Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakaz palenia węglem zrujnuje Polaków

Polecane posty

Gość gość
Znaczy kominki trzeba będzie rozebrać? Nie wierzę!

Gość gość
Nie ma się czym przejmować .Ten rząd jeszcze będzie nie więcej jak dwa lata.Mam nadzieje że przez ten czas nawet te 26 % nie zechce na nich głosować.Normalny rząd w kraju który ma własne zasoby węgla takich bzdur by nie wymyślił. Ja mam gaz ale jest zbyt drogi i nie daje takiego ciepła wiec przeszedłem na ogrzewanie miałem .Po rozpaleniu pokazuje się na kilka minut trochę dymu potem przez kilkanaście godzin nic nie kopci.Nikt mi nie powie że truje i zanieczyszczam.W domu cieplutko i o wiele wiele taniej niż grzanie gazem.Pogonic Peowcow i po sprawie

Gość gość
"a może to ty się wyprowadz do miasta , gdzie jest centralne?" A dlaczego? Ja nie jestem uciążliwa dla sąsiadów i stać mnie na utrzymanie domu, w którym mieszkam. A tobie, skoro tak się martwisz o ekonomię i płaczesz nad niewygodą opalania węglem, zaproponowałam bardzo racjonalne i ekonomiczne rozwiązanie przeprowadzki do schludnego mieszkanka w bloku.

Gość gość
2014-04-28 17:24:01 [zgłoś do usunięcia] gość "a może to ty się wyprowadz do miasta , gdzie jest centralne?" A dlaczego? Ja nie jestem uciążliwa dla sąsiadów i stać mnie na utrzymanie domu, w którym mieszkam. A tobie, skoro tak się martwisz o ekonomię i płaczesz nad niewygodą opalania węglem, zaproponowałam bardzo racjonalne i ekonomiczne rozwiązanie przeprowadzki do schludnego mieszkanka w bloku. ==================== Po pierwsze- to ty zaczelas dawac rady, wiec sobie daruj te uwagi. po drugie, mieszkam na wsi, opalam dom piecem na węgiel, bo nie ma tutaj gazu. Po trzecie, mam piec gazujacy, a polega to na tym, ze daje wsad do pieca raz na dobę. Ktos, kto radzi palic w piecu drewnem, nie ma zielonego pojęcia o temacie. Bo drewno do zwykłych piecow powinno być w miare suche, a niech ktoś probuje kupic drewno z lasu, od leśniczego. Tanie? może nie jest drogie, ale to omal towar deficytowy ( czytaj- masz znajomości, może kupisz:-D) Drewno wypala się szybko, wiec może wpadnie ktoś podrzucać mi w nocy co 4 godziny do pieca?:-p Mozna wymieniac rozne uwagi na temat roznych tematow, ale wtedy , kiedy się cokolwiek na ten temat wie, a nie siedzi na d*pie i mędrkuje, ze "ratuje planete przed truciem węglem".

Gość gość
W Krakowie przegłosowali w ubiegłym roku i od 2018 będzie zakaz używania węgla, drewna i oleju opałowego. Będzie można grzać tylko z MPEC, gazem i prądem. . Ale zrobili wyjątek dla kominkłw i kominki będzie można mieć nadal, czyli w kotle nie można będzie spalać drewna, a w kominku będzie można. . Chyba będą musiał za parę lat postawić kominek w kotłowni zamiast kotła.

Gość gość
Drewno deficytowe? No bez jaj, przecież nie ma żadnego problemu z zakupem. Ja kupuję buk po 150zł za m3. (w metrach, do samodzielnego pocięcia i porąbania) Oczywiście drewno do kotła powinno być suche, dlatego kupuje się je wcześniej, i 2 lata sezonie w wiacie na działce. Nie wiem czy słyszałaś, ale istnieje coś takiego jak kocioł zgazowujący drewno. Poza tym nie ma potrzeby wstawania w nocy i podkładania do pieca, bo można zamontować bufor 1000-2000 litrów i jak go nagrzejesz to później możesz dobę - półtorej doby nie rozpalać kotła bo ogrzewa wodą z bufora.

Gość gość
28.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość Nie ma się czym przejmować .Ten rząd jeszcze będzie nie więcej jak dwa lata.Mam nadzieje że przez ten czas nawet te 26 % nie zechce na nich głosować.Normalny rząd w kraju który ma własne zasoby węgla takich bzdur by nie wymyślił. Ja mam gaz ale jest zbyt drogi i nie daje takiego ciepła wiec przeszedłem na ogrzewanie miałem =================== no wlasnie- z kims , kto ma pojecie o problemie, zna plusy-minusy i finansowe i praktyczne, można wymienić spostrzeżenia. A nie martwic się o wydobywający się dym z komina:-D Zreszta, ciekawe co bardziej truje: ten dym z kopalnych naturalnych skamielin, czy to, co zjadamy w postaci chemicznych dodatkow w pożywieniu?

