Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to nie caritas

MIESZKAM W NIEMCZECH I MAM DOSC POLAKOW

Polecane posty

Gość to nie caritas

mam konto na pewnym niemieckim portalu,portal sluzy m.in.do dawania ogloszen(praca,wynajem mieszkan).mam tam swoje ogloszenie,ktore mniej wicej brzmi-pomoge znalezc prace,przetlumacze listy urzedowe....i takie tam.mam rowniez zaznaczone,ze jest to usluga PLATNA.mam w urzedzie zarejestrowana dzialanosc wlasnie w tym kierunku.nie uwierzycie,ale juz kilka razy uslyzalam od osob dzwoniachych do mnie,ze jak ja moge brac kase za cos takiego,ze jestem Polka i powinnam pomoc Polakowi...ze jak moze Polka od Polaka zdzierac kase..przeciez to moja praca,nie prowadze dzialanosci charytatywnej.czy tak ciezko to pojac,ze nie bede biegac z kims za darmo albo za 20E i zalatwiac formalnosci?juz nie wspomne o znajomych z Polski i ich prosbach o znalezienie pracy:O

Gość gość
masz zupełną rację jeśli szukasz potwierdzenia Polacy czy to w kraju czy za granicami nie potrafią docenić ludzkich starań ani wkładu pracy. Wszystko traktują równo jakby byli w Tesco na promocji.Ja pracuję w zdrowiu robię naprawdę cenne rzeczy wyciągam ich nie rzadko z takich zaniedbań z takiego g***a,a jak przychodzi do płacenia to już nie ci sami ludzie kombinacje nachalne obrywy mina franta lub poza Greka trudno to zrozumieć.A jak zaczyna to wszystko by oddał za zdrowie hipokryci.

Gość gość
a ja mieszkam w polsce i mam dosc kielku ciekawostek przybylych do nas zza zachodniej granicy zgadnij jakich?

Gość gość
idż spać.

Gość gość
sorry nie mówiłem do ciebie tylko do swojego psa.

Gość gość
Ja mieszka w uk i miałam tak samo, pomagałam znajomym we wszystkim ponieważ dopiero ro przyjechali Z polski jak chodziłam za darmo to było ok i byłam super, kawka, herbata, ciasteczko i uśmiechy na twarzy. Jak po roku czasu odmówiłam mówiąc, że muszę iść do lekarza bo akurat miałam wizytę w ten sam dzień to taki foch, że się już od roku nie odzywają a mieszkają w domu obok....i taka wdzięczność od polaków idzie. Jak za darmo to kochają jak odmówisz bo masz swoje sprawy to by cię zabili a ja o kasę nawet nie prosiłam a tym s*********m wszystko załatwiłam.

Gość gość
tez mieszkam w de i mam dosc calej polski

Gość gość
ja tez jestem w niem. i szukam pracy autorko mozesz podac jaki to portal z ogloszeniami ale bitte bardzo dokladnie jak to sie robi - tak jak dla uposledzonego bo ja z tych malo wiedzacych ...

Gość gość
www.mypolacy.de

Gość gość
aa to wiem a dalej ?

Gość gość
a jesli autorko jeszcze mozesz napisac to gdzie tej pracy szukasz w jakim regionie ?

tez mieszkam w Niemczech to moge napisac.mypolacy.de,zakladasz tam konto,wybierasz region i szukasz oglodszen.mozesz tez dac ogloszenie bezplatne w rubryce Szukam Pracy.jak cos to pytaj,podpowiem.

Gość gość
akurat nas nie interesujesz,autorko

Gość gość
znowu chcialam zalozyc konto i znowu napis - logowanie nie powiodlo sie - dlaczego ?

Gość gość
chce dac ogloszenie ze szukam pracy i mi nie wejdzie - dlaczego ?

Gość gość
Śmiech na sali, może masz im jeszcze dopłacić? :D

Gość gość
Daj maila i cennik, możliwe że wiosną będę szukał takich usług.

Gość gość
zgadzam sie z wami ,dlatego nie mam zadnych znajomych polakow ale to zadnych ,nie wypieram sie polski bo to moja ojczyzna ale przyjezdni polacy zwlaszcza z wiochy to szoookkk

