Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze dwulatki maja jeszcze pieluchy

Polecane posty

Gość gość

moja skończy dwa latka za dwa miesiące i przymierzamy się do odpieluchowania. Jak jest z Waszymi dwulatkami? :)

Gość gość
moja ma 3 lata i zanic w świecie nie chce zrezygnowac z pieluchy :p

Gość gość
chyba raczej wygodna mamusia za nic w swiecie nie chce zrezygnować z pieluchy :( Wstyd żeby trzylatka miała pampersa na tyłku

Gość gość
Mój 2 latek ma pieluche tylko na noc

3 letnie dziecko z pieluchą...... to jakieś nieporozumienie... może to dziecko jest upośledzone? ;P a może mamusia?

Gość autorkaa
to jak najlepej oduczyc dziecko pieluch? z sikaniem nie jest tak żle bo kupiłam taki fajny grający nocnik-kaczuszkę z fanfarami, siku zrobi do nocnika bo zadowolona jest ze kaczka gra , ale jak chce jej się kupe to ucieka w kąt i podejsc nie mogę bo się denerwuje i "skupic" nie może. :(

Gość rozwódkaaaa
lepiej do lata poczekac z odpieluchowaniem. Nic na siłę.

Gość autorkaa
ale po co do lata?

Gość gość
Bo w lecie to nie problem założyć na spacer majtki, nawet jak się zdarzy wpadka to przebierzesz i po problemie, ciężko mokre dziecko trzymać w tych zasikanych ubrankach albo przebierać i wystawiać takie gołe i mokre na mrozie czy nawet chłodną wiosną... Mój miał niespełna 2,5 jak odpieluchowałam, konsekwentnie majtki od razu, w domu i na spacery, pieluchy do spania ale miał zakładane jak zasnął. Z kupą nie było problemu, z sikaniem dłużej się zdarzały wpadki (dalej się zdarzają, a ma 3 lata, ale to sporadycznie), ale z tego co tu czytam to właśnie ta kupa często jest problemem. Poszło szybciutko. Aha, i mój np. przez dobre dwa miesiące nie chciał siadać na nocnik, za to bardzo chętnie korzystał z muszli z nakładką na deskę, do robienia kupy miał cały czas jedną pozycję, niemożliwą na nocniku. Do tego polubił swoj papier- nawilżany, bo był "specjalnie dla niego" i spuszczanie wody.

Gość rozwódkaaaa
bo wyprowadzasz na spacer bez pieluchy i w razie wpadki jest mała szkoda. Dupsko nie zamarza. Łatwiej dziecku zrobic siusiu pod płotem niż zapitalac 3km w centrum handlowym do zajetej toalety i obsikać się przy ludziach. Tak naprawde jeśli sie pare razy nie zmoczy to sie nie nauczy. A jak będziesz naciskać za bardzo to dziecko bedzie miało traumę. Lepiej powiedziec latem, ze nie ma juz pampersów w tym rozmiarze.

Gość gość
Mój skończył 2 lata w październiku więc też sobie darowałam odpieluchowywanie na zimę. Czasem go sadzałam na nocniku, czasem w domu jak było nagrzane chodził bez pieluchy, ale efekt był żaden. Na wiosnę jak zrobiło się ciepło coraz więcej chodził bez pieluchy, a ja go regularnie wysadzałam na nocnik. No i jakoś szybko poszło - 2 miesiące i zaczął sam wołać.

Gość gość
syn 19 miesięcy i chodzi bez pieluchy w rodzinie dziewczynka identycznie od tego wieku ale jest jedną z trójki dzieci w żłóbku (teraz ma 2,5 roku) wszystkie inne z pieluchami.

Gość gość
na spacer to ja zakładam pieluchę, bo nie wysadzę go na dworze ale w dzień już raczej nie sika podczas drzemki i są noce że też nie.

Gość gość
córka we wrześniu skończyła 2 lata. w lipcu zaczęliśmy naukę ale po 2 dniach kiedy po 17-20 razy musiałam ją przebierać dałam sobie spokój. we wrześniu spróbowaliśmy jeszcze raz i załapała od razu. zdarzały się jej drobne wpadki typu że troszkę popuściła ale to tak tylko 2 dni. z kupką troszkę dłużej ok 2 tyg. teraz zakładam jej tylko na noc i zazwyczaj jak śpi. bo jak nie zaśnie to nie da sobie założyć albo sama zdejmuje.

