Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babelek 1233333

mam 17 lat chce brać tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość babelek 1233333

hej :) sprawa wyglada tak od 2 mies kocham sie z moim chłopakiem ( z którym jestem już 3 lata i 4mies) no i zabezpieczaliśmy sie jedynie prezerwatywami ale wyszła taka sytuacja ze raz nam pękła i mogłam zajść ale odrazu pojechaliśmy do gin po tabletkę po ogolnie prywatnie bo to juz byla pozna godz i tak dobrze ze nas przyjął i wszystko sie dobrze skończyło. A teraz ja poprostu boje sie uzywac samych gumek bo jest duże prawdopodobieństwo że muzę stać sie to ponownie i juz im nie ufam. Tak wiec chce zacząc brac tabletki tylko jest taki problem że nie powiem o tym rodzicom bo mama jak by sie dowiedziała że sie kocham z chłopakiem bym miała problemy tylko.. Więc czy moge isc sama do gin i co mi bedzie tam potrzebne że ubezpiezenie czy cos z kąd to mam wziaść podkreślam że to bedzie moja pierwsza wizyta i strasznie sie boje może to głupie no ale nie umiem sie z tym przemoc, Wiec co bedzie mi potrzebne co musze mu powiedzziec o co bedzie pytac co zrobic jak bedzie chciał kontakt z rodzicami.? pomóżcie prosze :)

Gość gość
drogie dziecko, jeśli masz zamiar być bezdzietną grubą krową to od razu wal do burdelu, tam c***odwiążą jajowody i po problemie z ciążą. Natomiast jeśli kiedyś zechcesz założyć rodzinę, to nie możesz rozregulowywać owulacji pigułkami hormonalnymi!!!!. Propozycja: Patentex Oval + prezerwatywa, lub kalendarzyk + Patentex Oval

Gość gość
Drogi gościu wyżej nie pleć farmazonów !

Gość gość
tak, zwłaszcza gdy poleca "kalendarzyk" 17- latce

Gość gość
a swoją drogą to jakich gumek wy uzywacie, nigdy w życiu żadna mi nie pękła

Gość gość
jak jesteś na tyle głupia żeby pytać o takie rzeczy i bać się lekarza, to sorry ale nie powinnaś w ogóle bawić się w zabawy zarezerwowane dla dorosłych dojrzałych ludzi

Gość psycholog_dyzurny
17-tka i hormony? jeszcze sie dziewcze nalykasz tego i owego. ;p rozumiem ciekawosc****otrzebe bliskosci, jednak przyznaje racje przedmowcom, ze styl/wypowiadanie sie to dosc dalekie od dojrzalosci. :> ps. swoja droga ile takie pastylki kosztuja? bo chyba nie 1 zl za opakowanie, co?!

Pójdź do ginekologa. Jesli państwowo źle trafisz, to umów się prywatnie.

Zbereźnik, co Ty możesz wiedzieć o pigułkach???:O Dobry ginekolog dobierze takie, które nie zaszkodzą. Moja strsza siostra od lat jest na hormonalnej antykoncepcji(obecnie plaster) i tuż po odstawieniu zaszła bez problemu w ciąże. Jest szczupła, atrakcyjna i ma wiekszy biust. Lepiej, zeby dziewczyna sie zabezpieczała, niż ma zajsć w niechcianą ciaże...

Gość gość
cytat: Lepiej, żeby dziewczyna się zabezpieczała, niż ma zajść w niechcianą ciążę... SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS do ch***a pana, nie rozumiecie, że na takie rzeczy i tak wczesny seks jest za młoda? Jeśli osiągnie statystyczne kwiecie wieku do seksu, dla męża, dla dzieci, to będzie już pomarszczona bezdzietna, samotna stara rypa, na którą nawet menel spod budki z piwem nie splunie? Skoro już hormony buzują, to najsensowniejsza jest masturbacja z użyciem lubrykantu KY, ale nie pigułki i normalny seks. to tyle i aż tyle, ale dla normalnie, czyli prawidłowo wychowanych małolatów.

