Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie badania w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 8 tygodniu, o czym dopiero się dowiedziałam... to moja pierwsza ciąża i mam ogromną prośbę do bardziej doświadczonych pań o wskazanie badań, które powinnam wykonać w 1,2,3 trymestrze.

Gość gość
Idź do lekarza to ci wytłumaczyć. Jest mnustwo badan

Gość gość
no to chyba lekarz zleca ci badania, odpowiednie w danym tygodniu. Ja w 8 tyg, miałam tylko morfologię, mocz, wr... poźniej doszedł odczyn coombsa - chyba 3 x powtarzałam co jakiś czas, toksoplazmoza, test obciążenia glukozą, grupa krwi.. + też co jakiś czas mocz i morfologia. Wszystko zlecał lekarz.

Gość gość
mi zlecił na razie tylko progesteron i hcg... chyba zrobię morfologię i mocz na własną rękę.

Gość a mi szkoda
aż taka doświadczona to nie jestem, bo ok. 10 tydzień;) z tymi badaniami, to najlepiej niech lekarz skieruje; warto mieć lekarza na NFZ, bo potem się kupę kasy wydaje na te badania, jak nie można mieć skierowania z NFZ na początku robisz: mocz - badanie ogólne; krew - morfologia - toxoplazmoza, - różyczka, (chodzi o ewentualne wykrycie tych chorób, bo są szkodliwe dla rozwijającego się płodu), - TSH (hormon tarczycy; ma spory wpływ na rozwój dzidka); - HIV, HCV, WR (czy nic z tego nie masz;) ); - oznaczenie grupy krwi i ewentualnych przeciwciał No i co jakiś czas masz usg; tę morfologię chyba robi się co jakiś czas; potem te badania to chyba w zależności od tego, co się dzieje i co potrzeba. Dobrze mieć fajnego lekarza rodzinnego, który powinien "sprawować nadzór nad prawidłową ciążą", tj. wypisywać większość skierowań na badania przynajmniej; ja sobie o to nie zadbałam i w związku z tym, jak dotąd, ciąża kosztowała mnie 756 zł już :( (no, ale w tym dodatkowa konsultacja laryngologiczna - była mi potrzebna na szybko, więc: prywatnie; okazało się, że mam "nieżyt nosa ciężarnych" i endokrynologiczna (też prywatna), no i dodatkowe badania hormonalne); pocieszam się, że in vitro i tak drożej kosztuje ;) :D ale też myślę sobie, że jak się do tego jakoś z głową i na spokojnie podejdzie, to aż tyle kasy nie trzeba wydawać na te badania, lekarzy, itd...

Gość gość
Ja jestem w 15tc i w I trymestrze: - morfologia (z poziomem glukozy) - mocz - HIV, WR, HCV - grupa krwi (jeżeli nie miałaś robionej i nie masz karteczki) i przeciwciała - różyczka, toksoplazmoza, cytomegalia - TSH na wszelki wypadek zwłaszcza jeśli się wcześniej nie robiło Do tego cytologia i badanie czystośc***ochwy.

Gość gość
www.vitalabo.com.pl/dla-kobiet-w-ciazy,655,pakiet.html, o :) to moj zestaw