Gość gość
Ja poczekałabym do lata .

Gość gość
3 latek w pieluszce to juz wstyd i to wielki-oczywiscie dla rodzicow!

Gość hoooolaaa1
moja ma 3 lata i zanic w świecie nie chce zrezygnowac z pieluchy hahahhah to chyba tobie trudno leniuchu

Gość gość
Moja jest z października, pieluchę na dzień ściągnęłam jej w maju jak miała półtora roku. Wpadek było dużo, ale właśnie to ją uczyło. Już w lipcu nie zakładałam pieluszki na czas drzemki w dzień. W sierpniu zrezygnowaliśmy w nocy. Od tego czasu zdarzyło się kilka wypadek ale rzadko i tylko siku. Już zapomniałyśmy o pieluszkach, ma 2 lata i 2 miesiące.

Gość gość
A ja mam problem z moim 3 latkiem. Śpi w pieluszce. Rano budzi się w suchej i biegnie robić siku. I tak co noc. A jeśli mu jej nie założę to naleje do łóżka. Gdyby spał tylko w swoim to bym mu dała podkłady i już, ale czasem w nocy przychodzi do nas i nie chce zeby nam zlał łóżko. Nie wiem jak to działa, do pieluchy w nocy nie nasikał ani razu od kilku miesięcy

Gość gość
syn ma 2,5roku, na dzien nie nosi pieluchy od lipca, mial dwa lata prawie. Na noc mu zakladam, bo codziennie zasikana. Ja bym tez nie odstawiala pieluch zima, tylko latem. Na poczatku sikanie za krzakiem bylo norma, zima sobie odpieluchowania nie wyobrazam.

Gość gość
Mój ma tylko na noc i to muszę mu zakładać jak usnie bo inaczej nieda sobie założyć

Gość gość
mój we wrześniu skończył 2 latka. już latem zaczęliśmy naukę, mnóstwo wpadek ale nie przejmowałam się, na placyku potrafił kilka razy zrobić siku ( zaraz schło w upale) z kupką też kilka razy nas załatwił ale minęły 2 m-ce i na równe 2 latka pożegnaliśmy się na dobre z pieluchami. Również w nocy ponieważ wstawał z suchą. od września mieliśmy tylko raz wpadkę z siku bardziej z mojej winy bo nie wysadziłam go przed spacerem. Częściej załatwia się na nakładce.

Gość autorkaa
fajnie że tyle mam odpisało, dzięki :) skoro mówicie że lepiej latem to oki, poczekamy do lata ale większego problemu nie mam bo chociaż chodzi cały dzień w pieluszce to potrafi wejśc do toalety po nocnik i woła że chce siku :) tylko ta nieszczęsna kupa :o ucieka do kąta i jak tylko się zbliżam żeby ją dac na nocnik :(

Gość gość
Spokojnie moja ma 2,5 i już rok czasu ją odpieluchowuję i nadal czasem zrobi do nocnika a czasem w pieluszkę, ale jej kuzyn do 4 roku życia miał pieluszki i jakoś w końcu się nauczył.

Gość szkotka uk
a ja Wam cos napisze - jak wczesniej pisalam ze zaczelam oswajac 7 miesieczna corke z nocnikiem, zeby sie pozniej go nie bala i chetnie na nim siadala to wszystkie na mnie wskakiwaly ze jestem nienormalna ze takie male dziecko i ze mu dziecinstwo zabieram (niby jak do tej pory nie rozumiem) a potem pewnie te same mamuski, ktore tak po mnie jechaly pisza teraz tematy typu jak oduczyc sikania 3 latka, moje dziecko ucieka na widok nocnika albo dostaje ataku szalu jak chce znajac mu pieluche... powiem Wam ze chyba jednak wyszlam na tym lepiej niz wy bo dziecko w wieku 16 miesiecy chodzilo po domu bez pieluchy a na dwor i do zlobka odwazylam sie jak miala niecale 19 miesiecy (miala 1 wpadke na samym poczadku bo pani jej nie zrozumiala - nie chodzi do polskiego zlobka). W nocy rozstalismy sie z pieluchami jak miala 22 miesiace. ale zeby dziecko oduczyc sikania w pieluchy trzeba niestety troszke sie wysilic a nie mowil ze moje dziecko jest jeszcze nie gotowe - gwarantuje ze ono wie kiedy chce zrobic siku i odpowiednio nauczone sygnalizowaloby swoje potrzeby. ja znam chlopca ponad 3.5 letniego, ktorego rodzicom nie chce sie uczyc go korzystanie z nocnika bo latrwiej poprostu zmieniac pieluchy....

