Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytającamama31

co i jak mówi 19 miesięczne dziecko

Polecane posty

Gość pytającamama31

witam, mam pytanie dotyczące rozwoju 19 miesięcznej córki córka jest pod opieką neurologa ze względu na onm miała także od urodzenia problemy ortopedyczne(biodra), ale czasem zastanawia mnie także jej rozwój intelektualny. córka mówi słowa mama, tata, baba, dziadzia, lala, papa, halo(bardziej alo) ania(hania), cacy,oć(chodź), bawo(brawo)mić(miś) budzi(buzi)koko(oko)buty... część wyrazów mówi ładnie , część trochę zniekształca martwi mnie jednak że potrafi bardzo długo nawijać po swojemu niemal jak po chińsku dodatkowo niesamowicie dziwnie akcentując albo jakby gadała sama do siebie, albo np. nie pytana w danym momencie sama zaczyna pokazywać oko, mamę, tatę, siebie, jak się budzi woła np. mama a jak przychodzę to ona zaczyna cały monolog w swoim języku jakby do kogoś gadała, dziwnie to czasem wygląda dodatkowo np. w książeczce zdrowia napisane jest że 18 miesięczne dziecko sygnalizuje w dzien o swoich potrzebach fizjologicznych a mi się wydaje że jej do tego bardzo daleko, wie gdzie jest nocnik , jak widzi to mówi sisi, ale posadzona tam niezwykle rzadko zrobi kupę czy siku, woli zdecydowanie pieluchy. powiedzcie proszę czy powinnam się martwić (chodzi mi zwłaszcza o to jej ciągłe bełkotanie do siebie)?

Gość pytającamama31
ostatnio w pracy kolezanka opowiadała mi o córce kuzynki to byłam w szoku jakie słowa ona już mówi a jest w wieku mojej córki- łączy wyrazy i takie różne dość skomplikowane słowa

Gość gość
to chyba twoje pierwsze dziecko?? za dużo sie naczytałaś dzieci róznie się rozwijają ja mam 20 miesieczna i nie mówi tyle co twoja i też używa swojej mowy a potrzeby fizjologiczne pokazuje po fakcie, jak zasika pieluchę to siada na nocnik

Gość gość
ostatnio w pracy kolezanka opowiadała mi o córce kuzynki to byłam w szoku jakie słowa ona już mówi a jest w wieku mojej córki- łączy wyrazy i takie różne dość skomplikowane słowa xxx takich bajek to ja już wiele słyszałam, nie mówię że tak nie jest w tym przypadku ale prawie 100% rodziców koloryzuje mówiąc o talentach i umiejętnosciach swoich pociech, także podziel to na dwa

Gość gość
recytuje pana tadeusza

Gość pytającamama31
tak to moje pierwsze dziecko, bardzo ciężki poród, problemów nie mało i ciągły stres że jednak nie będzie dobrze, lekarze mówią że jest ok, ale wiem że podczas kilkunastominutowego badania nie wszystko można wychwycić dziękuję bardzo za odpowiedzi

Gość gość
Dzieci sa rozne a z twoja jest ok:) Mojego brata syn na prawde juz bardzo ladnie mowil w tym wieku. Tak jak twoja to on mowil w wieku 13-14 miesiecy. A kolezanki syn skonczyl 2 latka i jeszcze do mowy twojej corci bylo mu daleko,teraz ma 2 i 8 i juz nawija.manproblemy z wymowa ale zasob slownictwa duzy. Kazde dziecko jest inne,musisz o tym pamietac,nie porownywac i cieszyc sie macierzynstwem:)

Gość gość
moje dziecko komunikuje potrzeby, wypróżnia się na nocnik i mówi podobnie, może ciut więcej i też dużo bełkocze, po prostu chce coś więcej powiedzieć niż umie. Myślę, że nie musisz się tym martwić a to że nie sika na nocnik może być kwestią dojrzałości lub związane z ONM.

Gość gość
gość ostatnio w pracy kolezanka opowiadała mi o córce kuzynki to byłam w szoku jakie słowa ona już mówi a jest w wieku mojej córki- łączy wyrazy i takie różne dość skomplikowane słowa xxx takich bajek to ja już wiele słyszałam, nie mówię że tak nie jest w tym przypadku ale prawie 100% rodziców koloryzuje mówiąc o talentach i umiejętnosciach swoich pociech, także podziel to na dwa xxxx są dzieci mówiące całymi zdaniami w tym wieku, to trzeba usłyszeć jak kurd**el mający 80cm wzrostu i 18 mięsiecy mądrzy się jak przedszkolak. Miałam taką córkę :D

Gość gość
Mam 30 mczna córke i od jej narodzin stały kontakt z kikunastoma mamami dzieci w tym samym wieku - róznice w ich rozwoju, zwłaszcza w mowie były i sa do tej pory ogromne. Jak sobie przypomne nasze spotkania rok temu to naprawde nie było sensu porównywac - jedne leciały pełnymi zdaniami inne odzywały sie sporadycznie. Po chińsku tez gadały i to te, które teraz rozmawiają niemal jak dorosłe. Moje dziecko np. opowiada krótkie historie, spiewa kilka piosenek codzinnie zaskakuje mnie iloscia słow, które zna itp.... a z pieluchami pożegnałyśmy sie dopiero kilka mcy temu, wcześniej nawet nie chciała słyszeć o siadaniu na nocnik, sygnalizowania potrzeb tez nie było. jestescie pod opieka neurologa - napewno zauwazy jak cos bedzie nie tak. Pozatym weź pod uwagę, ze dziecko rozwija najszybciej te umiejetnosci, które ćwiczy. Twoja córka była stymulowana ruchowo - musiała sie skupic na cwiczeniach fizycznych. To nie jest bez wpływu na mózg - wrecz przeciwnie, duża szansa ze wpłynie to na jej szybszy rozwoj intelektualny... ale póki co, miła duzo roboty z innymi sprawami, wiec nad mowieniem jeszcze nie pracowała. Moja mała tez niskonapieciowiec i zauważyłam że wiele umiejetnosc**przychodzi jej później niz innym dzieciom, za to jak juz sie rozkręci to ekspresm wyprzedza równieśników.