Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jemy coraz mniej chleba

Polecane posty

Gość gość

Polacy jedzą coraz mniej chleba i w dodatku często wybierają pieczywo słabej jakości. Tymczasem nasz kraj jest znaczącym w UE producentem zbóż i kasz. Kto chce z wyboru jeść chleb o konsystencji i smaku waty? W ostatnich latach spada spożycie pieczywa i produktów zbożowych. W 2000 roku w gospodarstwach domowych na osobę miesięcznie przypadało 6,6 kg pieczywa, w 2012 r. było to ok. 4,35 kg. Zmniejszyła się także konsumpcja kasz, ryżu i płatków, a makaronów zjadamy tyle co przed 10 laty. W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2013 r. spadek spożycia pieczywa został zahamowany i utrzyma się ono na poziomie ubiegłego roku, tj. ok. 52 kg rocznie na osobę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Branża zbożowa jest zaniepokojona taką tendencją, chce więc zachęcać do sięgania po chleb, i to głównie pełnoziarnisty. Jedzenie takich produktów zalecają też dietetycy, wskazując, że spożywanie pełnych ziaren chroni przed chorobami krążenia, cukrzycą czy tyciem. Produkty pełnoziarniste zawierają błonnik, składniki mineralne, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Związek chce promować spożycie zbóż, gdyż istotna dla branży jest stabilizacja rynku i zbyt ziarna – zaznaczył prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych Stanisław Kacperczyk . Podkreślił, że w tym roku ceny zbóż znacznie spadły w stosunku do poprzedniego, natomiast cena mąki w sklepach wzrosła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
– Chcemy kształtować konsumpcję pieczywa i produktów z całego ziarna – stwierdził Kacperczyk. Dodał, że jest to szczególnie ważne, gdyż wiele pieczywa importuje się do naszego kraju w formie mrożonej, m.in. z Chin [sic! - admin] Jak zauważył, wiele osób narzeka na złą jakość pieczywa, niektórzy skarżą się na wysokie ceny. Jednocześnie coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na rodzaj spożywanego pieczywa i poszukuje produktów zdrowych, robionych z pełnego ziarna, na zakwasie, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bo chleb to nie chleb, nie jest smaczny. pusty i mdły. jak zaczną produkowac dobry chleb przedwojenny zaczną skupowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooooooooo
po h**a to piszesz?a chleb jak wata to niestety juz mamy,a tzw pelnoziarnisty to tez wata tylko barwiona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Poinformował, że związek promuje spożywanie takiego ziarna. Jest to możliwe dzięki funduszom promocji ziarna zbóż i przetworów zbożowych, który powstaje ze składek pobieranych od producentów ze sprzedaży zbóż. Fundusz ten gromadzi ok. 4 mln zł rocznie. – W Polsce nie zabraknie rodzimego, dobrej jakości ziarna na chleb – zapewnił Kacperczyk. Polacy nie wybierają pieczywa słabej jakości, tylko to co tanie, a to w związku ze wzrostem ich zamożności. Poza tym trudno w Polsce kupić dobry chleb. Przeważają jakieś produkty chlebopodobne oparte o zagraniczne recepty, nadające się być może do karmienia kaczek i łabędzi w parku, a i to niepewne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przecież to co jest w sklepach to nie jest chleb , ludziska sami pieką coraz więcej chleba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Raz, że ludzie sami pieką. Dwa, że coraz częściej okazuje się, że mają alergię na gluten i po chlebie zwyczajnie chorują. Tak jak u mnie, na starość okazało się, że gluten mi szkodzi i nie mogę. Chleb bezglutenowy jest dość paskudny, więc już lepiej nie jeść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Swego czasu (przed wstapieniem Polski do UE) w radio mozna było wysłuchac wywiadu z panią Główna Inspektor Sanepid, która ubolewała że wraz z wejściem do Unii Polska będzie musiała przyjąc ustawodawwstwo dopuszczające do powszechnego stosowania przeszło 500 rodzajów róznej chemii, przeważnie bardzo trującej. Nie dziwmy sie więc że ludzie zaczęli chorowac, na różne alergie, które sa przedostatnim stadium zanieczyszczenia organizmu toksynami (ostatnie stadium to rak) i w związku z tym np ograniczają spożycie chleba, który zawiera gluten. Więc jakby na to nie patrzec, wychodzi na to że branża zbożowo-piekarnicza sama strzeliła sobie w kolano, gdy zachęcała do stosowania tych wszystkich spulchniaczy, polepszaczy, przyspieszaczy (chodzi o skrócenie cyklu produkcji chleba, bo czas to pieniądz, ale niestety jak widac nie zdrowie:-). Bardzo trudno będzie teraz odbudowac to zaufanie do chleba. Sytuację oczywiście dopełnia ogólna bieda i… przez ta swoją chciwośc, branża leci na łeb na szyję:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
