Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dentysta a poczatkowa ciaza

Polecane posty

Gość gość

a mianowicie problem jest taki,że mam do dentysty dzisiaj na 16 a mogę być w ciąży, potrzebne bedzie niestety znieczulenie:( jest jeszcze za wczesnie aby stwierdzić czy jestem w ciąży ,ale jeżeli bym była nie chce aby to zaszkodziło dziecku:( owulacje miałam w pt (miałam monitoring) i jest duże prawdopodobieństwo,że się udało. stąd więc pytanie, czy mogę spokojnie iść i wziąć znieczulenie miejscowe czy odpuścic wizyte? mam jeden ząb do wiercenia, a drugi do wyrwania. mam okropny dylemat co zrobić:(

Gość gość
dziewczyno skoro owulacje miałas w piątek i nawet doszło do zapłodnienia, to zagnieżdżenia jeszcze nie było, idź do tego dentysty i nic mu nawet nie mów, bo sie jedynie ośmieszysz

Gość gość
Najlepiej porozmawiac o tym z dentystą. W końcu są możliwości leczenia zębów w ciąży -znieczulenia też są dla ciężarnych. Najważniejsze żeby nie robić rtg.

Gość gość
mój dentysta powiedział,że decyzja należy do mnie, jest jeszcze wczesnie,ale nie widomo co może być, no i co tu robić? a do gin nie mam teraz kontaktu,bo jest na zwolnieniu. i jak ja mogę sama podjąć decyzje?:( był ktoś w takiej sytuacji?

nieraz i rtg trzeba zrobić bo nie ma wyjścia Radę żeby nie mówić dentyście- bez komentarza! powiedzieć o ewentualnej ciąży to obowiązek pacjenta

Gość gość
ale ona nie wie czy jest w ciąży i dowie sie o niej najwcześniej za 2 tygodnie, więc o czym tu mówić?

należy mówić o domniemanej, możliwej ciąży, nie tylko stwierdzonej

Gość gość
idąc takim tropem kobieta co miesiąc od owulacji do miesiączki powinna zachowywac się jak cięzarna i żeby nie było- ma za sobą kilka lat starań i monitoringi również, ale nie dajmy się zwariować

Gość gość
dzięki za odpowiedzi;) własnie tak myśle,że jeszcze nie doszło,ale lepiej być pewnym;) a swoja drogą kiedy najwcześniej moze dojść? słyszałam,że 7dni po owu?

Gość gość
do zagnieżdżenia dochodzi między 6 a 12 dniem po owulacji

Gość gość
idź spokojnie do tego dentysty, nawet jeżeli jesteś w ciąży, to zarodek nie przechwyci jeszcze nic z Twojego organizmu, zresztą sa teraz znieczulenia, które moga byc stosowane u kobiet w ciaży, więc zapytaj dentystę czy takim dysponuje

Gość gość
to ja już sama nie wiem co mam robić:( muse pójc,ale jak cos bedzie nie tak

Gość gość
już Ci napisałam, co moim zdaniem powinnaś zrobić

idz, bo nie ma powodu żebyś nie szła. Ciężarne się leczy zachowawczo, kanałowo, przeprowadza zabiegi chirurgiczne! Najważniejsze żebyś zgłosiła

Gość gość
Ja juz 2 razy mialam normalne znieczulenie w ciazy. Jutro ide 3 raz

Gość gość
Ja właśnie wczoraj byłam na wizycie i mój stomatolog powiedział, że ciąża to jest dla kobiet najlepsza wymówka do nie leczenia zębów. Nie ma żadnych przeciwwskazań do leczenia zębów w czasie ciąży a jest to nawet wskazane ponieważ wiele zabiegów jest w tym czasie dostępnych na NFZ a normalnie trzeba za nie płacić.

to prawda że ciążę traktuje się jako wymówkę. A potem pojawiają się teksty "po ciąży posypały mi się wszystkie zęby" " dziecko mi wapń zabrało i mam próchnicę"

Gość gość
jestem w ciąży i normalnie leczę zęby ze znieczuleniem :o nie szukaj wymówek bo nawet jeśli zaciążyłaś to dziecku i tak nic się nie stanie. Wiele kobiet o ciązy dowiaduje się w 2-3 miesiącu a przez ten czas niejednokrotnie piły, paliły, robiły zdjęcia rtg i wszystko jest ok.

