Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sok z Aroni i Miód

Kto się pomylił na usg

Polecane posty

Gość Sok z Aroni i Miód

byłam na usg w szpitalu w poniedziałek i tak lekarka powiedziała że dziecko waży powyżej 2300 i jest starsze o tydzień w piątek byłam u swojego lekarza na wizycie i on znowu mi powiedział że dziecko ma za mały brzuszek jak by o 2 tygodnie i że waży 1900 czy to możliwe żeby w ciągu 4 dni waga dziecka spadła i z pomiar brzuszka uległ zmianie dodam że wszystkie przepływy były dobre i wymiary w szpitalu również a u mojego gina 4 dni później nagle się brzuszek nie zgadzał i waga mniejsza

Gość gość
Raczej niemożliwe. A który to tc? Wiesz, ja myślę, że to kwestia sprzętu i dobrego oka lekarza. Nie martw się, na pewno wszystko jest ok ;) Nie ma opcji, żeby dziecko tak znacząco "zmalało" :)

Gość Olga122
Nie sugeruj się tym, bo co lekarz to inna opinia. Mi przez całą ciążę mówili, że dziecko ma krótszą nogę w stosunku do innych części ciała i tygodni ciąży, dwa dni przed porodem( miałam cc) lekarz powiedział, że wszystko ok, że wody są w porządku. Pojechałam do szpitala, okazało się, że miałam małowodzie,a lekarz pyta czy ojciec dziecka jest wysoki, bo ono ma długie nogi ;) I faktycznie mała miała 56 cm, a nóżki miała normalne:) Każdy mówi co innego.

Gość Sok z Aroni i Miód
dzięki :) martwię się bo jak byłam na ip w poniedziałek to wyszłam do domu bardzo zadowolona że dziecko jest duże że wszystkie wymiary są dobre i że przepływy idealne że ma 2300 wagi to był 32 tydzień i 3 dzień a tu aż się popłakałam 4 dni później na wizycie u mojego lekarza prowadzącego że dziecko ma za mały brzuszek o 2 tygodnie i waga niecałe 1900 wkurza mnie to bo nie wiem które z nich się pomyliło w pomiarach do cholerki to przecież są lekarz e którzy się podobno znają na rzeczy a tu takie coś że człowiek w ciągłym stresie

Gość gość
Niestety dokładnośc pomiaru jest bardzo wazna, każdy mm na usg daje spora różnicę, wiec głowa do góry, każdy lekarz ma inny sprzet, nawet na tym samym sprzęcie inaczej potrafią mierzyć. Nie ma stresu, spokojnie ciesz się końcówka ciązy.

Gość gość
Też mi się zdaje, że to błąd pomiaru, a i pewnie i lekarza ;). Będzie dobrze :)

Gość Sok z Aroni i Miód
też mam ogromną nadzieję że wszystko się wyjaśni na następnej wizycie ale stres mam

Gość gość
ale wiesz też tak na prawdę na tym etapie ciąży to nawet jeśli dziecko jest trochę mniejsze, to właściwie nic takiego :), waga nie jest najważniejsza, o ile w miarę w normie :)

Gość gość
poza tym 2300, a 1900 g, to nie jest przepaść wagowa ;)

Gość gość
w tym szpitalu byłas na usg genetycznym tak? bo piszesz o przepływach. Jeśli tak to na bank to badanie jest dokładniejsze, a Twój ginekolog ma pewnie słabszy sprzęt.Ja miałąm podobnie, jedno usg w środę i dziecko większe o tydzień, kolejne w czwartek i dziecko mniejsze o 2 dni.

Gość gość
to są tylko szacunki ,że większe czy mniejsze o tydzień

Gość gość
mi z kolei lekarz powiedział ,ze to na 100% dziewczynka ,a urodziła się chłopiec:) Jeszcze zastanawiała się po kim dziecko ma taki duży nos:( pierwsze o co zapytałam się po porodzie ,to jaki nos ma mój synek;) oczywiście miał ,malutki sliczny nosek.

Gość oniaskoki
nie wierzę w te pomiary usg- ja chodziłam w ciąży do dwóch lekarzy i każdy co innego gadał. u jednego wszystko było ok u drugiego głowa za duża, a to że dziecko ma długie nogi i pewnie tatuś wysoki- w rezultacie córka urodziła się z normalną głową i wzrostem 48 cm :)

Gość gość
u mnie akurat pomiary się bardzo sprawdziły, ale wybrałam starannie ginekologa z dobrym sprzętem...ale jak można pomylić płeć, jak lekarz robi x USG, to już na prawdę nie wiem :O

Gość gość
z płcią to mogło byc tak, ze dziecko sobie to miejsce zasłaniało nóżakmi lub pępowiną i nie było widac, jeśli było widać i lekarz się pomylił to albo on jest kiepski albo sprzęt. Ja w 11 tc na usg genetycznym dowiedziałam się ze chłopiec, później moja lekarka w 14tc też to potwierdziła, w 20tc na połówkowym w innej klinice znowu no i w 32 w innym ośrodku też. Jednogłośnie siusiak jest, mam go nawet na zdjęciu :)