Gość gość
nie bierz pigułek... pomyśl raczej o spiralce- zakłada się nawet kobietom które nie rodziły. tablety problem bo pozniej trudno o zajscie w ciążę no i tycie... mi 15kg przybyło. teraz konczy mi się opakowanie i idę do gina z pytaniem o spiralkę

Gość gość
tablety trzeba dopasować, niektórym nie służą żadne. ja brałam chyba z 5 roznych i nie znalazłam idealnych. jedni przytyją, inni będą mieć problemy z płodnością. ja przytyłam, ale zaszłam w ciąże w 1 cyklu po odstawieniu. kolezanka nie przytyła ale o ciążę starała się 2lata. wywoływnia okresu i inne atrakcje

Gość gość
nie bierz pigułek... pomyśl raczej o spiralce- zakłada się nawet kobietom które nie rodziły. tablety problem bo później trudno o zajście w ciążę no i tycie... mi 15kg przybyło. teraz kończy mi się opakowanie i idę do gina z pytaniem o spiralkę. VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV Spiralka jest lepsza od pigułek hormonalnych, ale też niezbyt bezpieczna, bo jej funkcja polega na wywołaniu z wydobywającego się z drutu miedzianego jonów Cu permanentnego stanu zapalnego śluzówki macicy, przez co zygota nie ma szans na zagnieżdżenie się, czyli ciążę, i wydalana jest na zewnątrz. Permanentny stan zapalny to jakaś tam możliwość raka macicy.

Gość gość
kochana, ludzie tu p*****la to i owo. ja mam zaraz 21 lat, zaczęłam sie kochac w wieku 16 :) 2 razy bralam juz tabsy różne. powiem ci co i jak, bo tu tylko beda ci doradzać, ze to nie zdrowe- owszem jest, ale po wieeelu latach brania tego. po odstawieniu faktycznie sa problemy, bo okres sie reguluje do 3 mcy. ja np w listopadzie dostalam 2 razy miesiaczke. ale do rzeczy: ja wzięłam pierwsze opakowanie w wieku 18 lat. takze mama nie musiala ze mna biegać. jesli idziesz do prywatnego (tego samego) i c**przepisał 72 po (mialam to samo :(), to zna cie z twarzy. mozesz zapytać o przepisanie anty. ale jesli do publicznej... nie jestem pewna jak to teraz jest, ale gdzies czytałam ze po 16 r.z mozna juz samej chodzic. musisz założyć sobie kartę. do tego bedzie potrzebna zielona karta zusu (przynajmniej u mnie jest zielona). no dowód, ze jestes ubezpieczona i przysługuje c**prawo do darmowego leczenia. wtedy to juz bedzie z górki. bedziesz poproszona o dane takie jak adres i pesel. krotko i na temat :)) u lekarza popros o tabsy, ktore (UWAGA!) nie beda dawać ci skutków ubocznych. moim koleżankom zostały od tak przypisane, a teraz mają nadwage... ja postawilam sprawę jasno: nie chce tyc, nie chce miec problemów zdrowotnych. i lekarz zlecił mi szereg badań, po których przypisał Yasminelle. i ani kilograma nie przytylam :)) branie tabsow jest łatwe, przyjemne. licz sie jednak z tym, ze bedziesz miec niższe libido... ja czasem mialam zerowe. ale coś za coś. nienawidzę gumek, a tak moglam czuc 'golego' w sobie :P pozdrowionka!

