Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona27

CZĘSTOSKURCZ NADKOMOROWY

Polecane posty

Gość zaniepokojona27

Witam. Wykryto u mnie częstoskurcz nadkomorowy, bardzo chciałabym mieć dziecko i tu tkwi problem bo wg mojego lekarza w Polsce nie ma leku którego można byłoby stosować będąc w ciąży. Jak wy radziłyście/ radzicie sobie z częstoskurczem i czy zdecydowałyście się na dziecko?? Jak wyglądało leczenie w czasie ciąży? Pomóżcie!

Gość gość
Nie znam sie,ale czy to jest arytmia moze?

Gość zaniepokojona27
zaburzenia rytmu serca (tachykardia), w czasie ataków puls mam 150 a ciśnienie 170/110 :(

Gość gość
???są jakieś mamy??

Gość gość
Beta-blokery i jak najbardziej w ciąży można, a jak nie pomagają tzn. arytmia włącza się często mimo regularnego przyjmowania leku zostają metody niefarmakologiczne ( ablacja ), ale o tym trzeba rozmawiać z kardiologiem. A tak na marginesie tarczyca u ciebie OK ??

Gość zaniepokojona 27
tak miałam badane tsh i wyszło w normie. Dodam, że gdy miałam 9 lat miałam operację korygującą wadę serca (dziura międzyprzedsionkowa) i lekarz twierdzi, iż przez to teraz mogą dziać się takie rzeczy. Mój kardiolog powiedział że beta - blokery nie są wskazane w ciąży :( i że jeżeli chcę mieć dziecko to muszę sprowadzić lek z zagranicy TRANDATE (który rzekomo mogłabym przyjmować).... chyba poszukam jeszcze jakiegoś innego kardiologa żeby porównać opinię. A Ty skąd wiedz że można przyjmować beta-blokery????

Gość gość
Wiem z racji swojego zawodu ( nie jestem kardiologiem ) , B-blokery są podstawowymi lekami w przypadku nadciśnienia u ciężarnej. Mają też działanie antyarytmiczne. Nie będę się wymądrzać , bo nie znam całości obrazu klinicznego, nie znam Ciebie, wyników badań itd,poza tym częstoskurcz nadkomorowy to pojęcie bardzo ogólne- są różne rodzaje , nie zawsze wymagają leczenia. O ablacji wspomniałam , ale też wymaga to określonych wskazań do zabiegu, wcześniejszych badań inwazyjnych i sam zabieg przed ciąża Na Twoim miejscu poszłabym do innego kardiologa, może spojrzy na to z innej strony. A jak u ciebie z używkami ( kawa, nikotyna , alkohol- one też sprzyjają arytmii) Pozdrawiam.

Gość gość
A i teraz zauważyłam , że piszesz o wrodzonej wadzie serca. Może z tego powodu kardiolog nie zaleca Ci beta-blokera ?

Gość zaniepokojona 27
Jeśli chodzi o używki to kawy nie piję, papierosów nie palę, sporadycznie pije alkohol w małych ilościach (ale to naprawdę sporadycznie). Chyba zrobię tak jak sugerujesz - pójdę do innego kardiologa żeby spojrzał na to z innej perspektywy. Podczas wizyty u lekarza zapytałam co sądzi o ablacji a on mi odpowiedział, że to nic pewnego że to mi pomoże :/ a jest zawsze ryzyko podczas tego zabiegu...

Gość zaniepokojona 27
nie wspomniałam jeszcze że aktualnie jestem na concor cor, który brałam przez m-c 1,25, a teraz muszę brać go doraźnie. Lekarz twierdzi, że w ciąży nie mozna go przyjmować, a jakie jest Twoje zdanie?? Który beta - bloker sugerowałabyś przyjmować będąc w ciąży??

Gość gość
Niestety więcej Ci nie mogę pomóc , nie leczę przez internet.

Gość zaniepokojona 27
ja tylko prosiłam o sugestie... w pierwszej ciąży miałam dopegyt z powodu nadciśnienia, wtedy jeszcze nie wykryli mi częstoskurczu a być może już był bo kilka razy małemu spadło tętno z niewiadomych przyczyn... zastanawiam się czy gdybym zaszła w ciąże to czy wystarczyłby dopegyt ale to chyba nikt nie zna odpowiedzi, czas pokaże.... Dziękuję Ci za zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam