Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PraweaTywea

Jaka pogoda była w 1999 roku

Polecane posty

Gość PraweaTywea

Kto pamieta i przypomni mi jakie było wtedy lato? Upalne czy raczej chlodne i deszczowe? I jaka byla zima - mrozna czy lagodna? Bo potrzebuje do ksiazki.

Gość PraweaTywea
up. Nikt nie pamieta? Wiem ze to juz 14 lat, ale moze jednak?

Gość gosciowa
pamietam ten rok bo szlam do liceum. lato nie bylo jakies mega upalne ale dość dlugie, zima byla śnieżna

Gość PraweaTywea
Dziekuje pieknie 😘

Gość PraweaTywea
A jeszcze pamieta moze ktos jak wygladalo Boze Narodzenie w 99? czy byl snieg czy nie?

Gość Ona z kościoła
a kojarzę, że lato było ciepłe i pogodne. Byłam na wakacjach na Majorce i po powrocie mogłam jeszcze długo eksponować opaleniznę. Natomiast we wrześniu jak wróciłam z Grecji to już było dość chłodno i wkurzałam się, że nie mogę popisać się piękną karnacją:) Zima była tradycyjne, czyli trochę deszczowa, trochę mroźna i śnieżna. Pamiętam, że Sylwester był mroźny ale bez śniegu.

Gość gość
Pamietam, bo wtedy poznalam swojego meza:) U mnie w Swieta BN byl snieg, w Sylwestra tez, byl lekki mroz :) Lata nie pamietam. Ale zima 99/2000 to byl okres mojego najwiekszego zakochania w zyciu i bardzo dobrze wiekszosc pamietam :)

Gość gość
Jeden z ostatnich lat z książkową pogodą. Mroźny i śnieżny początek. Wczesna wiosna, piękna i słoneczna Wielkanoc. Maj, czerwiec, lipiec i sierpień słoneczne, gorące. Jednak co kilka dni, czasem pod rząd wczesnym wieczorem robiło się dusznawo (ale było to bez porównania mniej uciążliwe niż obecnie) i były burze z ulewam, ale nie jakieś tornada. Po burzy robiło się rześko i następnego dnia było znów słonecznie. W sierpniu to nawet rosa była rano i wieczorem (w dzień upał). Wrzesień przez pierwsze 3 tyg pogodny i bardzo ciepły. Dalej już bardziej pochmurno, ale nie lało tak bardzo jak np. w 2002. Bardzo wczesna zima zaczęła się pod koniec listopada (podobnie jak w 98) bardzo śnieżnie, ale nie z jakoś bardzo mroźno (może -4 ), raczej pochmurno i bezwietrznie. Niestety, jak ktoś napisał, śniegi nie dotrwały do Bożego Narodzenia, ale były to raczej mroźne święta. Śnieg utrzymywał się przez tydzień, dwa i błyskawicznie znikał jak przychodziły ocieplenia przy niskim ciśnieniu, pochmurne z silnym ciepłym wiatrem w 1 dzień z zaśnieżonych chodników robiły się potoki.

Gość Stanisław Gołąb z Żegociny
Wrzos, szyszki, pszczoły. Przyrodnicy wróżą ciężką i długą zimę W ostatnich latach zimy mieliśmy w Polsce łagodne i nawet jeśli pojawiły się okresy bardziej śnieżne i mroźne, nie trwały zbyt długo i szybko, w lutym, mieliśmy już wiosnę. Jednak przyrody, na podstawie obserwacji roślin i zwierząt, wróżą, że nadchodząca zima może nie tylko przyjść wcześnie, ale będzie długa, śnieżna i mroźna. Pszczoły przepowiadają solidną zimę Nasz stały czytelnik i obserwator przyrody, pszczelarz Stanisław Gołąb z Żegociny, znany jest ze swoich trafnych prognoz na zimę, które okazują się zdecydowanie lepsze od tych, jakie układają europejskie i amerykańskie największe służby meteorologiczne. Gołąb przewidział m.in. długą i mroźną zimę 2012/2013 czy ostatnią mroźną i śnieżną, choć krótką zimę. Doświadczony pszczelarz swoje prognozy na zimę układa na postawie obserwacji pszczół – im więcej kitu zgromadzą pod koniec lata i na początku jesieni, tym nadchodząca zima będzie ostrzejsza. Gołąb w e-mailu pisze, że „w tym roku pszczoły zaczęły przygotowywać się do zimy stosunkowo wcześnie, co świadczy o tym, że już we wrześniu nadejdą pierwsze większe ochłody, a zima ma szansę przyjść w listopadzie, a w grudniu utrwali się na dłużej, ze śniegiem i mrozem”. Wszystko wskazuje na to, że na zimno będziemy narzekać dłużej niż zwykle, o czym świadczy nie tylko intensywna praca pszczół, lecz również kretów, które zaczęły ryć szybciej i intensywniej niż w latach ubiegłych. Rośliny również ostrzegają przed mrozem i śniegiem Z kolei Zdzisław Cyganiak, inny obserwator przyrody z Wartkowic w woj. łódzkim, również nie ma dla nas zbyt dobrych informacji. O solidnych mrozach, które nadejdą już w grudniu, świadczy fakt, że kwiaty wrzosu pokryły górną i środkową część łodygi. „Gdy wrzos od góry kwitnie, zima wcześnie przytnie” – mówi Cyganiak. Dodatkowo przyrodnik mówi o ponownym zakwicie mniszka lekarskiego, stokrotek czy pierwiosnków. „A już najlepszym dowodem na to, że zima będzie w tym roku bardzo ostra, jest duża ilość szyszek na sośnie. Po raz ostatni tak dużo było ich w 1996 roku, przed ciężką, śnieżną zimą” – dodaje. Warto podkreślić, że już w maju pojawiły się pierwsze dowody ze strony przyrody na to, że zima może być ostra. Otóż drzewa robinii akacjowej uginały się pod ciężarem kwiatów. To z kolei również zwiastowało mróz i śnieg na zimę. A co na to modele? Nasze modele synoptyczne, które przewidziały m.in. bardzo ciepły sierpień, brzydki lipiec i średni czerwiec, wskazują, że po pięknej złej jesieni w październiku, w grudniu będziemy musieli zaopatrzyć się w kożuchy i łańcuchy na koła, bo będzie mroźno i śnieżnie. Co ciekawe, w styczniu – zwykle najzimniejszym miesiącu w roku – zima odpuści, a wróci w lutym. Tymczasem modele amerykańskie pokazują, że cała nadchodząca zima w Europie będzie bardzo ciepła, wilgotna i deszczowa. Więc tradycyjnie, modele swoje, a przyroda swoje. Jednak zdecydowanie częściej, przynajmniej jeśli chodzi o zimę, sprawdzają się prognozy w oparciu o zachowanie zwierząt niż sztuczne superkomputery.