Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wigilia

Polecane posty

Gość gość

jakie potrawy przygotowujecie?

Gość gość
Srakie

Gość gość
kolejny debilny topik kretynki

Gość gość
mam problem ... wszyscy robicie po 12 dan?

Gość nowoczesny
ja tam nie jestem jakiś ciemnogród, golonka w piwie, szyneczka prowansalska , żeberka , ew rybka też na przekąske może być do wina. a biedota katole ciemnogród to pewnie kompot z mirabelek i szczawiowa jako ze post to nez jaja

Gość gość
mam problem ... wszyscy robicie po 12 dan?

Gość gość
a kogo to ochodzi,co kto zre albo i nie:D,dla mnie niech nawet z 50potraw szykuja,mnie to gerwazy.Wigilia to taki sam dzien,jak kazdy inny,wiec nie potrzebuje nazrec sie jak swinia🖐️

Gość gość
u nas zawsze karp, jakaś inna ryba np filet w śmietanie, śledzie w oleju, sałatka jarzynowa, pierogi, jakies grzyby albo sos pieczarkowy, bigos, barszczu nie robimy bo nikt nie lubi, kutii też nie.

nie bede robic praktycznie niczego ;) bo wigilie spedzimy u tesciow, bedzie sporo ludzi, kazdy przyniesie cos od siebie. Ja jedynie co bede robic to ze 2 ciasta, pierogi i zupe grzybowa ktora i tak zostanie w domu, bo nikt mi jesc grzybow z lasu nie bedzie :/ tacy dziwni jacys sa.. jeszcze sie naslucham ze syna im chce otruc czy cos, ze ma tego nie jesc, ble ble ble.. cale zycie zbieram grzyby ale oni swoje wiedza

Gość gość
zupy: barszcz czerwony z uszkami oraz grzybową ryby: śledzie po kaszubsku, śledzie smażone, karp po żydowsku, karp smażony, ryba [filety z morszczuka lub mintaja] po grecku kutia i mak z bakaliami + łamańce kruche sałatka warzywna i śledziowa kompot z suszonych owoców ciasta: piernik, makowce, bakaliowiec, sernik

Gość gość
barszcz z uszkami, karp smażony, karp faszerowany w galarecie, karp w szarym sosie, rolmopsy, śledź w oliwie, być może pstrąg, kapusta z grochem, strucla z makiem, strucla z powidłami, piernik, kompot z suszu

Gość gość
acha, zapomniałam o pierogach: kruche z grzybami pieczone w piekarniku oraz pierogi z grzybami i kapustą kiszoną, gotowane oraz kapusta postna

Gość gość
barszcz czerwony z uszkam, Karp, Łosoś, Śledź na kilka sposobów (2-3 do 4), ziemniaki z olejem lnianym, ryba po grecku, pierogi z cebulką i grzybkami, "bigos" wigilijny czyli kapusta i suszone grzyby, fasolka, kompot z suszu

Gość gość
PS. czasem makowiec lub kutie jemy jeszcze po kolacji

ja pierdziele ile ja bym teraz dala za pierogi z kapusta i grzybami mojej s.p. babci! to moje najukochansze danie na swiecie! albo swieza buleczke z serem i salatka wazywna... ech... nawet nie czuje ze ida swieta... bede sama jak palec na drugiej polkuli :(((((

Gość gość
kochani jestescie :)

Gość gość
O ktoś pisze o ziemniakach z olejem lnianym :) u mnie też jest ta tradycja a kogo pytam z znajomych to wszędzie mówią ze u nich tylko chlebek jest. Ale taka rybka ciepła o wiele lepiej smakuje z ziemniaczkami :) Tylko Olej LNIANY często jest oszukany pod nazwami "olej wigilijny" itp - trzeba skład patrzeć.

Gość gość
Upnąć ci idiotko

Gość gość
Znacie jeszcze jakieś potrawy dobre na wigilijny stół? :)

Gość gość
głupia jesteś??? Zawsze są ta same :(:(:(:(:( żenada:(:(:(

Gość gość
Idiotka haha

Gość gość
karpia mozna z powodzeniem zastapic kazda iinna ryba, byle słodkowodna.... Wg tradycji we Wigilie sie jadło ryby słodkowodne, dopiero w komunie sie przyjeły karpie, bo nic innego nie było

Gość gość
Dokładnie tak. Jednak karp jest bardzo dobry :)