Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciepła kąpiel w ciąży

Polecane posty

Gość gość

ponoć jest niewskazana. Czy któraś z was się spotkała, z przykrymi konsekwencjami gdy matka w ciąży nie umiała się powstrzymać od ciepłych/gorących kąpieli w wannie?

Gość gość
ja bardzo lubie i czasem sobie robie goraca kapiel ale nie do przesady, koncze 7 miesiac i wszystko jest ok, ciaza ksiazkowa

Gość gość
głównie chodzi o podniesienie temperatury ciała, a co za tym idzie wzrost ciśnienia - możliwe jest wtedy między innymi odklejenie łożyska i poronienie. z tego samego powodu przy przeziębieniu czy innej chorobie przebiegającej z gorączką tak ważne jest zbicie jej u ciężarnej. jeżeli zdarzyły Ci się takie kąpiele nie powinno się nic stać, ale teraz lepiej zwrócić na to uwagę. sama bardzo ciężko to zniosłam, bo całe życie kąpię się we "wrzątku" :) kiedyś wyszłam z kąpieli już po obniżeniu temperatury wody i zmierzyłam ciepłotę sobie - przeraziłam się, bo było to pod 38*C!

Gość gość
Moja siostra wykąpała się w dobrze ciepłej wodzie ,był to ok 6 tydz i dostała plamienia,pojechała zaraz do szpitala,niestety nie udało się jej ciązy utrzymać ,poronila,dlatego ja będąc w ciąży brałam tylko prysznic nie wylegiwałam się w wodzie

Gość gość
A co sądzicie o takich kąpielach w późniejszej ciąży? Jestem w 32 tygodniu. Staram się nie lać tej ciepłej wody na brzuch, wody leje tyle żeby do brzucha nie dotykać. Tak lubię cieplutkie kąpiele, zwłaszcza jak w dzień gdzieś wymarznę...

Gość gość
Dla mnie ciaza to tez ciezki okres:-) uwielbiam gorace kapiele, a w ciazy musialam z nich zrezygnowac. Oczywiscie nie idmawiam sobie wogole kapieli, bo bez przesady, ale zwracam uwage by woda byla nie za ciepla. A poza tym jestem juz na takim etapie ciazy, ze w wannie mi brzuch wystaje zawsze ponad wode, bo gdybym go ,,zakryla" woda to bylby potop w lazience:-)

Gość gość
Ja nie umiem sobie tego odmówić. Jak mam ciężki dzień albo złe samopoczucie to uwielbiam poleżeć trochę, może dwa razy w tygodniu - nie częściej. Staram się uważać, żeby z brzuchem nic się nie działo, nie bolało ale naczytałam się o takich komplikacjach, że aż skóra mi dęba stanęła, czasu już nie cofnę.

Gość gość
No ja tez niestety mam ta wade ze czytam te p*****ly w internecie i potem sie nimi przejmuje. Wszystko w granicach rozsadku i bedziw dobrze

Gość gość
kapalam sie cala ciaze 2x dziennie w wannie, ale tak ze dupsko wymoczylam i wiekszosc ciala - kladlam sie w wannie, a brzuch byl na wierzchu. Cieze przechodzilam tez zimą i nie moglabym odmowic sobie grzanka wtedy.

Gość gość
nie myj się, w ciąży nei wolno się myć nie wolno też farbować włosów i depilować

Gość gość
Niektórym też nie wolno myśleć w ciąży gościu 2013-12-10 13:37:27 Mam za sobą już odklejenie kosmówki, stąd moje obawy, dlatego codziennie myję się letnią wodą ale od czasu do czasu taka cieplutka kąpiel mmmmm.....

Gość gość od dwóch kapieli dziennie
nie przegrzewalam brzucha, głownie ogdzewalam cale nogi, tyłek albo sie polewalam; z rozsądkiem! już wyczytalam tu, ze w ciazy nie mozna robic henny, malowac paznokci czy uzyc octu do galaterki z nóżek! i wiele wiele innych; wrzątku nie lałam, ale tak by poczuć przyjemnosc; nie mialam zagrozenia, urodzilam po terminie.