Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zajęcie komornicze

Polecane posty

Gość gość

zarabiam 1800 zł netto komornik zabiera mi połowę wypłaty nie zostawia najnizszej krajowej.Mam pytanie czy może tak robić?

Gość gość
tak, może 50 % zarobków a przy alimentach 60%

Gość gość
Moj maz majac umowe o prace i zajecie komornicze dostaje 1165zl z zarobku 1950 zl netto wiec nie wiem czy mozna z twojej sumy tak ot zabrac polowe. Zadzwon do niego i sie dowiez. Oni robia co chca my juz nie raz mielismy z komornikiem klotnie bo oddal innej firmie sprawe i nagle suma sie podwoila a tamten nie zrezygnowal i zamiast zmiejszac sie zadluzenie to wzroslo.

Gość gość
pracuje przez agencje pracy Adeco i tam otrzymałam odpowiedż ze moze zabrać połowe.Jak jest w przepisach?

Gość gość
Tak czy siak dług trzeba oddać

Gość gość
ja prdl...zeby az komornik sie za was wział...zenada:D biedne polaczki

Gość gość
Jezeli masz umowe agencyjna albo zlecenie to moze zabrac nawet calosc. Gosciu z 8.45 zeby ciebie kiedys klopoty finansowe nie dopadly.nigdy nie wiesz co cie w zyciu czeka.

Tak, komornik może zabierać C***ołowę wynagrodzenia. Tak jak już ktoś napisał - przy długach alimentacyjnych nawet 60%, przy innych 50%. Aktualnie odprowadzam zadłużenie za pracownika także trochę jestem na czasie.

Gość Ola199320
Mój narzeczony jest zarejestrowany na najniższą krajową w pracy, przez swoją mamę komornik chciał wsiąść mu na wypłatę, ale że ma na umowie za mało, to nie mógł. Ale jak mój narzeczony założył sobie konto w banku to komornik zajął to konto i chciał zajmować całą wypłatę mojego narzeczonego. Na szczęście spłaciliśmy tego komornika ale sama nie wiem czy to normalne, żeby najpierw komornik nie mógł zabierać z wypłaty nic bo ma za mało a później na koncie nie zostawiać ani złotówki na życie. Niby może zabierać 50 % wypłaty jeśli jest wypłata wyższa niż najniższa krajowa, ale na życie coś musi zostawiać.

Gość gość
Zależy od rodzaju zatrudnienia. Przy umowie o pracę komornik musi pozostawić kwotę najniższego wynagrodzenia (nie dotyczy alimentów)