Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto wieeee879

renta socjalna z ZUS mam pytanie

Polecane posty

Gość kto wieeee879

witam, chcę sie starać o rentę socjalną z ZUS , mam schizofrenię ale choroba wystąpiła grubo po 20 tym roku życia, jestem osobą bezrobotną czy mam szansę na rentę ktoś wie?

Gość gość
tu masz kryteria Renta socjalna przysługuje osobie, która: jest pełnoletnia oraz jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: przed ukończeniem 18. roku życia albo w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

Gość gość
Jeśli masz mniej niż 25lat i studiujesz to tak. W innym przypadku nie

Gość kto wieeee879
czytałam to ale nie mogę zrozumieć, czyli jak zachorowałam przed 30 tką to mi się nie należy z ZUS

Gość kto wieeee879
czy to moja wina ze zachorowalam po szkole i wieku poznym

Gość gość
Takie zasady ustalili więc co poradzic? Nie należy ci się skoro nie spełniasz kryteriów.

Gość gość
choroby psychicznie są trudne do udowodnienia, dlatego wielu by chciało rentkę :>

Gość gość
A co ja mam powiedzieć jak u mnie niepełnosprawność powstała jak jeszcze studiowała, ale miałam 25 lat i kilka miesięcy. Oczywiści nie należy mi się, ajkbym miała wypadek parę miesięcy wcześniej to bym dostała bez problemu.

Gość gość
tylko że jak zachorowałam to nie przyszło mi do głowy żeby jaką kolwiek rentę z tego tytułu się starać ani nic nie wiedziałam samo przyszło. czyli jedynie z mops mogę się starać o zasiłek stały ale pod warunkiem że dochody nie przekroczą ileś tam????????to ja się chyba muszę rozwieśc bo mi mąż zawyża dochody!!!!!a to moje pieniądze bo ja choruję

Gość gość
upuupupu