Gość gość
przede wszytski jak kondom pekl tp dlatego ze nie byl on zalozony poprawnie wiec musisz sie tego nauczyc i wtedy nie peknie

Gość Noortoon 77
najlepsza, najtańsza pigułka to szklanka wody po 1. razie, a 2. po kilku

Gość gość
Ja rozpoczęłam współżycie z moim obecnym mężem też w wieku 17 lat. Stosowaliśmy na początku prezerwatywę + Patentex oval w dni niepłodne, oczywiście ocenione na podstawie objawów. Po pół roku poszlam do ginekologa po tabletki, brałam Yasminelle jakoś ponad 1,5 roku, nie polecam hormonów, przytyłam , źle się czułam, nawet psychicznie ze świadomoscią, że faszeruję się czymś. Więc odstawilam i wróciliśmy do prezerwatyw. Tobie proponuję wizytę u ginekologa, który rozwieje Twoje wątpliwości. Dobrze, że jesteście odpowiedzialni i chcecie się odpowiednio zabezpieczyć. Powodzenia:)

Gość gość
aha.. i nawet nie myśl o spirali. To rozwiązanie dla kobiet po 40ste, które wiedzą, że dzieci już mieć nie będą chciały..

Gość ANTY32
Moja opinia: Moja żona brała od 17roku i wszystko było ok. Potem po 4 latach przerwa na dziecko (planowane). Po pół roku od odstawki zaczęliśmy się starać ale dopiero po roku się udało i mamy zdrowego super syneczka, dzisiaj ma 3 latka. ALE. niestety najgorsze jest to że te tabletki totalnie nas zmieniły tzn. U żony totalny spadek libido do 0. Zero ochoty na seks, a jak już był to taki wymuszony i odbębniony. Zero romantyzmu czy namiętności. Dla faceta seks jest czymś więcej, z powodu tych zmian zaczęły się problemy na wszystkich poziomach naszego pożycia. W końcu doszliśmy do wniosku że się nie kochamy itp. Moim zdaniem wszystko odkąd wzięła te p....e tabletki, zrobiły z niej inną osobę. Wyczytałem w necie że powodują takie zmiany w przysadce mózgowej że niektóre kobiety stają się kimś zupełnie innym - to nas dotyczy i mogę to potwierdzić z całą odpowiedzialnością.

Gość gość
Dobrze, że jesteście odpowiedzialni i myślicie o zabezpieczeniu. Też używałam yasminelle - potwierdzam, że libido spada, ale poza tym byłam bardzo zadowolona. Nie przytyłam, cera nie pogorszyła mi się, w ciążę zaszłam pół roku po odstawieniu tabletek. Co do wizyty u ginekologa, to nie wiem jak to wygląda w NFZ, ale na prywatnej wizycie nie powinnaś mieć problemów z uzyskaniem recepty - chyba, że trafisz na jakiegoś fanatyka - wtedy będziesz musiała wybrać się do rozsądniejszego lekarza... powodzenia :)

Gość gość
Bardzo rozsadna decyzja. Tabletki są najskuteczniejsza metodą antykoncepcji, jeśli pamiętasz o regularnym ich graniu. Jeśli jedna tabletkę źle znosisz, należy zamienić na inną, w końcu się zdarza, ze organizm źle reaguje. Pozdrawiam.

po pierwsze i najwazniejsze tabletki nie sa dla 17latki. niedawno ogladalam program o wlasnie takiej nastce. jeszcze zyje... tylko nie wiadomo czy cieszy sie zyciem... nie wygladala na taka. jej rodzice rowniez nie. nie byl to odosobniony przypadek.. wszystkie ponizej 18 roku zycia. nie chce tu nikogo wprowadzic w blad, ale mowa byla o yasminelle. prosze sprawdzic na ulotce, od ilu lat mozna przyjmowac te tabletki. dojrzalej kobiecie nie szkodza, natomiast uszkadzaja mlody organizm.

Gość gość
Kochana, po co Ci to wszystko? Współżycie, tabletki? Jesteś gotowa na przyjęcie dziecka, gdyby antykoncepcja zawiodła? Zostaw to, daj sobie spokój ze współżyciem.