Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nannetta

Jezus nie urodzil sie w grudniu bo nie bylo tam sniegu

Polecane posty

Gość PraweaTywea
Allium, a skad to wiesz?? Z Biblii?? TO ja chyba bez zrozumienia czytam :( Bo nie wiedzialam tego.

nie rozmawiamy o dacie urodzin Jezusa a miejscu Jego urodzenia i wieku Jego ziemskiego Ojca :) nie trafiłaś :)

Gość gość
nie wiem, bo w świątyniach, do których chodzę śpiewa się najczęściej pieśni znane, stare, a nowsze także z tych najbardziej znanych i lubianych

Gość PraweaTywea
venticelo - To prawda, na przyklad "Zawsze Chciałem zostac apostolem" dla mnie zawsze byla dziwna.

Gość gość
Co do starego Józefa to aby podkreslic ze jego z Marią fizycznie nic nie laczylo,po prostu nieskalana dziewica i starzec co sie nimi opiekuje

Gość gość
allium, ty chyba czytać nie umiesz, podał(a) przecież miejsce urodzenia Chrystusa i wiek ziemski Jego Opiekuna czli Józefa. ja zrozumiałem właściwie cytat z wikipedii

Gość PraweaTywea
Allium ponowie pytanie, bo zaginelo na pierwszej stronie - Skad wiesz ze byl wdowcem? Ja o tym nie wiedziałam. Jezeli z Biblii to jaki rozdział?

co to tej nieskalaności to raczej dłgo nie potrwała skoro Maria i Józef mieli jeszcze inne dizeci :)

Gość gość
przecież koledy nie powstały w czasach Chrystusa tylko najstarsze w średniowieczu - na polskiej wsi. W tradycji ludowej Józef był stary i tak brzmi ludowa wersja - często zmieniana na święty - zwłaszcza przez kościół. A ja w sumei z daleka od kościoła wiec nie wiem... ten Józef to faktycznie jest święty? BO jakos nie kojarze niczego co by świetego on zrobił... no może uwierzył że żona jest w ciązy z powodu natchniecia Ducha Świetego.. niejeden by przegonił po takim strwierdzeniu.

nie , w Biblii nie ma a przynajmniej ja tego nie znalazłam . To wartości wyczytane z apokryfów . Nie zmienai to jednak faktu ,zę Józef był ,żył , istniał :)

Gość PraweaTywea
Ze zyl to wiem, tylko nic o zyciu jego nie wiadomo. Nawet nie wiadomo co sie z nim pozniej stało, czy i kiedy umarł. Bo pod krzyzem juz go nie było.

Gość gość
Prewa Tywea Według apokryfów przed małżeństwem z Maryją Józef poślubił Salomę (lub Eschę), która miał doczekać się synów Jakuba i Judę Tadeusza(apokryf Opowiadanie o Józefie cieśli wymienia jeszcze Szymona i Józefa/Justusa) oraz 2 córki: Lizję i Lidię. Owdowiawszy, Józef poślubił Maryję. Zgodnie z proroctwem arcykapłan ogłosił, że "wszyscy nieżonaci mężczyźni z domu i z rodu Dawida, odpowiedni do małżeństwa, mają złożyć swoje różdżki na ołtarzu. Czyja zaś różdżka po złożeniu zakwitnie, a na końcu jej ukaże się Duch Pański w postaci gołębicy, temu Dziewica powinna być powierzona i przez tego poślubiona"

nie p amiętam juz dokładnie ale chyba ? Józef zmarł przed ukrzyzowaniem Jezusa , przed podjęciem Przez Jezusa nauczania .

Gość gość
Śmierć Józefa Pismo Święte i Tradycja nic nam nie mówią o zakończeniu ziemskiego życia Józefa w Nazarecie nie przytaczają żadnego słowa Maryi ani Jezusa. Wszystko skłania do przypuszczenia, że Józef umarł przed odejściem Jezusa na pustynię, odejściem, które zapoczątkowało apostolski etap w Jego życiu. Wydaje się, że w Kanie Galilejskiej Maryja jest sama, tam również zaczyna Ona iść za Jezusem. Milczenie Pisma Świętego i Tradycji o zakończeniu ziemskiej pielgrzymki Józefa jest znaczące. Testamentem tego jakże ubogiego ojca jest milczenie, zniknięcie w posłuszeństwie woli Ojca. Józef nie patrzy z upodobaniem na samego siebie chce jedynie pełnić wolę Ojca, będąc autorytetem dla Jezusa, dla Maryi. Znika, kiedy prosi go o to Bóg. Ponieważ zawsze był ubogim sługą, z radością usuwa się w cień, by pozostawić Maryję sam na sam z Jej Synem. Jego doczesne zadanie zostało spełnione, więc pozostaje mu już tylko zniknąć. Po śmierci jest jednak nadal obecny w Świętej Rodzinie - w sercu Maryi i w sercu Jezusa. Należy podziwiać prostotę i ogołocenie końca życia Józefa. Wiemy, gdzie zostali pochowani patriarchowie; Pismo Święte wskazuje miejsce spoczynku Abrahama, Izaaka, Jakuba... Z pokolenia na pokolenie ich potomkowie przychodzą na miejsce ich pochówku, do Hebronu czy do Sychem. O Józefie natomiast nie dowiadujemy się niczego nie pozostał po nim żaden ślad na naszej ziemi. Jego milczące odejście niektórzy tłumaczą tym, że został uniesiony do nieba; możliwa jest też inna interpretacja: że ma ono ukazać nam ubóstwo Józefa, ubóstwo tego ojca, obdarzonego jedynym w swoim rodzaju autorytetem, ojca, który jest prawdziwym sługą par excellence: sługą Nowego Przymierza, cichym i wiernym, ale "nieużytecznym" (zob. Łk 17, 10). Czyż fakt, że nie pozostał po nim żaden ślad, nie jest prawdziwym testamentem tego nieużytecznego sługi?

Gość PraweaTywea
Boze, dopiero sobie uswiadomilam jak malo wiem :O A Wesele w Kanie Galilejskiej to tez nie wiem czyje było.

Gość gość
jak wyobrażacie sobie Boga??