Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepis na idealnego Murzynka

Polecane posty

Gość gość

Znacie sprawdzone przepisy na to ciasto?Mój Murzynek zawsze jest zbyt suchy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Murzynek szybki i pyszny nadesłał/a ANULETTA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Murzynek ANULETTY jest w BON APPETIT

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zasadniczo to, żeby Murzynek był idealny musi mieć minimum grube 19 cm 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najlepszy murzynek wychodzi z roztopionej polewy czekoladowej(wystudzonej),a nie oleju i pieczenie w temp 170st ok.50 min.Nie mieszany długo składników ,a ubite białka wmieszać łyżką ,aby nie opadły pęcherzyki powietrza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No tak wymądrzyłam się o polewie ,temper. itp. ,ale jak zaczęłam szukać w internecie to te murzynki jakieś udziwnione.Ja akurat mam przepis z dość starej książki kucharskiej ,ale ten przepis jest prawie taki jak mój(jest tylko minimalna różnica w cukrze i mące,ja osobiście dałabym trochę mniej tego cukru ,żeby nie był zbyt słodki,ale co kto woli.http://alebabka.blox.pl/2010/11/Murzynek.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gosc z 11.23: Dziękuję za odpowiedź.Widzę,że popełniałam same błędy w przyrządzaniu tego ciasta,bo dodawałam jeszcze gorącą polewe.Z temperaturą może być problem,bo nie mam piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gosc z 11.23: Dziękuję za odpowiedź.Widzę,że popełniałam same błędy w przyrządzaniu tego ciasta,bo dodawałam jeszcze gorącą polewe.Z temperaturą może być problem,bo nie mam piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakakolwiek
pieklam na margarynie i z wisniami .teraz pieke na oleju z powidlami i jablkami i jest wilgotny .bardzo dobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakakolwiek
na blogu ugotujmyto jest przepis murzynek z malinami na oleju .mozna dac inne owoce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jakakolwiek: A orzechy pasują do tego ciasta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakakolwiek
owszem .jezeli ktos lubi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakakolwiek
aktualnie mam z renetami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kafeteryjny wredniacz
weź klatkę jak na dużego psa i pojedź do afryki :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak wredny jestes

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
idealny murzynek to ma długa i twardą pałkę tak ze 22 cm i grubą do tego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zeby sobie zrobic idealnego murzynka, musisz znalez idealnie przystojnego, murzynskiego tate dla niego, z ktorym rozkosznie splodzisz murzynka :) zwazywszy, ze pewnie jestes bialoskora, pamietaj, aby ojciec dziecka byl mozliwie jak najbardziej czarny, bo do da wieksze szanse, ze maly bedzie wygladal jak murzynek, nie mulacik :) powodzenia 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Podam ci mój patent na idealny murzynek:) Przepis: 1 margaryna lub 25 dkg masła 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Wykonanie: W garnku na maleńkim ogniu rozpuszczamy masło lub margarynę,dodajemy mleko i cukier a także cukier waniliowy i kakao.Dokładnie mieszamy do momentu,aż cukier całkowicie się rozpuści.Dodajemy 1 100 gramową tabliczkę gorzkiej czekolady i gotujemy,aż sie rozpuści.Masę ostudzić i odlewamy 1/2 szklanki tej masy. Do pozostałej,ostudzonej masy dodajemy żółtka i miksujemy,dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy schłodzone białka z odrobiną soli(szczypta) - na sztywną pianę.Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Formę z kominkiem lub większą keksówkę smarujemy margaryną,posypujemy bułką tartą.Wlewamy masę i pieczemy w temp.180 stopni przez ok.40 minut.Ostudzoną masę podgrzewamy,dodajemy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i polewamy chłodne ciasto.Wierzch można posypać siekanymi orzechami,wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosca
poszukaj przepisu na 'murzynka oszczednosciowego' jest bez masla i margaryny, jedynie z tluszczu jest tam olej. Nie uzywajcie margaryn- olej palmowy jest szkodliwy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zawsze margarynę można zastąpić olejem - 1 szklanką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja Goda31
A przekładacie murzynka jakimiś konfiturami? Ja zastanawiam się, czy nie przełożyć konfiturami z wiśni. Od jakiegoś czasu objadam się konfiturami Babuni Stovitu i w sumie to dodawałabym je do wszystkiego. Smakują dzieciństwem, więc w sumie idealnie do murzynka mi pasują, bo on też z dzieciństwem mi się kojarzy... Jak myślicie, konfitura do murzynka to dobry pomysł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×