krótko, by dostawać od urzędu zasiłek. Nie wiem co mają na celu takie komentarze, natomiast coraz wyraźniej widze, że Polska to nie tylko bieda, ale też brak szacunku, brak jakiejkolwiek próby zrozumienia, ale każdy rzuca kamieniem. Waszym zdaniem powinnam nie uprawiać seksu z narzeczonym, lub usunąć to dziecko, bo nie mam aktualnie pieniędzy tak ? Ja jako dziecko także wychowywałam się w biedzie, ale nigdy nie narzekałam na to, że jest mi źle.. ponieważ miałam kochających rodziców i dziadków, a tego nie da sie przełożyć na pieniądze.

Gość Mama052014
Może warto żebyś najpierw poczytała o tym, co to w ogóle są badania prenatalne i co dają... w sumie nie bardzo rozumiem co chcesz teraz wiedzieć... jesteś w 20 tyg, więc pierwsze badania przegapiłaś - robi się je między 11-14 tc. Teraz masz czas na ,,połówkowe" i skoro pieniądze są w tym momencie najważniejsze to masz jedno wyjście - bazować na podstawowej opiece, liczyć, że wszystko będzie dobrze i dbać o siebie i Maleństwo. Daruję sobie szersze komentarze. Jak przyszła mama upragnionego i wyczekiwanego dziecka mogę jedynie życzyć Twojemu Maluszkowi zdrowia.

Gość gość
Mama052014 - dziękuje za opinie. Jeśli chodzi o to czego chce się dowiedzieć, to na pewno dobrze zrobi mi informacja, że dzidziuś jest po prostu zdrowy. Studiuję dietetyke i podczas zajęć troche za dużo nasłuchałam się o tym, że np kiedy podczas ciąży występuje niedobór kwasu foliowego, to dziecko może się urodzić z rozszczepem kręgosłupa, czy bezmózgowiem, oraz wiele innych.. niestety te myśli wciąż sprawiają, że odczuwam lęk związany z tym, czy tam aby wszystko jest w porządku, a wiem też że zwykłe badanie usg nie jest w stanie pokazać wszystkiego co sie tam u maluszka dzieje

Gość gość
Na te pierwsze badania prenatalne, które określają ryzyko wystąpienia wad genetycznych jest już za późno. Robi się je między 11 a 14 tyg ciąży (są to badania standaryzowane, wtedy najlepiej można uchwycić określone wymiary dziecka). Nie wiem jak wygląda badanie połówkowe na NFZ, bo ja akurat chodzę prywatnie i mój lekarz ma bardzo dobre usg i robi mi dokładne badanie co miesiąc jak u niego jestem. Mogę Ci tylko powiedzieć, że za każdym razem sprawdza wszystkie narządy, budowę serca, rozwój mózgu, kości, bada przepływy krwi. Dość dobrze widać struktury twarzy (m.in ciągłość wargi, kość nosową - a to jest akurat istotne, bo w niektórych chorobach genetycznych występują rozszczepy czy jest gorsze uwapnienie kości). Podejrzewam, że na badaniu połówkowym coś takiego będziesz miała sprawdzone. Nie martw się na zapas, jeżeli Twoje dziecko miałoby być dotknięte jakąś chorobą genetyczną, to nie miałabyś na to żadnego wpływu. A wady rozwojowe na usg powinny być widoczne (te istotne, czego oczywiście Ci nie życzę). Nie stresuj się, bo to nie wpływa dobrze na maluszka :)

Gość gość
rozszczep podniebienia czy małomózgowie wyjdą na zwykłym USG. Nie sę do tego potrzebne badania prenatalne. U mnie na badaniu połówkowym lekarz oceniał: -budowę mózgu -usta (czy nie ma rozszczepu) - nos (czy jest kość nosowa) - serduszko - żołądek - pęcherz moczowy -kręgosłup (czy nie ma rozszczepu) I takie badanie przysługuje Ci na Fundusz

Gość gość
Zamiast dac te 2 stówy na wesele daj na badanie dziecka! Zrobisz skromniejsze menu na wesele i tyle

Gość gość
dokładne usg na dobrym sprzęcie częściowo powinno rozwiać twoje wątpliwości trzeba jeszcze sprawdzić czy powłoki brzuszne sa odpowiednio zamknięte

