Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziki dwu i pol latek

Polecane posty

Gość gość

Moj syn jest bardzo " dziki", nie lubi nowych miejsc czy osob; podam konkretne przyklady: - pojechalismy na wakacje i z trudem wytrzymalismy kilka dni, bo codzienne jeczal ze chce do domu - jedziemy na zakupy, niby sie cieszy, ale w pewbym momencie z nienacka mowi ze chce do domu - pojechalismy do mojej rodziny, przysnal w aucie, jak sie obudzil to musielismy sie pakowac szybko i wracac - taki byl wrzask - jedziemy do mojej mamy regularnie raz w tygodniu i ostatnio coraz krocej te wizyty trwaja bo placze ze chce wracac - wizyta u lekarza- koszmar; wizyta u znajomych - niemozliwa; spacery- coraz krotsze bo on chce do domu; jak tylko odjezdzamy od domu to od razu pyta gdzie jego domek

Gość gość
o cholera, rzeczywiście dziwne... w ogóle nie jest ciekawy świata dookoła może ma jakieś zaburzone poczucie bezpieczeństwa, nieregularny dzień i po prostu ze strachu woli być u siebie. a może ma jakieś lęki i boi się wychodzić? może gdzieś zobaczył jakiś wypadek? jak to nie minie w ciągu paru miesięcy, to bym się zaczęła zastanawiać poważnie, bo póki to jest dość krótkie, to może po prostu ma takiego "focha" i tyle ;) gorzej, jakby było odwrotnie i do domu nie chciałby wracać

Gość notak86868686
czy twoj 2.5 latek korzysta z komputera? wiesz maialm podobna sytuacje u mojej kuzycnki, jej dziecko nie chcialo nigdzie wychodzic bo tak mu pozwalali grac na kompie ze caly swiat dla niego nie istnial

Gość gość
o cholera, rzeczywiście dziwne... w ogóle nie jest ciekawy świata dookoła może ma jakieś zaburzone poczucie bezpieczeństwa, nieregularny dzień i po prostu ze strachu woli być u siebie. a może ma jakieś lęki i boi się wychodzić? może gdzieś zobaczył jakiś wypadek? jak to nie minie w ciągu paru miesięcy, to bym się zaczęła zastanawiać poważnie, bo póki to jest dość krótkie, to może po prostu ma takiego "focha" i tyle ;) gorzej, jakby było odwrotnie i do domu nie chciałby wracać

Gość gość
2,5 latek gra na komputerze?! jak mi dali w wieku 6 lat zagrać na pierwszym widzianym przeze mnie komputerze w memory, to była to dla mnie taka abstrakcja, że nie mogłam spać przez 3 dni :P ale 2,5 latek uzależniony do tego stopnia, że stawia to ponad ludźmi, znajomymi, światem? świat się kończy :(

Gość Karolciaaaads
To tylko okres przejsciowy moja corka tez tak miala. Uwierz mi za pare tygodni bedzie inaczej. Moja najpierw chetnie wszedzie jezdzila, wychodzila, pozniej chciala siedziec w domu, a teraz znowu chce wszedzie wychodzic. Dzieci ciagle sie zmieniaja nie ma co sie przejmowac.

Gość gość
Nie korzysta z komputera, jak byl mlodszy to nie bylo takich cyrkow

Gość gość
też mam taki problem, trwa to już ponad pół roku, psycholog twierdzi ze małemu brak zaufania do świata, jest strachliwy i wymaga oswojenia, poczucia bepzieczeństwa

Gość gość
Aha, on ma jakieś żądania a wy natychmiast pakujecie sie i wracacie do domu? Czyli ten maluch jest od was mądrzejszy ;-)

Gość gość
takiego synka ma moja znajoma - ale on ma 1,5 roku i tez ciągle "do dom" Licza że mu przejdzie. No a np. w zoo jak sie zachowywał albo na sali zabaw? Tez nie chciał?

Gość gość
mój ciągnie do domu nawet z takich miejsc które są dla niego atrakcyjne jak plac zabaw czy zoo :( chyba że się już oswoi, albo dane miejsce zna bo był kilka razy

Gość gość
to chyba tylko zostaje wam go oswajać. Niedawno czytałam cos na temat lęku i chyba do ok 2 latek nie ma sensu przyzwyczajać dziecka do tego, czego się boi - bo odbierze to odwrotnie. Potem już mozna delikatnie je przekonywac i oswajac lęki.