Gość gość
""Ktos, kto radzi palic w piecu drewnem, nie ma zielonego pojęcia o temacie. Bo drewno do zwykłych piecow powinno być w miare suche, a niech ktoś probuje kupic drewno z lasu, od leśniczego. Tanie? może nie jest drogie, ale to omal towar deficytowy ( czytaj- masz znajomości, może kupiszsmiech.gif ) Drewno wypala się szybko, wiec może wpadnie ktoś podrzucać mi w nocy co 4 godziny do pieca?" itd. Wybacz, ale gadasz od rzeczy. Tak się składa, że oprócz kotła gazowego mam także kominek i bywały całe zimy, że nie używaliśmy gazu, więc temat drewna znam. Jak chcesz drewna suchego, to możesz kupić gotowe do kominka, powiązane w pakieciki, drogie jak cholera - ale my tu ponoć o ekonomii gadamy, więc: 1. Drewno u leśniczego (jak się umówisz, to bez problemu), przynajmniej rok wcześniej kupić - spokojnie wyschnie. 2. Poprosić chłopaków od leśniczego o pocięcie - za grosze zrobią, siekierką trochę pomachasz, też nie zaszkodzi, a nie chce się, też chłopaki za kilka flaszek poradzą 3. Dobry wkład do kominka i wystarczy dorzucić co 12 godzin - nie jest uciążliwe, a nawet przyjemne, sama dawałam radę. 4. Koszty - to połowa kosztów gazu. 5. Oczywiście można zainstalować kocioł z podajnikiem na brykiety i wtedy całkowity komfort... sąsiad sobie chwali. 5. I nie obrażaj, skoro nie wiesz, jakie mam doświadczenia. A tu najwyraźniej twoja wiedza odnośnie palenia drewnem jest czysto teoretyczna i życzeniowa.

Gość gość
"Zreszta, ciekawe co bardziej truje: ten dym z kopalnych naturalnych skamielin, czy to, co zjadamy w postaci chemicznych dodatkow w pożywieniu?" Obawiam się, że jednak syf z "naturalnych skamielin" jest nie do pobicia. Poza tym z żarciem mam wybór - sąsiad mi go na siłę nie wciska, mogę kupować ekologiczne a jakby ktoś miał paranoję, to nawet sadzić we własnej szklarni może. Syf sąsiedzi dostarczają czy tego chcę, czy nie...

Gość gość
2014-04-28 17:54:38 [zgłoś do usunięcia] gość ""Ktos, kto radzi palic w piecu drewnem, nie ma zielonego pojęcia o temacie. Bo drewno do zwykłych piecow powinno być w miare suche, a niech ktoś probuje kupic drewno z lasu, od leśniczego. Tanie? może nie jest drogie, ale to omal towar deficytowy ( czytaj- masz znajomości, może kupiszsmiech.gif ) Drewno wypala się szybko, wiec może wpadnie ktoś podrzucać mi w nocy co 4 godziny do pieca?" itd. Wybacz, ale gadasz od rzeczy. Tak się składa, że oprócz kotła gazowego mam także kominek i bywały całe zimy, że nie używaliśmy gazu, więc temat drewna znam. Jak chcesz drewna suchego, to możesz kupić gotowe do kominka, powiązane w pakieciki, drogie jak cholera - ale my tu ponoć o ekonomii gadamy, więc: 1. Drewno u leśniczego (jak się umówisz, to bez problemu), przynajmniej rok wcześniej kupić - spokojnie wyschnie. 2. Poprosić chłopaków od leśniczego o pocięcie - za grosze zrobią, siekierką trochę pomachasz, też nie zaszkodzi, a nie chce się, też chłopaki za kilka flaszek poradzą 3. Dobry wkład do kominka i wystarczy dorzucić co 12 godzin - nie jest uciążliwe, a nawet przyjemne, sama dawałam radę. 4. Koszty - to połowa kosztów gazu. 5. Oczywiście można zainstalować kocioł z podajnikiem na brykiety i wtedy całkowity komfort... sąsiad sobie chwali. 5. I nie obrażaj, skoro nie wiesz, jakie mam doświadczenia. A tu najwyraźniej twoja wiedza odnośnie palenia drewnem jest czysto teoretyczna i życzeniowa. ================= Nadal jesteś ciotka Dobra rada? :-D Nie mam ochoty obalac twoich rad, bo nie o to chodzi, ale proszę bardzo: -kominek mam tradycyjny, bo nie lubie patrzeć na "telewizor", tylko na otwarty ogien. Kwestia kaprysu. -mieszkam kilkanasie metrow od lesniczego i wiem, ze sa kłopoty z uzyskaniem drewna bezpośrednio z lasu, a rady aby kupic w castoramie czy L-M sa zabawne, bo wyobraz sobie, ze wiem, jak się to robi. -za rady dotyczące machania siekierka, baaardzo dziekuje, Swiadczy to o tobie. - to co sobie chwali twój sąsiad, to zostawiam bez komentarza.(probowalam palic peletem- jest to zwyczajne , małokaloryczne g*o) Moi sąsiedzi na wsi prawie wszyscy pala drewnem sosnowym, najtańszym, bo prawie nikogo nie stać na zakup coraz droższego wegla. Mowimy tu wlasnie o sprawach ekonomicznych. Jeżeli masz dom 100-150 m/ kw opalisz go nawet samym kominkiem. ja mam 250 m, wiec musze wybulić sezonowo kupe kasy, żeby było cieplo. A naprawdę wolalabym właczyc piec gazowy ( miałam taki w domu w miescie) i zaplacic miesięcznie najwyzej 5 stow.