4. Podobno z tym glutenem, to tez jest oszustwo, bo gluten zawsze byl w mace i nic sie nie dzialo. No wiec dobrze zwalac na gluten, bo nie wiadomo o co chodzi i nikogo nie mozna wziac do odpowiedzialnosci – a piekarze, co wymyslili make bezglutenowa maja dodatkowa ucieche. Tego sie rzeczywisci jesc nie da. Wiec i maka jest zatruta swinstwami juz w silosach i chleb, zeby dluzej lezal i nie czerstwial. Zatruwaja nawet sol, zeby nie reagowala na wilgoc bo … sie solniczka zatyka! A to wszystko w trosce o klienta! Ale kto zabroni tym roznym biznesom produkowac trucizny? Teraz wchodzi do Europy GMO, i nie ma na to rady? Nie mamy czasu na takie glupstwa, bo musimy pomoc Ukrainie dostac sie do skazonego bagna. Dlaczego tylko Polacy maja cierpiec na pomysly Unii?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bo dzisiejszy chleb ma się daleko do chleba kiedyś. Polepszacze smaku, konserwanty przeciw pleśniowe i sporo innych, co nie jest wcale obojętne dla zdrowia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A w czym problem ludzie? My z żonką zakwas robimy sobie wcześniej a potem pieczemy. Mąkę można zawsze kupić. Wymaga to poświęcenia trochę czasu ale warto.A jeśli chodzi o kupno dobrego chleba to ludzie żyjący w dużych aglomeracjach miejskich mają zawsze utrudnione zadanie, gdyż ilość piekarni jest ogromna i piekarnie nie dbają o jakość swoich produktów bo i tak im zejdzie. Inaczej sytuacja przedstawia się w małych i średnich miastach ponieważ producenci są tam mniej anonimowi i muszą się starać aby był zbyt na ich chleb. Tak samo sprawa wygląda z masarniami. Moja mama zawsze kupuje wędliny w sklepie firmowym pewnej sprawdzonej masarni a hipermarketowych wędlin unika jak przysłowiowy “diabeł święconej wody”!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja mieszkam w de , i tu jest chleb dobry , jak jade do polski to biore swój chleb bo po polskim mam zgage jak h , w dodatku lecze sie na zoladek i musze jesc dobre pieczywo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1. Skład dobrego chleba: mąka żytnia, mąka pszenna, naturalny zakwas żytni, woda sól. Pieczony w piecu ceglanym. Cena w Łodzi za 480g (duży bochenek) – 9.80zł – ul. Tuwima 45 Wychodzi lepiej niż gąbczaste badziewia z marketów. Smakuje bardzo! Ćwiartka takiego syci bardziej niż cały gąbczak, gołębio-zabijacz. Wszedłem i dowiedziałem się , że od 60 lat to robią w tym miejscu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czas – to jest to. Zamiast tracić czas na pieczenie chleba w domu, ludzie wolą posiedzieć przed TV. Efekty są.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kiedyś po glutenie nic się nie działo, a teraz się dzieje. Można zrobić badania i wyjdzie. Moje dziecko ma jeszcze gorzej, ma tak zaburzony metabolizm że organizm przerabia gluten na gluteomorfiny i dziecko wariuje jak po narkotykach. Wyszło w specjalnych badaniach – odstawienie glutenu spowodowało uspokojenie i wyciszenie. To wszystko od zatrucia szczepionkami i ogólnie czynników środowiskowych – wszędzie trucizny i chemia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja sobie zdaje sprawe, ze polaczenie niektorych skladnikow powoduje awantury w organizmie. Przeciez, ze nie wszyscy cierpia na nietolerancje glutenu. Mnie sie nie podoba, ze informacja na temat publicznego zdrowia jest przeklamywana, a tak naprawde niedostepna. To po co sa Sanepidy i takie rozne kosztowne organizacje od zdrowia? Co ciekawe, lekarze wiedza, ze przepisuja bzdury, ale panuje jakas zmowa milczenia gdy chodzi o zrodla zagrozenia zdrowia, a nawet zycia.. Naszego wnuka wyleczyl zielarz, bo szesciu lekarzy nie bylo w stanie. Pamietam, ze w Polsce kiedys, kiedys, po probach z bomba atomowa w Kazachstanie, lekarze w Polsce zakazali jedzenia … marchwi i picia mleka, bo tlumaczyli, ze jakos mleko i marchew bardzo pochlaniaja radioaktywnosc. Juz tak dokladnie nie pamietam, bo to byly czasy policealne. Wtedy bardzo duzo kobiet w Polsce chorowalo na tarczyce. Moja mama byla operowana – stad pamietam te cala awanture. Teraz zaden lekarz by sie nie osmielil publicznie wystapic przeciwko skazeniu terenu np. przez gaz lupkowy albo bombardowaniom w Afganistanie czy bomb uranowych zrzuconych na Jugoslawie. A bylo tego cale tony! Zyjemy w takich czasach, ze juz chyba nie ma gdzie sie schowac. A lekarzom odebrali przysiege Hipokratesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kupuję chleb 650 gram na 2 osoby co 5-6 dni. Wole pojeść se czipsów i cukierków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×