Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Wasze 3 latki wymawiają spółgłoskę R

Polecane posty

Gość gość

Pytanie jak w temacie. Mój syn ma 3 lata i 2 miesiące i wciąż nie wymawia "R". Zastępuje to spółgłoską "J". Jowej, jebus i te sprawy. Zastanawiam się jak jest u innych dzieci w tym wieku. Czy powinien już mówić R czy ma jeszcze czas?

Gość gość
Jeszcze ma czas

Gość gość
mamy tak samo jak u autorki

Gość gość
Nic nie bój :) Mój w tym wieku też nie wymawiał.Zaczął jak miał 4 lata.Teraz ma za miesiąc 6.

Gość gość
Dzięki tak pytałam z ciekawości :) Ostatnio spotkałam się z dalszą rodziną i ich 3-letnia córeczka tak pięknie i wyraźnie mówiła R, że się zaczęłam zastanawiać czy ona taka do przodu czy mój do tyłu ;)

Gość gość
Zależy od dziecka.Córka koleżanki ma 3,5 roku mówi mało ale np r,ż,sz... bardzo wyraźnie.

Gość gość
Ma czas, nawet ostatnio usłyszałam w przedszkolu opinię że zbyt wczesne mówienie "r" też nie jest dobre, bo maluchy robią to jeszcze nieprawidłowo i się utrwala złe wymawianie. Mój ma 2,5 r. i mówi tak "po francusku"- "rh."

Moja corka mowiac po francusku mowi piekne francuskie R. Mowiac po polsku juz r nie mowi w ogole dlatego, ze po polsku mowi zadko wiec nie ma " wprawy"

Gość gość
Moja ma 5lat i nadal nie wymawia R, tylko L ale lekarka nie widzi w tym narazie problemu.

Gość gość
moj ma 3 lata za 1 msc i sepleni ile wlezie ;-/

Gość gość
Moja starsza córka zaczęła mówić "r" 3 m-ce przed 3 urodzinami. Resztę mówiła już zupełnie wyraźnie (sz, cz, dż, ż). I szczerze? Byłam z niej dumna, ale szkoda mi było, że nie usłyszę od niej psieplasiam, jeśtem Ania, ziobiłam to siama. Wszystko mówiła najnormalniej w swiecie jak dorosły i brakowało mi tego dziecinnego zmiękczania

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość Ma czas, nawet ostatnio usłyszałam w przedszkolu opinię że zbyt wczesne mówienie "r" też nie jest dobre, bo maluchy robią to jeszcze nieprawidłowo i się utrwala złe wymawianie. Mój ma 2,5 r. i mówi tak "po francusku"- "rh." X pierwsze słysze a jestem logopedą :D Paniom przedszkolankom to naprawdę się zdaje, ze wszystkie rozumy pozjadały ;)

Gość gość
Dzięki dziewczyny za pocieszenie, bo moja teściowa właśnie po wizycie tej dalszej rodziny z tą pięknie mówiącą dziewczynką zasugerowała, że może do logopedy powinnam iść z powodu tego R. I mi namieszała w głowie :)

Gość gość
Moja córka dziś ma 3,i pół roku i wymawia "r" jako "L". Podobno to sie normuje nawet do 7mego roku zycia.

Gość gość
Moja córka ma 3,5 roku i od jakichś 3 tygodni zaczyna mówić R. Sama z siebie.

Gość gość
a moj syn chodzi do logopedy od 3 lat juz, ma teraz 6 i wlasnie nauczyl sie wymawiac "r" mial problem bo wmowol te niby francuskie "r"-"hr" i dlugo mu zajelo zanim nauczyl sie poprawnie

Gość gość
moja ma prawie 5 lat i nie wymawia jeszcze r. czsami jej sie uda.

Gość gość
Moj ma skonczone 5 i tez R jeszcze nie wymawia i nikt z tego problemu nie robi

Gość gość
Moja ma skończone 5 lat a jeszcze zmiękcza R . Wychodzi jej raz dobrze a raz źle. Np słowo Kran powie czasem Krlan. Pracujemy nad tym, do logopedy w szkole tez chodzi. Oprócz tego R reszta jest dobrze

Gość gość
Mój synek za miesiąc będzie miał 6 lat, a r nadal nie wymawia. Chodzi do logopedy, ćwiczymy w domu. Kiedyś nie wymawiał nawet "l", tylko "j". Teraz walczymy z tym, że jest po prostu przyzwyczajony do mówienia j zamiast r. Poprawiamy go, żeby zamiast j mówił l, np. nie jowej tylko lowel. Ale i z tym marnie nam idzie :( Pocieszają nas, że ma jeszcze czas z tym r.

Gość gość
Moja córka ma 19miesiecy i mówi pięknie R ... Lyso Wam?

Gość gość
moja ma 3,5 ma kolezanke o imieniu laura i tak smiesznie wymawia jej imie Laula... ;)

Gość mammmma sammma
mój ma 4,5 roku i też nie wymawia zastępuje ja literą "L" ale jak był mały bardzo ladnie wymawiał "dra" co wtedy znaczyło wszystko co wydawało odgłowy np: odkurzacz, wiertarka itd

Gość gość
Pociesze cię, pracuję w przedszkolu, niektóre dziec**prawie w ogole NIE MÓWIĄ!!!!