Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy czyjes dziecko nie wskazywalo palcem i jest zdrowe

Polecane posty

Gość gość

Moj syn ma 1.5 roku, wskazuje jak cos chce cala reka i dostal skierowanie do neurologa, badanie pod katem autyzmu. Ale jest kontaktowy, usmiecha sie, nasladuje, reaguje na imie, wykonuje polecenia, lubi dziec***przytulanie. I innych oznak nie wykazuje.Martwie sie.

Gość gość
zeby mozna bylo zdiagnozowac autyzm musi byc wiecej oznak niz raptem jedna. a pokazujesz mu palcem? mnie lekarka nastraszyla, ze corka nie pokazuje - miala wtedy 11 mscy. zaczelam wskazywac palcem i teraz wskazuje jak opetana.

Gość gość
Jak go pytasz gdzie jest piesek to jak pokazuje?albo w ksiazeczce ? Czy mówi?

Gość gość
Czy pokazuje tobie jak coś go zainteresuje?

Gość gość
dodam jeszcze, ze glownie chodzi o budowanie wspolnego pola uwagi. jesli syn c****kazuje cos reka, chce nawiazac z toba kontakt, to buduje z toba wspolne pole uwagi. a czy przynosi ci zabawki, albo cos ciekawego?

Gość gość
a sam przytula cię?

Gość gość
Pokazuje cala dlonia lub do tego idzie. karmi misie, kapie lalki, czesze wlosy, nasladuje duzo, sam sie przytula. W kolko pokazuje mu palcem, swego czasu nawet sama mu skladalam palce a o nie zalapal. Mowi mama, tata, bam, nie, amam, jajo, lala, tik, baja, be (niedobre) wiec chyba w normie.

Gość gość
Przynosi mi ksiazki do czytania, podaje mazak gdy chce bym z nim rysowala, pokazuje jak cos zauwazy fajnego - ale reka.

Gość gość
no to chyba w normie. jesli jedyna rzecz to wskazywanie reka a nie palcem, to mysle, ze lekarz przesadza. nic wiecej go nie zaniepokoilo? to byl jedyny powod skierowania?

Gość gość
Pokazywanie i to ze np dziecko podczas zabawy wybiera tylko niebieskie klocki, albo tylko czerwone. Itp.

Gość gość
to ciekawe.. u mojego dziecka nikt nigdy nie sprawdzał.. nawet nie pamiętam czy pokazywała w tym wieku palcem czy nie... albo lekarz przesadza... albo trzeba się cieszyc ze taki wnikliwy.

Gość gość
autorko, moja corka wybierala w czasie zabawy dosc dlugo czerwone i niebieskie klocki, potem jej przeszlo, ale fakt, ze jest mlodsza od twojego syna... a co sie kryje pod itp.? bo to juz mamy 2 rzeczy: niepokazywanie i wybieranie tylko danego koloru. co jeszcze?

Gość gość
Nic wiecej, chodzilo tylko o wybieranie - np wszystkie pileczki z koszyka zabawek czy kredki z koszyka - od kompletu. Nic nie uklada i nie segreguje, nie ustawia wiez oi szeregow

Gość gość
yhm... no nie wiem, moja corka jak pisalam dlugo wybierala zawsze czerwone i niebieskie zabawki z wszystkich innych. teraz juz tego nie robi. ale np. jak mi przynosi zabawki, to np. przynosi je tematycznie, tzn. najpierw przynosi np. sorter i klocki do niego, potem wszystkie zwierzatka, potem ksiazeczki. dla mnie to wlasnie dobrze swiadczy, ze jak mowie "przynies ksiazeczke", to przynosi jedna, potem druga itp.