Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Roefforma OFE

Polecane posty

Gość gość

Witam, od jakiegoś czasu słyszymy wszyscy o reformach w OFE i ZUSie , nic nie rozumiem z wypowiedzi politykow a już szczególnie dziennikarzy , czy jest tui ktoś kto p ludzku wyjasni o co tu biega?? z tym przenoszeniem się do ZUsu , gdzie będzie lepiej?? Dodam że mam dopiero 25 lat ale to jest moja przyszłość i chciałbym wiedzieć o co tu chodzi. Pozdrawiam

Gość gość
o to chodzi ze ofe jest tylko w biednych państwach jest to system pijawkowy i dla tego wegry uciekły od niego w bogatych panstwach nie ma ofe bo nie pozwalaja siebie okradać obywately bogaci obywatele to bagate panstwa

Gość gość
Czyli wniosek taki żeby uciekać do Zusu tak?? Dodam że kilku moich znajomych mówi ze jak odda się do Zusu swoje oszczędnosci to państwo je ukradnie ;/

Gość gość
A co ma począć ktos kto dopiero no praktycznie rozpoczyna życie zawodowe , osobiśćie od 6 lat pracuję , mam 25 lat i zarabiam ok 1600 miesięcznie , i co ja mam wybrac ?? Zus?

Gość gość
lepiej państwo niż banki prywatne

Chodzi o to, że chcą zlikwidować te OFE, bo to jest dojenie kasy przez prywatne firmy. Odkładasz na OFE a te pieniądze trafiają do prywatnych właścicieli i mało z tego masz. To taka jeszcze gorsza wersja ZUSu.

Gość gość
Czyli mam rzumieć że większośc ludzi wybierze ZUs bo państwowy i pewniejsza i większa w takim razie emerytura na starosć??

Gość gość
i tak zadnej emerytury nie dostaniesz ćwoku jeden, ZUS jest bankrutem :p

Gość gość
Ćwokiem to jesteś ty , i nie odzywaj się malkontncie wieczny , już sobie ciebie wyobrażam , bezrobotna lecz bezrobotna z własnego wyboru łachudra która wchodzi z załozenia po co szukać pracy jak jej nie ma ;/ Siedzisz z tyłkiem przed tv i kompem i wypisujesz pierdoły na forach jaki to pokrzywdzony jestem bo Państwo nie chce mi za darmo nic dać a ma taki obowiązek , durne myślenie malkontenckie !!!!

Gość gość
reforma OFE prosta sprawa politycy mówią ci że masz prawo przenosić swoje składki i masz prawo wyboru gdzie je będziesz trzymać.... tylko zapomnieli wspomnieć że de facto rozmawiamy o wirtualnych pieniądzach bo składka o której mowa dotyczy osób które obecnie są na emeryturze to tak jakby w banku powiedzieli ci że możesz dowolnie przenosić 6 000 000 na dowolnie wybrane przez Ciebie konto ale zapomnieli wspomnieć że ani te konto ani te pieniądze nie są twoją własnością nic mnie tak nie bawi jak gadki o emeryturze

Gość gość
za darmo?? jakie za darmo?? w zamian za 40 lat płacenia złodziejskich składek! ćwoku głupi! :o

Gość gość
ZUS to de facto budżet panstwa. Dopóki państwo nie zbankrutuje to ZUS też nie.

Gość gość
następny głupi ćwok :o wiesz jaki budzet ma ZUS??? prawie tyle samo co budżet państwa, więc bankructwo ZUSU oznacza jednocześnie bankructwo całego państwa :o

Gość gość
Nie ma porównania. Budżet ZUSu to w przybliżeniu ok 1/20 budżetu państwa.

Gość gość
budżet zus na 2013 rok to 181 mld zł. wpływy tylko z vat do budżetu państwa to 115 mld 700 mln

Gość gość
właśnie tak się wszyscy znają :O konkrety ludzie konkrety a nie to co gdzieś usłyszeliście lub widzieliście kontem oka

Gość gość
Korekta. Chodzi o 1/2 a nie o 1/20

Gość gość
za 2012 budżet to 287.594,6 mln zł

Gość gość
za 2013 budżet państwa to ok. 334 950 800 tys. zł.

Gość gość
ty głupi ćwoku nowohucki :o już dzisiaj z podatków dopłaca się do ZUS i KRUS prawie 70 mld zł za 5 lat trzeba będzie dopłacać ok. 100 mld zł a za 15 lat w okolicach 150 mld zł skąd niby wytrzaśniesz tyle forsy???? debil

Gość gość
Wszyscy dobrze wiemy że nasza przyszłość i ewentualne emerytury są beznadziejne. Dlatego wszystkim proponuje odkładać oszczędności np na ike. Świetna alternatywa no i zabezpieczenie na naszą przyszłość.

Gość gargamel12
Chodzi o to ze Ty raczej nie masz co liczyć na zus, lepiej zacznij sam się martwić o swoją skórę. Ja sprzedałem ostatnio trochę złota, bo jakoś kisi się już dość długo, ewentualnie jak znów ruszy do góry to sobie wrócę na rynek. Tak czy siak, mam trochę kasy i kusi mnie żeby gdzieś ją zainwestować. Tak rozglądam się tu i ówdzie, fajnym motywem z pewnością są konta IKE. Przewagę inwestycyjną może dać brak belki, 19% nie w kij dmuchał!

Gość Jerzy_jeż
ja postawiłem na III filar, bo wiadomo jak to wszystko wygląda i będzie wyglądać, kiedy przejdę na emeryturę. Odkładam niewielkie sumy, ale staram się to robić co miesiąc. Wiem, że w przyszłości na pewno to zaprocentuje.

Gość grapciaaa
Ja tam już dawno przestałam liczyć na to, że w przyszłości za moją emeryturkę będę żyć jak pączek w maśle, do zus-u wszystkiego na pewno nie oddam. Skoro nie mogę liczyć na państwo to sama zacznę oszczędzać, ostatnie decyzje tylko mnie w tym upewniły. Ostatni ranking pokazał jak dobrze radzi sobie ING, inwestowanie w ike plus to może być dobry wybór przy niewielkich nakładach.

Gość patrycjusz1990
przeglądałem właśnie te rankingi funduszy. Czym charakteryzuje się to ike plus?

moja matka z kolezanko jednoczesnie przeszły na emeryture mama została w zusie a ta kolezanka przeszła do ofe moja mama ma 1200 zł a ta kolezanka tylko 800zł i tyle samo lat pracowały w tym zakładzie czyli ofe zabiera jej miesiecznie 400zl

Gość gość
kto zarabia na ofe

Gość gość
@merkaba, jak do tej pory nasze składki idą do zus-u i do ofe, więc nie rozumiem jak jedna mogła zostać w zus-ie a druga w ofe, może nie kumam, nie wiem, ale wiem jedno, że mogę liczyć tylko na siebie i też wpłacam na ike. Każdy grosz się przyda, do nędznej emeryturki :/

Gość Biedrona_ola
da ktoś linka do tego rankingu? bo nie wiem o jakim mówicie a czas uciekać od ofe do jakiegoś ike. próbowałam najpierw na lokatach ale jak sobie obliczyłam to to oprocentowanie jest żenujące :/

Gość gość
Wejdź na analizy.pl Na pierwszym miejscu ING- IKE PLUS