Gość gość
dodam tylko, że mam problemy z za wysokim ciśnieniem i moja dentystka już wie, że ma mi nie podawać środków, które mogą powodować wzrost ciśnienia.

Gość gość
mam taki mętlik w głowie:( co robić co robić:( nienawidzę takich sytuacji, nie chce zaszkodzić:( ok dzisiaj mogę pójść na wiercenie zęba, to postanowione, ale wyrwanie odbędzie się jutro po 12 i tu jest najwięcej problemu:( bo ja po prostu jakoś czuje,że jestem w ciazy,a wyrwanie bedę miała na ubezpieczenie, tego się najbardziej obawiam:( a jak bym zażyła jeszcze znieczulenie normalne? albo po prostu odpuścić tego zęba? niech by on sobie tam jeszcze był do tego czasu aż się dowiem na pewno? ale znowu jak bede w ciąży, to słyszałam,ze można wiercić,ale nie można wyrywać, a ten ząb w dużym stopniu mógłby zagrażać dziecku jak bym go nie wyrywała, tylko np dopiero po ciąży się nim zająć?

nie zadawaj takich pytań na forum, bo nikt Ci nie pomoże jeśli nie zobaczy naocznie sytuacji. Generalnie zęby martwe należy jak najszybciej leczyć albo usuwać. Zgorzel miazgi to byś sama chciała leczyć jak najszybciej. Są różne powody leczenia, "borowania", usuwania, leczenia kanałowego. Więc idz gdzie trzeba i nie histeryzuj

Gość gość
no ale bardzo groźne w ciąży są zęby nie leczone? czy to może zaszkodzić a nie musi? wszystkie pozostałe zęby mam zdrowe,aby ten jeden do wiercenia i ten jeden do wyrwania (jest ćwiartka zęba i korzeń) pozostałe mam wyleczone.

Gość gość
tak, zepsute zęby sa groźne. nie mówię, że tak sie stanie na pewno, ale są one źródłem bakterii, które przez bardzo dobrze ukrwioną błonę śluzową ust mogą przeniknąć do krwi. jest to jedna z możliwych przyczyn poronienia. idź na to leczenie zęba i dowiedz się od dentysty co sądzi o usuwaniu. prawdopodobnie powie, że nie będzie problemu, tylko na RTG sie nie zdecyduje. uwierz mi, wolisz mieć ząb usunięty teraz a nie za kilka miesięcy jak sie przy nim pięknie ropa zbierze

Gość gość
mysle, ze lepiej jak pojdziesz do lekarza, ludzie na forum nie powiedza ci przeciez tego co lekarz,to moze byc tylko zwykle gdybanie... ja moge polecic ci gabinet, w ktorym bedziesz czula sie swietnie www.bettersmile.pl :) sama tam chodze i jestem zadowolona!

Gość A0001
Nie ulega wątpliwości, że iść na wizytę musisz. I niech już lekarz postawi diagnozę i zadecyduje co robić. Mam nadzieję, ze masz dobrego, sprawdzonego doktora, a jeśli nie idź do https://fachowydentysta.pl/ , słyszałam, że to rewelacyjna klinika na Bemowie.

Gość Cleo1976
Mój ginekolog mówił, że dentysta ma obowiązek leczyć kobietę w ciąży (kiedyś byłam u stomatologa nawet tuż przed porodem). Należy go tylko poinformować, że się jest w ciąży-lub że się to podejrzewa.Jednakże kiedyś spotkałam się z odmową leczenia ze strony dentystki.Ale może w moim przypadku chodziło jej o to, że jestem także niepełnosprawna? Może kobieta się wystraszyła...

Gość gość
U mnie nie było takich przeciwwskazań, chodziło o drobne 'naprawy' uzębienia i w Gorzowie w gabinecie www.villadental.pl bez problemu załatwiłam.