Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca w biurze rachunkowym

Polecane posty

Gość gość

Witam i proszę o radę. Ukończyłam studia ekonomiczne -rachunkowość i finanse i chcę pracowac w biurze rachunkowym Problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak sie rozlicza firmy. Na studiach tego nie ucza!! Sa suche fakty, rysowanie kont w kaształcie litery T i księgowania na nich. Ale praktyka to supełnie co innego. Przykro mi ale mam mgr a nie umiem rozliczać firm. Co teraz powinnam zrobić? Nie mam pojęcia. Czuje się koszmarnie. 5 lat studiów i myślałam, że naucza mnie pracy a nie tylko przepisów, regułek. Prosze o pomoc.

Ja nie mam studiów, ale pracowałam w czymś podobnym i z tego co udało mi się wyłapać, to są specjalne programy co wszystko naliczają, Ty jedynie wklepujesz dane, księgujesz na odpowiednich kontach, wylicza podatek, zusy i inne. Są koszty, są aktywa, pasywa. Podejrzewam, że w biurze zaczniesz od dekretacji, wklepywania i ryczałtowców także nauczą Ciebie wszystkiego. Nie na darmo są dwa lata praktyki przed certyfikatem MF. Znajdź pracę to teraz najlepsze co możesz zrobić. Praca księgowej jest dość nudna i monotonna, chyba że to kreatywna księgowość, ale spokojnie, powoli:)