Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nadzerka

Polecane posty

Gość gość

witajcie, ostatnio mój ginekolog powiedział mi że mam nadżerkę, i czeka mnie przypalanka, czy miała któraś z Was taki zabieg?na czym to polega?i czy to boli, proszę o opdowiedź.

Gość gość
trochę boli ale tragedii nie ma

Gość gość
Miałam nadżerkę wymrażaną, nieprzyjemny zabieg, troszkę bolało, trwał 10 minut. Po zabiegu przez tydzień zakładałam betadine, i zażywałam przez 20 dni provag profilaktycznie żeby nie nabawić się infekcji. Okolice intymne podmywałam tantum rosa, po kilku dniach od zabiegu przestałam plamić. Jestem po wymrażaniu już prawie rok i odpukać nadżerka się nie odnowiła. Nie stresuj się, jak nie masz dzieci zastanów się nad wymrożeniem, a nie wypaleniem.

Gość gość
Chwila chwila, a wymaz na cyto pobral? nie kazda nadzerka to taka, ktora trzeba usuwac! wiekszosc to tzw.ektopie, których sie nie rusza, bo nie są niczym zlym. Gołym okiem sie ich nie rozróżni, trzeba pobrać wymaz. Nadzerka wlasciwa go zmienia. Wtedy, w zależności od wyniku, mozesz dostać lek na stany zapalne, albo skierowanie na usunięcie nadzerki. Jeśli lekarz tylko zbadal Cię o juz jest pewien, ze to zmiana do usunięcia, to albo chce Cię naciągnąć na kase ( zabieg platny?), albo jest dyletantem. W takim razie - zmien ginekologa...

Gość gość
no właśnie cytologia to podstawa, a poza tym ja z nadżerką i to wcale nie małą żyję już trzeci rok i jak się cytologię robi regularnie i wyniki są prawidłowe to zabieg można odłożyć w czasie, zwłaszcza jeśli w najbliższym czasie planujesz mieć dzieci. Jeszcze przeciwzapalnie to jej nie leczyłam ale teraz zobaczymy jak będzie bo po świętach mam znów wizytę u gin. i właśnie cytologię będę miała robioną. Przy nadżerkach, tak mówi mój lekarz, częściej możemy mieć infekcj***akteryjne więc przez 7 dni w mies. zakładam sobie invag dopochwowo i nic takiego mnie nie męczy/pozdrawiam.powodzenia

Gość autorkaa
cytologie mialam pobraną, wynik jest wporządku, pytał czy po pierwszej ciąży miałam robioną przypalankę a że nie miałam to teraz trzeba zrobić.

Gość gość
Autorko, skoro cyto jest ok, to takiej nadzerki sie nie usuwa!!! to nie nadżerka a ektopia.

Gość gość
Tu masz info://www.kolposkopia.com/index.php/__Nadzerka_-_mity._legendy_i_cala_prawda/

Gość gość
Cytat z pow.strony wiekszosc nadżerek to fizjologiczna obecność nabłonka gruczołowego w obrębie szyjki macicy, czyli ektopia. Ektopia szyjki macicy jest stanem prawidłowym, w zdecydowanej większośc**przypadków nie powoduje żadnych dolegliwości i nie wymaga leczenia.

Gość gość
I jeszcze to: Elektrokoagulacja czyli tzw. wypalanka w żadnym przypadku nie powinna być stosowana - w obecnej chwili znanych jest kilka godnych plecenia metod alternatywnych. W Polsce ok. 90% zabiegów destrukcji tkankowej /bez względu na metodę/ z powodu "nadżerki" wykonywanych jest niepotrzebnie, a pewien odsetek tych niepotrzebnych zabiegów przyczynia się do rozwoju raka szyjki macicy

Gość gość
dzieki wielkie za info.Pozdrawiam :)