Gość gość
Obawiam się, że jednak syf z "naturalnych skamielin" jest nie do pobicia. Poza tym z żarciem mam wybór - sąsiad mi go na siłę nie wciska, mogę kupować ekologiczne a jakby ktoś miał paranoję, to nawet sadzić we własnej szklarni może. Syf sąsiedzi dostarczają czy tego chcę, czy nie... =============== gdzie ty masz to "ekologiczne jedzenie"????? bo ktoś ci powie, ze nie dodaje chemii? Naiwnosci!!!!:-D Jezdzisz rowerem? czemu zasyfiasz planete autem? tylko nie pisz o katalizatorze..:-D Ty jesteś ach i och, tylko sąsiedzi smrodzą?

Gość gość
"Nadal jesteś ciotka Dobra rada?" A ty nadal nie rozumiesz, co tu ludzie piszą? To w końcu o "telewizor" czy o ekonomię ci chodzi? Takiś esteta, to bul za drewno do otwartego kominka. Nie chcesz w Castoramie, nie chcesz u leśniczego, nie chcesz siekierką, nie mój ból, tylko nie kwęcz, że nie można inaczej, jak tylko zasyfiać okolicę. Twój dom stanowczo za duży, jak na problemy finansowe... Mój wkład kominkowy jest przeznaczony na 240 m powierzchni i nasze 200 ogrzewa bez problemu.

Gość gość
To ty nie rozumiesz , ze najwygodniejszym rozwiązaniem jest gaz, tylko , ze nie wszędzie jest i nie każdego na niego stać. O moje problemy siie nie martw , bo ich nie ma, a twoje mi lataja kolo d*y. Jak zabronią c***alenia w kominku drewnem a ruscy odetna gaz, to pogadamy za jakiś czas

Gość gość
Tak jak pisałem wczesniej gaz nie jest najlepszym rozwiazaniem .Jest drogi nie daje takiego ciepla jakie potrzebne jest w naszym klimacie.Pale miałem i będę nim palić bo taniej i cieplej .O tym calym rządzie niedlugo zapomnimy a nastepny mam nadzieje nie będzie miewal takich glupich POmyslow

Gość gość
2014-04-28 18:35:27 [zgłoś do usunięcia] gość Tak jak pisałem wczesniej gaz nie jest najlepszym rozwiazaniem .Jest drogi nie daje takiego ciepla jakie potrzebne jest w naszym klimacie =============== Mysle, ze masz racje. Ja poszłabym dalej: wydaje mi się ze nasza cywilizacja już dawno powinna odejść od grzania plynnymi paliwami, a dostępnym powinno być ogrzanie domow elektrycznoscia. W jaki sposób wytworzona, to już inny temat. Ale powinno to być popularne, dostępne i tanie.

nie przeczytałam całego topika,ale mam porównanie z Włoch, gdzie nie ogrzewają węglem tylko gazem, prądem i drewnem w kominkach,kozach chodzą okutani w domach,zapalają gaz dwa razy na dzień, rano i wieczorem bo drogo jak kładłam się spać to nie wiedziałam jak wyjść spod kołdry, taka zimnica oni mówią że niby tak lubią mieć zimno :D byłam w różnych domach i wszędzie jednakowo to już sobie wyobrażam co będzie u nas, grzyb będzie zżerał ściany bo ludzie będą musieli oszczędzać ciepło

Gość gość
Napisałam dłuższą wypowiedź ale uznano ją za spam.Nie wiem dlaczego.Jestem za zakazem palenia węglem , bo zdrowie jest najważniejsze.Sama palę gazem od 12 lat.

