Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa mama karola

jeste w 8 tygodniu

Polecane posty

Gość nowa mama karola

dzisiaj bylam 2 raz u ginekolog ponaciskala na na brzuch i stwierdzila ze mam slabo wyczuwalna macice wiec dla pewnosci wysle mnie na usg (jest w tym samym budynku ale kto inny robi i trzeba sie zapisac) i kazala mi pozniej znowu do siebie przyjsc. zapisalam sie na jutro ale raczej nie pojde nie mam czasu chodzic ciagle po doktorach wiec zapisalam sie prywatnie na 10.12 tam maja wszystko pod reka wiec wiem ze nie bede musiala nigdzie biegac i specjalnie sie z pracy urywac a tu to mi jeszcze nawet karty ciazy nie zalozyla bo nie jest pewna. zrobilam jak juz podejzewalam 3 testy wszystkie pozytywne ostatnia @ mialam 2 pazdziernika mam zachcianki i dziwnie sie czuje czemu wiec ona twierdzi ze nie jest pewna? jak myslicie dobrze robie zmieniajac lekarza? to moja pierwsza ciaza

Gość gość
Żaden lekarz nie założy ci karty jeśli nie będzie miał potwierdzonej ciszy badaniem ust i niewiem czemu zmieniłaś lekarza bo teraz będziesz dłużej czekać na usg a tak poszlabys sobie jutro potem do lekarza i miała byś pewność czy jest ciąża i czy wszystko jest ok a tak czekaj sobie do 10

Gość gość
Sorry ale błędów narobilam

Gość nowa mama karola
tak tylko usg jutro a miejsce na nastepna wizyte bylo dopiero 17 a jakby cos nie wyszlo to znowu mialabym czekac na usg a potem 3 tygodnie na wizyte pozatym dziwie sie ze usg nie robila by mi moja ginekolog prowadzaca tylko jakis facet co to obsluguje

Gość gość
Mi też kto inny robił usg a nie moja ginekolog chyba trochę panikujesz wszystko byś chciała mieć na hop siup a wiadomo jak to u nas ze służba zdrowia ale jeśli cię stać to możesz sobie chodzić prywatnie twoja sprawa

Gość gość
Skoro zmieniłaś lekarza to idz do tego nowego i tyle. Potwierdzi żywą ciąże to założy kartę. Nawet jak po zwykłym badaniu ginekologicznym lekarz stwierdzi ciąże to nie znaczy, że jest wewnątrzmaciczna czy, że serce już bije.

Gość gość
U mnie na USG w 8 tygodniu widać było bijące serce malucha, także moim zdaniem trochę się pospieszyłaś ze zmianą lekarza, mogłaś iść jutro na USG i już. No ale rób jak Ci wygodnie ;)

Gość gość
Skąd wiesz ze jesteś w 8 tygodniu jak nie miałaś usg

Gość gość
heheh tyg ciazy oblicza sie na [podstawie ostatniej miesiaczki.

Gość nowa mama karola
zwlaszcza ze to poczatek to chyba bardzej powinna sie zainteresowac czy z dzieckiem wszystko ok a nie odsylac mnie z papierkiem a jesli to ciaza pozamaciczna to mam czekac az laskawie mnie przyjmnie pozatym mialam jeszcze robiona bete jak byk wyszla ciaza. pracuje fizycznie i potrzebuje zaswiadczenia ze jeste w ciazy a jak cos mi sie stanie a tu mi nie wypisze bo ona nie czuje

Gość gość
Ciąża pozamaciczna często daje "objawy" takie jak krwawienie,plamienie.

Gość nowa mama karola
raz lekko plamilam i jej powiedzialam o tym a ona ze sie zdarza

Gość gość
Sama to ty sobie możesz liczyć mi na podstawie om wyszło ze jestem w 10 tygodniu a na badaniu wyszło ze to 8 tydzień

Gość nowa mama karola
bo odejmuje sie 2 tygodnie poczytaj sobie o tym bo cos ci nie idzie

Gość gość
Tak na przykład. Jestem w 12 tygodniu, co wynika z om, ale jestem 10 tygodni od zapłodnienia.

Gość gość
Wiem ze się odejmuje a i tak mi zle wyszlo

Gość gość
Myślisz ze jak poczytalas w Internecie to juz wszystko wiesz

Gość nowa mama karola
w internecie brednie pisza wez od swojej mamy jakas ksiazke o ciazy i tam sobie przeczytaj bo potem ci zle wychodzi wsumie internet na twoj rozum styknie

Gość gość
Patrzcie jaka doświadczona pierworotka wszystkie rozumy posiadała a nie wie czemu ja lekarz na usg skierował zamias kartę założyć

Gość gość
rany polityka liczyć od pierwszego dnia miesiączki tygodnie i nic się nie odejmuje to robi ginekolog specjalistki autorko ale ty w ogóle miałaś jakieś badanie??

Gość nowa mama karola
Przyjmuje się, że ciąża trwa 9 miesięcy kalendarzowych (inaczej 10 miesięcy księżycowych każdy po 28 dni), czyli 280 dni. Za jej początek bierze się pierwszy dzień ostatniej miesiączki - jest to tzw. reguła Naegelego. Obliczony za pomocą tej reguły czas trwania ciąży to wiek ciążowy .. Wiek zapłodnieniowy - czyli liczony od momentu, gdy rzeczywiście doszło do poczęcia - jest co najmniej dwa tygodnie krótszy.