Gość gość
A jakie to ciekawskie :D

Gość gość
Tak,Polacy maja wiele przywar,ale ja pewne zachowania jednak rozumiem..Mnie wpojono,ze ludziom trzeba pomagac i nie zawsze oczekiwac wdziecznosci w wymiarze materialnym.A konkretniej..Nie wyobrazam sobie,bym od znajomego oczekiwala kasy za przysluge.Ja wiem,autorka ma taka prace,trudno by robila to za free.W pelni sie z tym zgadzam.Ja mam prace podobna,tez to moje zrodlo dochodu,ale gdy kumpela,sasiadka prosza np.o pomoc w skonstruowaniu umowy najmu,albo innych dokumentow,nie biore kasy,nie potrafie.Czasem ktos pyta,ile placi,odpowiadam,ze nie ma sprawy.Jedni kupuja wtedy jakas kawe,slodycze,itp,a inni nic.I ok.Jesli chodzi o wyjazd do Niemiec,w przewazajacej wiekszosci jada tam ludzie szukac swej szansy,bez kasy,licza kazdy grosz.I nie potepiam,za chca zlapac okazje i zalatwic cos za darmo.Powinni pytac,ile dana usluga kosztuje,ale jesli naiwnie mysla,ze moze rodak pomoze za darmo..rozumiem..Co do Polakow mieszkajacych w Niemczech i jako tako ustawionych,ja z kolei mam kiepskie zdanie.Podam przyklad..Mieszka tam moja kuzynka.Zalatwialam jej wiele spraw w Polsce,bylo duzo klopotu,bralam wolne w pracy bo trzeba bylo jezdzic np.do odleglego miasta wojewodzkiego.Slalamdokumenty listami poleconymi.I az puchlam z zadowolenia,gdy cieszyla sie jak dziecko jak cos zalatwilam.Nie bylo mowy o zwrocie kosztow.Ma tam juz teraz obywatelstwo,prace,rodzine..Napisala w liscie,ze moge przyjechac,moze i mnie sie uda.Pojechalam.Pierwsze co zrobila,to wreczyla mi jakis paragon.Pytam co to jest..Okazalo sie,ze to rachunek za znaczek na list,ktory do mnie napisala.Zadzwonilam do domu/przez jakis tani nr/ze dojechalam..Natychmiast zazadala zaplaty.To byla kwestia centow.Poza tym uslyszalam,ze oprocz kasy na jedzenie i partycypowania w rachunkach musze jej placic 50euro na miesiac za to,ze mnie zamelduje.Taki haracz.Jestem w Polsce i wiem jedno..Ustawiony Polak za granica zezre gowno spod wlasnej doopy i nie kiwnie za darmo palcem,chocby nie wiem co.Czulam sie tam jak bialy murzyn.Nigdy wiecej

Gość gronostajownik
Wdziecznosc wdziecznoscia , ale jezeli autorka robi to zawodowo to albo korzystam i place albo probuje cos zrobic sam , proste . Ja tez mieszkam za granica , od samego poczatku pomagalem ludziom bo jezyk znalem troche lepiej niz wiekszosc , po jakims czasie zaczelo mnie to przerastac , bo tu dziecko chore i trzeba do lekarza , a tu ktos nowy i NI number trzeba zalatwic , a tu ktos dal ciala z kupnem samochodu , i zadnej wdziecznosci , ludzie przyzwycajaja sie do tego ze za przyslugi nie nalezy sie nawet dziekuje . z czasem przestalem pomagac , nie zaluje , mam wiecej czasu dla siebie , a wiekszosc ktorym kiedys pomoglem nie poznaje mnie mijajac na ulicy. na szczescie to swiadczy o nich nie o mnie . chcialem tez zaznaczyc ze to nie kwestia bycia polakiem czy nie , bo bylo mnowstwo milych osob to chyba charakter i tyle

Gość gość
Najlepsi sa nasi ukochani rodacy w UK..W lyzce wody by Cie utopili.

Gość znający realia świata
a ja mieszkam w PL i wszystko sam sie dorobiłem i pracuje różnie czasem dla Niemców, Holendrów, czasem oni dla mnie. Nie chce jechać do innych krajów. Myślę, że to co piszesz autorko, to cecha każdej nacji, każdy chciałby za darmo dostać wszystko, nie tylko Polacy. Nie pisz na Polaków, czy Polskę takich rzeczy bo nie znasz dokładnie świata, nie znasz wielu Niemców, Duńczyków, Holendrów. Ja znam i wśród nich wielu, leni, brudasów, idiotów. Wiele rzeczy w Polsce jest lepszych niż za granicą i nawet w kwestii produkcji Polacy potrafią być lepsi. Ja mam czasem dość takich ludzi jak TY co pluje na swój kraj i Polaków. Co innego rząd "polski", bo to tak na prawdę nie polski, ale to inna kwestia.

Gość gość
9:51 -słusznie, masz racje

Gość to nie caritas
09:51 gosciu,czy Ty zrozumiales w ogole co ja napisalam?nie pluje na Polakow,bo sama jestem Polka,nie wyzywam,nie przeklinam,ale napisalam co mysle,powtarzam,napisalam co mysle,NIE PLUJE.

Gość gość
no pomyslaby kto ze Niemiec cos zrobi za darmo hahahah ci to jakby mogli to by wlasne goffno z pod tylka wyjadali Bardzo nie lubie Niemcow i tego kraju lubie za to zarabiac na nich pieniadze :) zeby moc juz nie dlugo wrocic do PL

Gość to nie caritas
jasene,za darmo,zwlaszcza jesli ktos prowadzi dzialanosc,no tak niech dziala za darmo i sam pojdzie z torbami.juz widze wpisy niektorych osob,wedlug nich to chyba powinnam dac ogloszenie,ze dzialam za darmo.ludzie czy dzwonicie do firm uslugowych np go hydraulika i pytacie czy mozna ZA DARMO?moze sami jedzcie za granice i dzialajcie za darmo i mieszkajcie pod mostem.

Gość gość
TY MASZ DOSC POLAKOW;A NIEMCY MAJA DOSC CIEBIE klupia koza,slazarka napewno albo hadziajaka ze zjechanym beretem

Gość koniushykrolewski
na pewno mają dość Polaków Niemcy w strefie przygranicznej, menelstwo kradnie co się da, począwszy od brązu na cmentarzach, poprzez zwierzęta domowe, po traktory....

Gość gość
oni kradli kiedys My teraz :) choooooooj im w d**e nie zal mi szkopow ! rwedni ludzie wredny narod podly i bez kultury bez grama czlowieczenstwa a cos o przygranicznych Hitlerowcach wiem doskonale najgorsze mendy tam mieszkaja nie nawidza polakow ale po zakupy i paliwo to z*********ja swinie