Gość Mama052014
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć jedno: badanie prenatalne uspokaja, ale nie na długo... to tylko statystyka... ryzyko jest zawsze i nie w wielu przypadkach o tym, że coś jest nie tak dowiadujemy się po fakcie. Jeśli lekarz,do którego chodzisz ma przyzwoity sprzęt do USG to na pewno widzi sporo. Myślę, że gdyby były podstawy do niepokoju to by C***owiedział i rekomendował dodatkowe badania. Więc nie martw się na zapas - najlepsze co możesz zrobić dla siebie i Maleństwa to utrzymywać dobry nastrój i dbać o siebie. A lęków i obaw chyba do końca nie da się odsunąć - taki urok tego stanu :)

Gość gość
nic sie nie martw ja ze swoim dzieckiem bylam w ciazy 16 tyg jak sie dowiedzialam po wizycie u gina i tez robilam rozne rzeczy ktore teoretycznie szkodza dziecku, dyskoteki, piwko, synek jest zdrowy i madry, badan rzadnych tez nie mialam prenatalnych, jezeli na usg wszystko jest wlascieie to nic sie nie martw dzieko bedzie zdrowe, na pewno a z drugiej strony to sie zastanow na wyniki czekasz ok 2-3 tyg i jeszcze dodatkowo zanim ustalisz termin badania i je zrobisz czas leci, ciaza rosnie i nawet jak bys sie dowiedzial ze cos jest nie tak to co bedziesz usuwac w 25 tyg albo i wiecej bo skoro teraz bys zrobila badanie to zanim dostaniesz ostateczny wynik ciaza bedzie taka duza, tym bardziej ze na usg nie widac rzadnych wad, jaki lekarz terminowal by dzieco natym etapie,

Gość gość
nic sie nie martw ja ze swoim dzieckiem bylam w ciazy 16 tyg jak sie dowiedzialam po wizycie u gina i tez robilam rozne rzeczy ktore teoretycznie szkodza dziecku, dyskoteki, piwko, synek jest zdrowy i madry, badan rzadnych tez nie mialam prenatalnych, jezeli na usg wszystko jest wlascieie to nic sie nie martw dzieko bedzie zdrowe, na pewno a z drugiej strony to sie zastanow na wyniki czekasz ok 2-3 tyg i jeszcze dodatkowo zanim ustalisz termin badania i je zrobisz czas leci, ciaza rosnie i nawet jak bys sie dowiedzial ze cos jest nie tak to co bedziesz usuwac w 25 tyg albo i wiecej bo skoro teraz bys zrobila badanie to zanim dostaniesz ostateczny wynik ciaza bedzie taka duza, tym bardziej ze na usg nie widac rzadnych wad, jaki lekarz terminowal by dzieco natym etapie,

Gość gość
Troche sie uspokoiłam :) zapytam przy następnej wizycie o te badania połówkowe

Gość gość
niektóre szpitale prowadzą akcje i wtedy można za darmo zrobić usg gentyczne. Musiałabyś poszukać u siebie w mieście. Albo tak jak piszą pozostali, odpuścic jednego gośćia na weselu i za to zrobić badania.

Gość gość
"za miesiąc bierzemy ślub, także to też dużo kosztuje.." No bardzo dużo, a dokładnie 80 zł w USC plus 20 zł od osoby za wyciąg z aktu urodzenia. Chyba, że się chce mieć typowe wesele i białą bezę to wtedy trochę więcej he he Padłam ze śmiechu jak przeczytałam, że autorki nie stać na badania prenatalne za 200 zł a bo za miesiąc ślub.

Gość gość
I jeszcze jedno autorko. Niech Cię nie zwiodą "pocieszające" posty dziewczyn, które piszą, że badania prenatalne tak naprawdę służą jedynie uspokojeniu matki i to w dodatku na bardzo krótki okres czasu. Otóż wcale nie jest tak, że badania służą jedynie wykrywaniu wad genetycznych i oszacowaniu ryzyka. Podczas II badania prenatalnego wykonuje się echo serca, bardzo szczegółowe badanie które pozwala na wykrycie wszelkich wad serca u dziecka. Jeśli zostanie wykrywa jakaś wada to można przygotować się do narodzin dziecka i jego natychmiastowego leczenia poprzez wybranie odpowiedniej kliniki i umówienie terminu zabiegu. To jeden z przykładów tylko.

Gość gość
Zgadzam sie w zupelnosci z przedmowczynia! Badania prenatalne sa bardzo wazne i wlasnie moga wykryc wiele wad takze serca. TO ogromnie wazna sprawa aby leczyc malucha jak najszybciej. W http://godulahope.pl/badania/prenatalne/ robia te badania prfoesjonalnie.

Gość gość
Swoj***adania prenatalne miałam w centrum medycznym www.sodowski.pl w Katowicach i polecam wam to miejsce. Przeprowadzają profesjonalne badania prenatalne i zapewniają prowadzenie ciąży. Warto im zaufać.