Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile dostanę od zusu na l4 oraz macierzyńskiego

Polecane posty

Gość gość

zarabiałam na umowę o pracę 1800zł/m-c ale dostałam od listopada podwyżkę na umowie i teraz zarabiam 2000 zł/mc, od grudnia poszłam na l4 ze względu na zagrożoną ciąże, ile dostanę pieniędzy?

Gość gość
A jakie masz płacone składki do zus?

Gość gość
ostatni miesiąc tzn listopad od tych 2000 brutto, ale wcześniejsze miesiace od 1800 brutto

Gość gość
no tyle ile zarabiasz, przeciez placą sto procetn

Gość gość
zus płaci średnią z ostatnich 12 miesiecy.Więc podwyżka się pewnie nie wliczy

Gość gość
wszystkie sa zagrożone:(

Gość gość
Juz na l4 jakoś w Niemczech i Anglii nie ma ciąż zagrożonych dlatego nie ma takiej patologii jak w Polsce Do 3 mies jest selekcja naturalna słaby zarodek SOE roni i SA sami inteligentni pracowici! Ludzie A w pl mnożą sie na potęgę wiecznie zagrożone ciazre siedzą w domu pasa się jak świnie później nadwaga i wup*****l z pracy i idzie taka do mopsu i tylko dawać kasę bo na na chleb nie ma Patologia!!!!! Co w kamieniołomach pracujesz ze się boisz w ciąży? Ciąża to nie choroba!

Gość gość
gdyby prawo w ww.państwach było takie jak w Polsce to byłoby to samo więc się tak nie piekl koleżanko powyżej.Nic mnie nie obchodzi jakaś zasrana Anglia

Gość Bo to tak a nie tak
Dostaniesz średnia z ostatnich 12miesięcy lub ostatniego okresu bez zwolnienia. Więc jeśli w ostatnim roku nie byłaś na zwolnieniu to średnia z 12mcy, a jeśli np w lipcu byłaś chora i byłaś na zwolnieniu to dostaniesz średnia za okres od sierpnia do listopada.

Gość gość
Bo wy w Polsce tylko luczycie ile kto wam da bo wy w ciąży jesteście Jak cie nie stać nie miej dziec**proste:-)

Gość Ja miałam zagrożona ciążę
Leżałam w szpitalu od 5tc, LEŻAŁAM od 22tc non stop pod pompą. Jeśli ktoś siedzi w domu, chodzi na zakupy, na ploty to nie ma zagrożonej ciąży tylko jest leniwy.

Gość gość
Ale wam żal d*pę ściska tępe dzidy co? ktoś siedzi w domu i nic nie robi..matko boska!!!! hahahahah

Gość gość
ale dyskusja nie na temat. Dostaniesz średnią z 12 miesięcy

Gość gość
"Nic mnie nie obchodzi jakaś z****** Anglia" _______ Tylko wciaz krzyczycie jaka to wielka krzywda sie wam dzieje bo nie macie takich zasilkow jak w Anglii czy Niemczech. Smieszna dziewczynka :D

Gość gość
tylko niektorzy zapominaja ze nietety nie w kazdym miejscu pracy mozna pracowac z brzuchem. na temat lenistwa wypowiadaja sie pewnie mamusie ktore siedza za biurkiem w cieplym pokoiku i spijaja kawke caly dzien. niestety dziewczyny niektore pracuja fizycznie bardziej lub mniej

Gość gość
Ja miałam fizyczna prace i jakoś do 7 mies pracowalam a wy tylko leżeć przed TV i pchać w dupsko czekoladki a później becza ze maz po ciazy puka kochankę haha

Gość lilkas
chyba nie do końca tak jest, po podwyzce trzeba pracowac bez L4 przez 3 miesiące żeby wliczyć tą podwyzkę do maciezynskiego, skoro nie przepracowalas to dostaniesz ten 1800zł nieco pomniejszony jeszcze bo zus jakos inaczej to liczy

Gość gość
jestem w 6 miesiącu i dopiero teraz idę na l4, szef wiedział że jestem w ciąży

Gość gość
Dobrze ze mialas takiego szefa ze zapewne ulatwial C**prace bo nie wierze ze np kazal Ci dzwigac. Ja w piewszej ciazy pracowalam do 9mca w sklepie spozywczym. Teraz jakbym miala byc w ciazy to zmuszona bylabym isc na l4 bo moje terazniejsze miejsce pracy nie jest odpowiednie dla kobiet w ciazy. Nawet "mundurka" nie dostalabym odpowiedniego na brzuch. Poza tym warunki nie sa zbyt zdrowe

Gość gość
Nie chce mi się liczyć: ja dostawałam na rękę 1660, od 8 mca ciąży 2000 a macierzyńskie dostaję 1780, więc ta podwyżka.się liczyła

Gość gość
Nawet za biurkiem jak jest praca przed kompem nie można siedzieć więcej niz 5 godzin! Wiec tak się nie burz kobieto! Jestem w 11 tyg. i w pracy siedzę 8 godzin! Nikt nie się i ciąży i się nie żale,ze na dodatek dojeżdżam samochodem w jedna strone 40 km. Pracuje za biurkiem z kompem 8 godzin! Moja 3 ciąża! Dwie cc. Chciałabym jak najdłużej pracowac . Przy dwóch ciazach Maks do 7 tyg. Byłam w pracy. Anglii tutaj nie dawaj do porównania. Zyjemy w Polsce.

Gość gość
żyjemy w Polsce i takie mamy prawo pracy.Mnie beneficiary angielskie nie obchodzą

Gość momos
można siedzieć dłużej niż 5h tylko trzeb arobić przerwy i tyle, tym sposobem 90% kobiet w ciązy pracuje przed kompem na cały etat

Gość gość
Nie przerwy tylko poczytaj kodeks pracy

Gość gość
Bo to są dawne zapisy i dotyczą czasów kiedy kompu byly innej generacji, ja.pracowałam do 38 tc

Gość gość
ja byłam na L4 od 4 tc, pracowałam na produkcji i miałam wybór-albo ide na L4 albo na 90% ronię. Z mężem wcześniej ustaliliśmy, że jak jest dziecko-ide na pełen etat dopiero jak pójdzie do przedszkola, do MOPSU nawet nie mam co iść bo mąż zarabia ĄŻ ponad 2 tysiące więc nie mamy na co liczyć :) mieszkamy u rodziców, wręcz na nich pasożytujemy ale w mojej rodzinie się to inaczej określa, ale to nie o tym temat. Pójdź do ZUSu i się zapytaj, ja zaczęłam pracę w połowie lutego, przed L4 ciążowym miałam l4 ze szpitala, miałam naliczoną średnią z 3 mcy.