Gość Sok z Aroni i Miód
jeśli chodzi o usg to zarówno w szpitalu mieli takie gdzie się sprawdza przepływy jak i mój ginekolog ma też takie gdzie ma 3d i 4 d oraz możliwość sprawdzenia przepływów jak się na niego decydowałam to właśnie dlatego że ma bardzo dobry sprzęt dlatego nie daje mi to spokoju że oba aparaty do usg bardzo dobre zarówno w szpitalu jak i u mojego lekarza a tu takie cyrki ze 2 tygodnie różnicy w pomiarze brzuszka w zaledwie w 4 dni :/ mam jednak nadzieję że ta babka w szpitalu miała rację a pomylił się mój gin bo było by to dla mnie niezrozumiałe że ciągu 4 dni dziecko spadło z wagi 2300 na niecałe 1900 i nagle ma niby brzuszek o 2 tygodnie w tył

Gość gość
tak to jest jak to sie za dużo USG robi;). a właściwie dlaczego miałaś w takim krótkim odstępie czasu dwa?

Gość gość
1900 w 32tc to nie tak mało. moje dziecko urodziło się w 35tc z wagą 2300 i lekarze stwierdzili, że to przyzwoicie jak na wcześniak. więc 400 mniej trzy tygodnie wcześniej to wcale nie jest źle.

Gość Sok z Aroni i Miód
dziewczyny ja wiem że jak na 32 tydzień waga 1900 nie jest źle mnie w ogóle nie chodzi o to tylko o to że 400 gram mniej w ciągu 4 dni to by było strasznie dużo i to mi tutaj nie pasuję a to czy dziecko urodzi się mniejsze czy większe nie ma większego znaczenia ważne by było zdrowe ale nic mi nie pozostaje jak czekać na kolejną wizytę pod koniec grudnia ja miałam w tak krótkim odstępie te usg bo wylądowałam w poniedziałek na ip bo nie czułam ruchów ale wszystko na ktg wyszło dobrze więc puścili mnie do domu a za 4 dni miałam umówioną już wcześniej wizytę u mojego lekarza prowadzącego dlatego taki krótki odstęp czasu między jednym a drugim usg normalnie chodzę na wizyty do swojego lekarza co 3 tygodnie tak jak kończy mi się L4

Gość gość
to c***owiem że w szpitalach często na odwal robią badanie USG ;), a lekarz prowadzący szczególnie jak jest dobry i prywatnie, to z reguły się przykłada. moim zdaniem zupełnie nie masz co się przejmować :)

Gość gość
ja z autopsji wiem, że dobry lekarz, to potrafi przez 3 min zrobić dobrze USG, a kiepskiemu, to i pół h mało ;)

Gość Sok z Aroni i Miód
pewnie coś w tym jest :) na dobrą sprawę to nic nie wymyśle tylko muszę poczekać na kolejną wizytę i mieć nadzieję że wszystko tym razem będzie się zgadzało na usg :)

Gość gość
spokojnie czekaj, bo nie ma czym się martwić :). a co twój prowadzący gin powiedział na te rozbieżności?

Gość Sok z Aroni i Miód
tylko tyle że jedno z nich musiało się pomylić i się uśmiechnął :/ on ma specyficzne poczucie humoru w momencie gdzie mi nie było do śmiechu... no i że brzuszek mu wyszedł za mały w stosunku do tygodnia i w zasadzie nic więcej nie powiedział

Gość gość
jak jest dobry i nic nie powiedział, tzn. że nie ma się czym martwić :)

Gość Sok z Aroni i Miód
dzięki wam wszystkim raz jeszcze od razu człowiekowi raźniej jak się wygada co nie zmienia faktu że stres nadal pozostaję ale mocno wierzę że wszystko będzie dobrze :) byle do stycznia :)

Gość gość
a to normalne matka zawsze się stresuje, często na zapas ;)

Gość Sok z Aroni i Miód
oj ciągle powtarzam że mam nadzieję ze to tylko moja przesada i panika i że mała jest cała i zdrowa :) ale w sumie pierwszą ciążę straciłam co prawda w 8 tygodniu ale jednak teraz w obecnej mała rusza się tyle co nic straszny leniuch ale na ktg zawsze wszystko dobrze dlatego takk się wszystkim stresuję

Gość gość
nie ma co się denerwować u mnie na dzień przed porodem zrobili w szpitalu pomiar i w najmniejszą wagę jaką podali to 4200 (byłam w 38t i 4d) następnego dnia zrobili cc ze względu na mój niski wzrost, kiepskie wyniki morfologii i duże dziecko powiedzieli, że nie mogą czekać. przy wydobyciu okazało się że mały waży tylko 3630 i cesarka nie była do końca konieczna. To tylko oszacunkowana waga z wymiarów.

Gość gość
Nie przejmuje się te USG są mocno niedokładne. Lekarz zaznacza punkciki i program oblicza obwód glówkiu czy brzuszka. U mnie w dzień porodu na USG wyszło ze córka waży 3200 a jak się urodziła to było 300 gram mniej.