Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość REcovery

Ciasta na Święta

Polecane posty

Gość REcovery

Witajcie Jakie robicie ciasta na święta może robi też któraś z was czekoladowe z coca colą ? ;) Robie to ciasto na każde święta, prócz tego robie jeszcze sernik i szarlotke ... A wy ?

Gość gość
W tym roku zrobię sernik i mam przygotowane ciasto na pierniczki z czekoladą, które będę piekła 5 dni przed świętami. Teściowa ma do upieczenia struclę makową i może zrobi ciasto drożdżowe.

Gość gość
U nas tradycyjnie na Boże Narodzenie... piernik i makowiec :) a serniki to na Wielkanoc się robi ;)

Gość REcovery
A pierniczki u nas też będą robione ;) A sernik robie na Boże Narodzenie i na Wielkanoc ;) a może robicie jeszcze jakieś inne ciasta ?

Gość gość
Właśnie tak z tym sernikiem, robię go na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Teściowa lubi tzw seromak. Sernik z makowym spodem.

Gość andzia996
Można poprosić o przepis na to czekoladowe z coca colą?

Gość REcovery
Do andzia996 Oczywiście że można ;) Składniki 250 g mąki pszennej 3,5-4 łyżek gorzkiego kakao 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g masła 200 ml coca coli ( może być też pepsi ) 75 ml mleka 2 jajka 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżki śmietany 30 % W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, sól w drugiej misce jajka, mleko, roztopione i ostudzone masło, cole. i wymieszac Mokre składniki wlać do suchych delikatnie ale dokładnie wszystko wymieszać. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą następnie wlać do niej mase i wstawić na nagrzanego piekarnika. Piec ok 45-50 min w temperaturze 180 stopni ;)

Gość REcovery
O tak nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. korzenny zapach jest niepowtarzalny ;) uwielbiam go bo wtedy czuje że są święta ;)

Gość andzia996
Dzięki za przepis :-D Pozdrawiam przedświątecznie!

Gość gość
sernik i zapach korzenny .cos tu nie pasuje

Gość REcovery
Do andzia996 Ja rowniez pozdrawiam ;)

Gość REcovery
Ja tez robię pierniki I powieszę na choince ;)

Gość gość
REcovey a co z tą śmietaną i czekoladą w przepisie?????

Gość gość
Metrowiec,sernik

Gość gość
Sernik z dynią, piernik Apolki i makowiec z jabłkami.

Gość marina123
sernik czekoladowy z wiśniami i napoleonkę z lat 50-tych

Gość REcovery
Czekolada jest na polewe. Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej nastepnie gdy czekolada sie rozpusci dodajemy smietane ;)

Gość REcovery
Ja robie sernik z rodzynkami I czekolada

Gość khhfgd
ja również makowiec, sernik, piernik i oczywiście keks. keks bardzo nadaje się na Boże Narodzenie, jest elegancki w swojej prostocie i długo zachowuje świeżość. Nie lubię współczesnych udziwnień, dlatego zawsze stawiam na klasykę!

Gość REcovery
Rozumiem tradycja musi byc ;) ja niestety makowca nie moge zrobic poniwaz mieszkam w Anglii I trudno tu dostac dobry mak :(

Gość Sorenti
A ja robię: makowce, blok czekoladowy, pierniczki, sernik z karmeliowanymi jabłkami, tort czekoladowo - gruszkowy. I zastanawiam się nad keksem. Rodzina duża, więc bedzie kogo obdzielić :-)

Gość Sorenti
*karmelizowanymi, sorry

Gość REcovery
To robisz troche duzo tych ciast ja nie robie duzo bo nas na Swięta będzie tylko 4 osób w tym dziecko... zaciekawil mnie twoj blok czekoladowy ;) mozna wiedziec jak go robisz ? ;)

Gość gość
ja nie roboę bo nie mam czasu, tylko kupuję. jutro się wybieram do polomarketu po sernika, makowca i piernika - święta trójsca jak dla mnie ciast wigilijnych :)

Gość Sorenti
Sorry, nie miałam czasu napisać tego przepisu, teraz wrzucam: Blok czekoladowy: W garnku rozpuszczamy 1,5 kostki masła z 1,5 szklanki cukru, 3 łyżkami kakao i 1/3 szklanki wody. Do rozpuszczonej masy dodajemy 1 cukier waniliowy i powoli dosypujemy, mieszając na "małym ogniu" 1 mleko w proszku (niebieskie, niegranulowane). Do dobrze wymieszanej masy, już niegotującej, dodajemy orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawinę (co lubicie i w jakiej ilości chcecie) i wkruszamy 1 paczkę zwykłych herbatników. Przekładamy do podłużnej foremki. Im dłużej poleży, tym lepszy, choć to raczej niemożliwe, żeby poleżał :-) jest pyszny, polecam.

Gość REcovery
Dzieki ;) mam nadzieje ze dostane wszystkie skladniki I ze uda mi sie to zrobic jeszcze na swieta ;)

Gość gość
ja robie makowca sernik pierniczki i miodowca , keksa kupuje juz nie dam rady zrobic;)

Gość kocikoci łapci
Pierniki - już upieczone, czekają w puszce. Ciasteczka miodowe. Keks. Makowiec na kruchym cieście. Tort makowo-kawowy.

Gość gość
ja nie roboę bo nie mam czasu, tylko kupuję. jutro się wybieram do polomarketu po sernika, makowca i piernika - święta trójsca jak dla mnie ciast wigilijnych usmiech.gif ____ Współczuję. Już kupiłabyś w jakiejś lepszej cukierni a nie w markecie ;/ Zresztą zrobienie ciasta to nie jest tak dużo roboty.

Gość REcovery
Ciasto na pierniczki zrobione wystarczy tylko upiec ;) w poniedzialek z samego rana sernik I czekoladowe musze sie pospieszyc z wszystkim bo w poniedzielek ide na po poludnie do pracy a w Wigilie pracuje caly dzien... a jeszcze musze okna umyc ale to juz w Sobote. A jak u was, wszystko gotowe ?