Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marionetka teatralna

Skandynawscy mężczyźni

Polecane posty

Gość gość
Zawsze zostają ci Polacy :D

Kocham jednego Fina :-) Tzn kocham ich wszystkich :-) za to jacy są, Finlandię za piękne krajobrazy, muzykę (Lauri Tähkä & Elonkerjuu), Tove Jansson, Nokię i św Mikołaja :-P Ale jednego kocham tak szczególnie :-)

Gość gość
A ja kocham ich tylko dlatego, że kocham wódkę Finlandię :D

aj... zapomniałabym o urokach pięknej fińskiej mowy - fiński nie rozróżnia rodzaju męskiego i żeńskiego (pełne równouprawnienie :-P), za to jest jedynym językiem na świecie, w którym słowo "nie" odmienia się przez osoby :-P

Marionetka powodzenia :-) i dużo cierpliwości :-P Na pewno warto, chociaż będziesz klęła przez pierwsze hmmm... 2 lata :-P język jest gramatycznie straszny, ale przepiękny :-) Słyszałaś kiedyś jak ktoś po fińsku śpiewa? :-)

Gość gość
och, Nikolaj Coster-Waldau! :). Z wyglądu mi się często podobają, ale jakoś mnie np. do nich nie ciągnie na dłuższą metę. Są seksowni, ale nie chciałabym Skandynawa u boku.

:-) no to mnie rozumiesz :-) dla mnie już sam fiński brzmi jak muzyka, a jak ktoś jeszcze tą "muzyką" śpiewa do muzyki.... :-) (a jak ten ktoś się jeszcze nazywa Lauri Tähkä to już całkiem odpływam :-P) W pracy mam jeszcze do czynienia ze Szwedami, są nieco bardziej otwarci od Finów, ale też raczej wyluzowani i z dystansem. I bardzo bezpośredni - ale to dotyczy też Finów - oni też zdecydowanie nie lubią bawić się w jakieś podchody czy owijanie w bawełnę :) I "tykanie" jeszcze mi do głowy przyszło. Szwedzkiego akurat nie znam, ale w fińskim jest forma grzecznościowa i powiem szczerze, że nie zdarzyło mi się usłyszeć jej "na żywo" od kogokolwiek (nawet od starszych osób, nieznajomych etc) - w zasadzie znam ją tylko z podręczników :-P Wszyscy mówią Ci od razu na "ty". Mam porównanie z Niemcami - pracuje w firmie gdzie połowa załogi to Niemcy - i ci z kolei potrafią 20 lat pracować ze sobą przy jednym biurku i nadal być na "pan" :-P

Gość gość
Bez urazy ale ten Lauri to że się tak ładnie wyrażę nie mój gust...a na fina też nie wygląda

Finem jest zdecydowanie :-) A co do gustu - nie wiem jaką muzykę lubisz - ja go uwielbiam, zwłaszcza z czasów jak jeszcze grał z Eljonkerjuu :-) Jak ktoś woli rap - polecam Cheeka :-P to z kolei nie moje klimaty :-)

Tak z ciekawości zajrzałam, czy w temacie coś się ruszyło, a tu proszę! Nie tylko ja kocham Finów, a jednego tak jakby bardziej. ;) W 100% zgadzam się z tym, co napisała BillieJoe. A tak od siebie dodam, że mój Fin ma na imię Ilkka. Moja babcia do dzisiaj pojąć nie może, jak męskie imię moze się kończyć na -a. :D