Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PraweaTywea

Nie lubie wigilii bo

Polecane posty

Gość PraweaTywea

bo siedzimy tylko w gronie domownikow :( A niektorzy tego dnia zasiadaja do stolu z cala rodzina. Ciotki, kuzynki, babcie itp.

Gość gość
i u nas tak jest...bo to swieta rodzinne i najpiekniejsze!!!!

Gość PraweaTywea
no wlasnie. Rodzinne. A ciotka, kuzynka czy babka (jaka by nie była...) to tez rodzina.

Gość gość
a czy Ty wiesz ile trzeba by przygotować jedzenia na taką ilość osób, o miejscach siedzących nie wspomnę, chyba, że ktoś ma dużą chatę [ i te kolejki do wc] :(

Gość gość
Jestem niewierząca, a rodzina wymaga ode mnie uczestniczenia w ich obrządkach - ja odmawiam i są spiny. W zeszłym roku w ogóle nie pojechałam na wiligię do rodziców, by uniknąć kłótni i... było jeszcze gorzej :/ Wielka obraza 3 miesiące. Ja muszę uszanować ich religię, oni moją niewiarę już nie. I dogadaj się z takimi. W tym roku jadę, ale postanowiłam sobie w niczym im nie ustępować. Chcą mieć z****** święta? Proszę bardzo sami to powodują.

Gość PraweaTywea
Jak ktos robi wigilie zeby sie objesc po uszy to pewnie trzeba tony jedzenia. Ale w Bozym Narodzeniu nei chodzi zeby sie objesc za caly rok. Chodzi o to by przystanac gdzies w codziennym biegu,spotkac sie z rodzina z ktora na codzien czesto nie mamy okazji sie spotkac, pomyslec nad zyciem i wspomniec Chrystusa ktory na swiat przyszedl by odkupic nasze grzechy.

Gość PraweaTywea
W tym roku nawet siostry z nami nie bedzie, bo poszla juz na "swoje" i spedzi te swieta z partnerem i dzieckiem :(

Ja nie lubię wigilii bo od kilku lat brakuje na niej mojej mamy, zawsze tato płacze podczas dzielenia się opłatkiem, zamiast przyjemności jest stres. A do tego ja prowadzę modlitwę czego tez nie lubię.

Gość PraweaTywea
gosc 19:12 - W pewnym sensie cie rozumiem, tylko ze ja jestem w odwrotnej sytuacji, ja od jakiegos czasu zaczelam wierzyc a reszta mojej blizsze i dalszje rodziny jest wierzaca-niepraktykujaca. A w Wigilie nawet nie bede uczestniczyc w nabozenstwie. W mojej meijscowosci nie ma zboru a w wigilie busy jezdza inaczej wec nie dam rady dojechac :(

Gość PraweaTywea
Jowita - to bardzo smutne :( Ja chociaz moge sie z krewnymi spotkac nastepnego dnia albo w inny dzien roku.

Gość PraweaTywea
Moglabym jechac na wigilie do wujka, tam jest troche wiecej osob i bardziej swiateczny klimat. Ale w tym roku jada na chrzciny :(

Gość gość
nie znosze, trauma z dzieciństwa, ten kaszubski ryj zachlewał mordę z robocie a potem niedopity, rozstawiał nas po kątach

Gość PraweaTywea
To prawda, rodziny sie nie wybiera. A jeszcze powiem wam ze nie lubie dzielic sie oplatkiem, nie wiem co mowic :(

Tez nie lubię opłatka. Gdyby nie tradycja to bym z tego zrezygnowała. Wogole wolałabym wyjechać gdzieś daleko, uciec od świat, ale nie zostawię taty.

Gość PraweaTywea
Ja jak juz bede obchodzic wigilie "po swojemu" to z oplatka zrezygnuje, tradycja czy nie to przeciez nie bede sie dzielila nim na siłe.

Gość gosc z 1922
Opłatek dla mnie do zmora. Moi rodzice są taaacy wierzący, że w kościele to byli chyba ostatni raz na komunii mojego brata 10lat temu. Ale to na mnie zawsze gadają bo nie wierze w boga. No ale opłatek musi być, i czytanie biblii. Jeszcze najlepiej jakbym ja czytala, bo mnie szatan opętał :D Ehh, szkoda że w wigilie mam wolne wolałabym iść do pracy :-/

Gość PraweaTywea
moi rodzice jak mowilam sa niepraktykujacy, typowi swieccy chrzescijanie. I nie ma biblijnego czytania niestety, ale oplatek oczywiscie byc musi, wlasne tradycje swiateczne maja.

Gosc z 1922 no to faktycznie bez sensu całe te ceregiele. Głupota. Ja gdzieś slyszalam ze święta nabierają nowego blasku jak się ma swoją rodzinę i dziecko. Ciekawe.

Gość PraweaTywea
Jowita - to jeszcze wszystko przed nami :D Prawdziwe swieta dopiero poznamy :)

Gość PraweaTywea
Ja wole święta zmartwychwstania. mniej komercyjne, mniej rodzinne a co za tym idzie mniej smutne.