Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Robiliscie pierniczki swiateczne

Polecane posty

Gość gość

ja bym chciala zrobic ale niewiem czy za pozno. Czy sa trudne do zrobienia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robię co roku. Będę piekła 5 dni przed świętami. Podam c**przepis z którego korzystam, pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu i bardzo smaczne. No i śliczne z witrażykami. www.domowe-wypieki.pl/ przepisy-ciasteczka-bez-nadzienia/258-przepis-na-kruche-pierniczki usuń spację

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dodam że są banalne do zrobienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robilam nieraz, ale ostatni raz robilam w zeszlym roku i juz wiecej robic nie bede, bylam wtedy w ciazy i robienie piernikow zeszlo mi od popoludnia do niemal rana, padlam jak pies. I niestety nikogo nie mialam do pomocy bo maz akurat byl wtedy na nocce, Nigdy wiecej w zyciu robic pierniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, ja robię co roku, do tego lukier kolorowy lub biały i posypki rózniaste, moje dzieci to uwielbiają, ja mam sprzątania po uszy ale ich radość bezcenna. Robimy również co roku imprezke piernikową, ja pieke pierniki dzieciaki , koledzy i koleżanki starszego przychodzą siedzimy sobie przy stole i zdobimy, to jest frajda na całego! Mój od lat sprawdzony przepis Składniki: 375 g miodu sztucznego, ze sztucznym szybciej stają się miekkie ale Jak uzyjesz do pierniczków miodu sztucznego to szybciutko będą miękkie choć myslę ze do świat te z naturalnym miodem też powinny zmięknąć jeszcze. można dac naturalny miodek i poczekać dłużej na odpowiednią miękkość. 300 g cukru, 70 g smalcu, 1 kg mąki, 2 op. przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, 3 jajka, 2 i 1/2 łyżeczki sody. Wykonanie: Miód, cukier, smalec rozpuścić w garnku. Do miski wsypać mąkę, przyprawy korzenne, kakao i wymieszać. Do tego wlać tę ciepłą masę rozpuszczoną w garnku. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać jajka i sodę. Dobrze zagnieść. Rozwałkowć na 3-5 mm i foremkami wykrawać kształty.Piec około 8-12 minut w 180'C. Jeszcze blogowy jednak również sprawdzony i bardzo dobry i szybki przepis mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki Tylko trzeba pamiętać że nie wolno piec zbyt długo bo beda zbyt twarde(spalone)!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ajrisz222
robilam tydziem temu. za mocno zwalkowalam ciasto, sa za cienkie. pierwsza blacha cala sie spalila. powinnam zrobic drugi raz, ale juz nie mam na to sily. strasznie bolal mnie kregoslup wieczorem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
juz tez zrobilam pierniczki razem z synkiem-caly dzien nam to zajelo-ale wyszly pyszne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja robiłam, ozdobiłam i powiesiłam na choince, bo do jedzenia to to nie jest jakieś znowu pyszne ciastko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moja teściowa robiła, pyszne wyszły , polewa cytrynowa, z cukru trzcinowego i jakaś różowa, mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×