Gość gość
Aha i wcale nie czuję się zrujnowana , opłaty są na poziomie opalania węglem.Może jest w domu trochę chłodniej ale to dla nas jest z korzyścią bo wcale nie chorujemy , nawet 3 letnie dziecko jest zdrowe jak ryba.

Gość gość
Czyli nie mówisz prawdy, bo koszty węgla są niższe. Jakbyś węglem paliła tak jak teraz gazem, to koszty byłyby niższe. . To tak jakbyś mówiła: Kupuję 1 bułkę na śniadanie, zamiast 2 tak jak kiedyś, bo mnie nie stać Ale to w sumie dobrze, bo nie przytyję . Co do tematu, to też jestem za zakazem palenia węglem w zwykłych kotłach, bo zatruwają środowisko, ale zostawiłbym możliwość używania nowoczesnych kotłach z kontrola procesu spalania, bo emitują one znacznie mniej zanieczyszceń niż zwykle "śmieciuchy", ale drewna to bym sie nie czepiał, bo nie powoduje ono zbyt dużego zanieczyszczenia środowiska. . Wystarczy popatrzeć na elektrownię, spała się tam dziennie setki ton węgla, a nie zanieczyszcza aż tak bardzo powietrza, bo są tam nowoczesne kotły, filtry, etc. A taki zwykły do owy piec jak widzę o sąsiadów to kopci tak, że z domu się nie da wyjść.

Gość gość
A co ma palenie weglem do zdrowia ? W nowych kotlach CO opalanych weglem miałem czy ekogroszkiem z komina nie wydobywa sie dym .Owszem jakieś zwiazki chemiczne tak ale z gazu też .A wegiel mamy polski a gaz rusko-niemiecki

Gość gość
A co ma palenie weglem do zdrowia ? W nowych kotlach CO opalanych weglem miałem czy ekogroszkiem z komina nie wydobywa sie dym .Owszem jakieś zwiazki chemiczne tak ale z gazu też .A wegiel mamy polski a gaz rusko-niemiecki

Gość gość
No ma bardzo dużo .To czym oddychamy ma kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia.Następna kwestia to ile osób ma nowoczesny piec na ekogroszek ?, bardzo mało. Większość pali byle czym w starych śmieciuchach zatruwając powietrze tysiącami toksycznych substancji a potem się dziwimy , że co druga osoba choruje na raka.

Gość gość
Nie zgadzam się z twierdzeniem że gaz jest droższy od węgla [ ale dobrego jakościowo nie zwykłego smolucha ]. Są dobre piece gazowe , oszczędne, ekologiczne wystarczy o nich poczytać w internecie a dopiero potem wygłaszać opinię czy gazem jest drożej , taniej , czy porównywanie do cen węgla. O korzyściach dla środowiska już nie wspominam bo to oczywiste.

Gość gość
wszystkie ustawy jakie podjal tusk sa nie korzystne dla naszego kraju ! dziwne ....w koncu to nasz premier ! powinien dbac o interes Polski :) ale nie...on dba o interes pierrrddoollonych niemiec ! skoro mu tak pasuja szkopy to niech tam wypieerddala ! i sie odjebie od naszego kraju ta szmata !

Gość gość
Jeszcze pytanie, na ile zdrozeje gaz jak wprowadza ten idiotyczny zakaz. Tak była konkurencja, teraz praktycznie nie bedzie, wiec wiadomo co sie stanie.

Gość gość
Ja własnie sama nie wiem jak to jest i będzie. Dlatego zdecydowaliśmy się z mężem na kocioł na pellet cos takiego http://kolton.pl/work/pellduox/ . Na razie jakichś wielkich rachunków nie płacimy, oby tak dalej.

A ile węgiel zdrowia Polakom rujnuje? W Krakowie nie da się wieczorem okna otworzyć, bo ten smog aż zatyka. To już na Śląsku jest lepiej.

Gość gość
lepiej niech zrujnuje ich finasowo jak zdrowotnie

Gość gość
Nie ma co przejmowac sie zakazami mafii z PO .Ich dni sa juz policzone .Nawet jak sami sobie uchwalaja votum zaufania jest ponad nimi narod.Polacy poradzili sobie z komunistami poradza sobie i z PO .