Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Adopcja dziecka

Polecane posty

Gość gość
Autorka i tak dziecka nie dostanie - odpadnie na pierwszych testach. Po wypowiedziach widać, jaki to typ człowieka.

jedna z nauk jaka najbardizej zapmiętałm była ta żeby bć prawdziwymi rodzicami . Nie popadać w pułapkę przepraszania dziecka ,ze my jestęśmy TYLKO adopcyjni - nie biologiczni . Bo żyjąć w takim ciągłym niewypowiedzeniu mówisz dziecki - my jestęśmy adopcyjni alei ty jesteś adopcyjny - czyli tak nie do końca nasz. Masz być matką totalną . Wraz z podjęciem tego zobowiązania masz myśleć i czuć tka jakby ot dizecko blo cżeśćią z ciebie i twojego męza . Kochać , troszczyć sie , przytulać i całować , ale i być stanowczym , karać za złe zachowanie i ciągle :) wyabaczać .

Gość plus
Mam serdeczną przyjaciółkę z lat szkolnych. Adoptowała dziewczynkę 42 lata temu. Dzięki tej decyzji dzisiaj ma 2-je wnucząt i dom jej życiem i radością tętni. Gdyby nie było tej decyzji to dzisiaj z mężem lub sama siedziała by w pustym i zmimnym domu.

typ czlowieka który pragnie dać miłość i dom - czy moze bć lepszy kandydat ?:)

Gość gość
Autorka ma obawy, bo nigdy matką nie była, więc nie ma sie co dziwić, że czuje strach, że może nie dać rady. Ja jestem drugą osobą pytającą, wychowałam wraz z meżem dwoje własnych dzieci, są już dorosłe. Starsze dziecko kończy studia i wyprowadziło się z domu - układa sobie własne życie. Zrobiło się trochę pusto i smutno, bo córka nas praktycznie nie odwiedza, nie zamierza również w przyszłości mieszkać z nami, choć mamy duży dom i miejsca jest wiele. Dlatego pomyślalam o adopcji, chętnie starszego dziecka w wieku szkolnym.

obawiam sie ,ze kryterium wiekowe też jest dość isotne - ale powtarzam - najlepiej ,najpewniej zapytać u żródeł - czy w ośrodku czy nawet tak na początek w domu dizecka . Wejść , pogadać :)

kryteriu wiekowe - rodziców :) nie dizeci . Inna spawa jest kiedy dziecko jest rodziną np. jest to wnuk albo krewni w dalszej linni , wtedy wchodzą inne zasdy . Ale najlepiej pogadać :)

Gość gość
Słyszałam ze różnica wieku rodziców adopcyjnych a adoptowanego dziecka nie powinna wynosić więcej niż 20 lat

Gość batrosa
jeśli masz dorosłe dzieci tzn. jesteś po 40 i możesz nie dostać zgody na adopcję