Gość gość
mi się wydaje, że u niektórych z Was trwa to tyle, ponieważ popełniacie ogromny błąd. Pani wyżej pisze że rok odpieluchowuje i czasem zrobi na nocnik a czasem w pieluche i nie do końca rozumiem, co to za odpieluchowywanie skoro dziecko nosi pieluszkę. To jest robienie dziecku wody z mózgu.\ ja ściągnęłam synkowi pieluszkę i koniec- nie założyłam. naprałam się koców, pościeli, wyrzuciłam dywan ale ponad m-c****ożegnaliśmy pieluchy na amen.

Gość szkotka uk
zgadzam sie z wypowiedzia wyzej. Moja juz od dawna chodizla w domu bez pieluchy ale fo zlobka zakladalam bo tak panie chcialy (wymagaly pieluchomajtek bo nie bylo w toalecie jak zmieniac) ale w koncu sie zdenerwowalam i powiedzialam ze ona czuje ze ma pieluche i dlatego nie wola. Pewnego dnia bez pytania nikogo poprostu powiedzialam ze dzisiaj nie ma pieluchu i nie chce zeby jej zakladac. Dalam ubrania na zmiane ale jak po nia przyszlam to byla ciagle w tych samych czyli nie miala wpadki. I od razu podzialalo bo wczesniej jak czula ze ma pieluche to nie wolala w zlobku a potem zaczela od razu

Gość gość
Dla mnie też zakładanie raz majtek, raz pieluchy było bez sensu, bo mały załapał dopiero jak majtki miał cały czas i przekonał się że każde sikanie to mokre majtki, spodnie, nieraz skarpetki i buty, podłoga... Po dwóch dniach zaczął wołać, czasem widać że się wstrzymywał- majtki tylko lekko zaplamił i robił dalej na muszlę, po dwóch tygodniach wszystko opanowane, teraz może raz na tydzień czy dwa zdarzy się wpadka jak zagapi się przy zabawie a ja nie przypilnuję. Ale oczywiście jak dziecko woła samo że chce, to warto chwalić i zachęcać, może się trwali. "powiem Wam ze chyba jednak wyszlam na tym lepiej niz wy bo dziecko w wieku 16 miesiecy chodzilo po domu bez pieluchy a na dwor i do zlobka odwazylam sie jak miala niecale 19 miesiecy"- a zaczęłaś jak miała siedem miesięcy, czyli kompletna nauka od A do Z zajęła 9 mcy... jak dla mnie nie wygląda to jakbyś lepiej na tym wyszła, ale kwestia gustu, można i tak.

Gość gość
Mój był odpieluchowany jak miał 2,5. Bez stresu, ciśnienia itp, zrobiłam to kiedy uważałam za słuszne. Jak się komuś nie podoba to może mnie pocałować w d**ę :D

Gość szkotka uk
chodzilo mi o to ze dziecko w wieku 16 miesiecy juz nie mialo pieluchy a tu jak widac inne pisza ze ich 3 latki nadal chodza w pieluchach. U mnie nie bylo zadnego stresu w zwiazku z nocnikiem - nie uciekala przed nim, nie parzyl ja w pupe jak to jest w innych przypadkach. Wiec jednak nadal wydaje mi sie ze wyszlam na tym lepiej aha i jeszcze zapomnialam wspomniec ze wczesniej te mamuski mi pisaly ze po co ja juz ucze tak wczesnie jak niby naukowo jest udowodnione ze dziec***onizej 2.5 nie potrafia kontrolowac swoich zwieraczy.... jak dla mnie to tylko i wylacze wymowka dla mam, ktorym sie nie chce prac zasiusianych ubranek